SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Szegény gyerekek! Teljesen szétszakítjátok őket!" - Avagy működhet-e a váltott felügyelet válás után?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-09-12
Manapság egyre elterjedtebb egy új gyermekelhelyezési modell, amit váltott felügyeletnek neveznek. Ez azt jelenti, hogy a gyerek egy hetet az apánál, egy hetet az anyánál tölt. De vajon mi az előnye, mi a hátránya a cseremodellnek? Nem fog szétszakadni a gyerek a két otthon közötti ingázásban?
"Szegény gyerekek! Teljesen szétszakítjátok őket!" - Avagy működhet-e a váltott felügyelet válás után?

Két otthon

A váltott felügyelet azt jelenti, hogy a gyereknek két otthona van: egy az anyánál, egy az apánál. Sok esetben mindkét szülőnél ugyanannyi időt tölthet heti, kétheti vagy akár néhány napos cserékkel. A cseremodell számos kérdést felvet: képes ez működni? Hogy lehet megoldani, hogy a gyerek ne váljon otthontalanná? Hogy lehet összeszervezni két, esetleg több család életét úgy, hogy működhessen ez a modell?

Válások után Magyarországon is az jellemző, hogy a gyerekek többnyire az anyánál maradnak, az apa pedig megegyezés szerint csak hétvégéken, néha hétköznap egy-egy estére láthatja a gyerekét. Ez nagyon sok esetben azt is jelenti, hogy apa és gyermeke egyre kevesebb időt tölt együtt, az apa nem vesz részt a kicsi mindennapjaiban, a gyerek pedig nem látja az apját hétköznapi helyzetekben. A cseremodell viszont esélyt ad arra, hogy a gyerekek a válás után ne veszítsék el az édesapjukat, ami elengedhetetlen az egészséges lelki fejlődés szempontjából.


Megmarad/kialakul az apa-gyerek kapcsolat

Persze sokakban felmerül a kérdés: el tudják látni ezt a feladatot az apák? Képesek gondoskodni a gyerekek hétköznapi szükségleteiről? Hiszen az az általános tapasztalat, hogy amíg együtt éltek a családjukkal, nem sok dolguk volt a háztartással, bevásárlással, gyerekneveléssel. Fő kenyérkeresőként általában csak este értek haza a munkából, amikor a gyerekek már ágyban voltak, vagy készültek a lefekvésre. Egy német felmérés azt állítja, hogy a német családokban a dolgozó apák napi 37 percet töltenek a gyerekükkel. Gyanítom, hogy nálunk sem jobb a helyzet. Német kutatók, akik a váltott felügyelet működését vizsgálták, azt tapasztalták, hogy sok apa csak a válás után alakít ki szorosabb kapcsolatot a gyerekével, és gyorsan megtanulják, hogyan gondoskodjanak róluk.

A cseremodell előnye tehát, hogy erősödhet az apa-gyerek kapcsolat, ami nagyon-nagyon fontos a gyerek fejlődése szempontjából. Gondoljunk bele, hogy mennyi férfi mintát lát egy kisfiú az óvodában, iskolában, a saját családjában! Mindenütt csak nők veszik körül. Ha megmarad a kapcsolata az apával, azonosulhat vele, példának tekintheti. Az apa jelenléte hasonlóan fontos egy kislány életében is: neki is szüksége van a nőiessége kifejlődéséhez az apukájára, hogy mint lányt, nagyszerűnek tartsa.


A gyerek nem veszíti el egyik szülőjét sem

A gyerekek félelemmel reagálnak a válásra, hiszen azt élik meg, hogy a biztonságosnak hitt világuk összeomlik, és megjelenik bennük a szorongás: mi van, ha a szüleim egyszer belőlem is kiszeretnek? Lehet, hogy engem is elhagynak, ha nem viselkedek rendesen? A cseremodell előnye, hogy ezen a módon a gyerek egyik szülőjét sem veszíti el, mindkettőjükkel egyenértékű kapcsolata marad.


Kikerülhető, hogy a gyerek akarjon gondoskodni az egyik szülőről

Óriási előnye ennek a váltott felügyeletnek az is, hogy ezzel kikerülhető az, hogy a kicsi gyerek akarjon gondoskodni az egyik szülője jólétéről. Válás után egyik szülőnek sem könnyű az élete. Ha a gyerek az anyánál marad, a kicsi óhatatlanul támogatni akarja majd a mamáját, gondoskodni akar róla. Hiszen ha az anya nem működik jól, akkor a válás után senkije sem marad. Ha ez így történik, a gyerek egyre inkább az anyja szükségleteire fog koncentrálni, és megfeledkezik a sajátjairól. Nagyon fontos, hogy a szülők érzései ne nehezedjenek teherként a gyerekekre, és maradjon elegendő terük a saját érzelmeik, szükségleteik megélésére anélkül, hogy felelősnek éreznék magukat bármelyik szülőjükért. A váltott felügyelet előnye, hogy tehermentesíti a gyereket. Az a gyerek, aki kötelességének érzi, hogy gondoskodjon a gyengébb szülőjéről, fellélegezhet, amikor a másikhoz költözik.


„Szegény gyerekek! Teljesen szétszakítjátok őket!”

