SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem vettél fel hitelt azért, hogy táborozhasson a gyerek? Rossz szülő vagy...

Németh Noémi [cikkei] - 2017-08-09
...tudhatjuk meg a reklámokból.

Jocó bácsi, kedvenc - és egyre ismertebb - történelemtanárunk ismét fontos téma mellett emelt hangot: a szülőket manipuláló reklámok ellen tiltakozik, melyekből nagyon káros következtetéseket vonhatnak le felnőttek és gyerekek egyaránt.
Nem vettél fel hitelt azért, hogy táborozhasson a gyerek? Rossz szülő vagy...

A szülők nagy része folyamatos versengésben éli életét: pánikba esünk, ha a szomszéd gyereke már szalad, a miénk pedig még csak kapaszkodva tud totyogni, fejlesztő pedagógushoz hurcoljuk, ha - az unokatesókhoz viszonyítva - túl későn kezd el beszélni. A közepes bizonyítvány fotóját nem lobogtatjuk a Facebookon, de csalódottan vesszük tudomásul, hogy az osztály többsége kitűnő lett, majd szégyenkezve próbálunk kimenekülni abból a