Egy válás után a családok sokszor úgy érzik, hogy különös megfigyelés alatt állnak: mindenki tanácsokat ad, figyelmeztetések özönével árasztja el őket. Ha a válófélben lévő pár a váltott felügyeleten gondolkodik, akkor biztosan nem fogja megúszni az ellenvéleményeket, miszerint az ide-oda költözés egyáltalán nem szolgálja a gyerek érdekeit. A leggyakrabban elhangzó ellenvélemény így hangzik: „Szegény gyerekek! Teljesen szétszakítjátok őket! A gyerekeknek EGY otthonra van szükségük, és ha ide-oda költöznek, problémájuk lesz a kötődéssel.” A dolgot nézhetjük abból a szempontból is, hogy a gyereknek nem egy, hanem két otthona lesz. A kötődési problémák pedig nem abból alakulnak ki, hogy hová megy haza a gyerek, hanem hogy csecsemőkorában milyen viszonyt tudott kialakítani vele az anyukája, esetleg az elsődleges gondozója.

A dolgot tovább nehezíti, hogy a környezet megszólja az anyákat, hiszen „nem lehet jó anya, aki egy hétre másnak (az apának!) adja a gyerekét!”. Csak halkan jegyezném meg, hogy egyetlen varjú sem károg azon, amikor teljes családban élő szülők egy-két hétre lepasszolják a gyereket a nagyszülőkhöz, vagy délutánonként a nagymama tanul velük. Viszont ha rendszeresen az apához költözik a gyerek, hirtelen „szaranya” lesz az anyából, aki csak az élvezetekkel és a karrierjével törődik.


Nehéz mindig búcsúzni

Természetesen megvannak a nehézségei is a cseremodellnek. Például az, hogy hetente egyszer legalább hosszabb időre el kell búcsúzni az egyik szülőtől, és az is gyakran megesik, hogy hiányzik a távol lévő szülő. Igen, ez valóban nehéz szülőnek, gyereknek egyaránt. Egy anyának nehéz elengedni a gyerekét, mert hiányozni fog egy hétig, mert kimarad a gyerek életének fontos eseményeiből. Különösen nehéz lehet egy éppen lázas gyereket útnak indítani az apához. Ahhoz, hogy ez a modell működni tudjon, feltétlenül meg kell bízni a másik szülőben annyira, hogy ő is képes lázat csillapítani, teát főzni, és egyáltalán: megfelelő módon nevelni a gyereket. Vannak szülők, akik ezt úgy hidalják át, hogy naplót vezetnek a gyerek életéről, és a csere alkalmával átküldik egymásnak a szükséges információkat.


A cseremodell tudatos magatartást követel a szülőktől

A váltott felügyelet eleinte nagy tudatosságot követel a szülőktől, különösen akkor, ha a válás előtti szakasz dühe még nagy és elsöprő. A válási tanácsadók éppen ezért azt javasolják a frissen elvált szülőknek, hogy ha lehet, eleinte kerüljék egymást, és kommunikáljanak e-mailben, sms-ben. Persze ezt is lehet szörnyen bosszantó formában csinálni, például ha az egyik fél leveleiben utasítások garmadája érkezik a másik szülőhöz, amit neki mind végre kell hajtania. Tegyük azért hozzá azt is, hogy ez a lehetőség akkor is fennáll, ha a szülők úgy egyeznek meg, hogy az anyánál marad a gyerek, és az apa csak hétvégenként láthatja őt.


Most akkor jó a váltott felügyelet vagy sem?

Ha most azt kérdezed, hogy jó-e a váltott felügyelet vagy sem, azt tudom mondani, hogy vannak komoly előnyei a hagyományos anyánál történő elhelyezéssel szemben. Ugyanakkor a világért sem írnám fel receptre minden válófélben lévő párnak, hiszen ahhoz, hogy ez a modell működni tudjon, nagyfokú bizalom szükséges mindkét fél részéről. A szülőpárnak meg kell bíznia egymásban azzal kapcsolatban, hogy mindketten képesek normálisan nevelni a gyerekeket. Mindenképp kell egy anya, akinek nem célja az, hogy bosszúból elszakítsa az apát a gyerekeitől, és kell egy apa, aki nem akarja elperelni az anyától a kicsiket. Nem árt, ha a szülőpár képes a legszükségesebb dolgokról kommunikálni egymással, és az is fontos, hogy mindkét szülőfél megfelelő anyagiakkal rendelkezzen. A váltott felügyelet ugyanis azzal jár, hogy mindkét szülő otthonában kell egy-két plusz szoba a gyerekeknek, és az anya ezekben az esetekben egyáltalán nem, vagy csak kisebb összegű gyerektartást kap. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy azok az apák, akik heti váltásban együtt élnek a gyerekeikkel, lehet, hogy nem fognak annyira gyorsan haladni a karrierjükben, ahogy eddig tették, hiszen egy kicsi állandó felügyelete váratlan helyzetekkel jár együtt, amit egy munkahely a férfiak esetében sem mindig tolerál.

Azt gondolom, hogy válás esetén minden családnak más és más gyermekelhelyezési megoldás felel meg, és érdemes megtalálni azt a módot, ami szülőknek, gyerekeknek egyaránt a leginkább jó.

Fotó: 5712495 / pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja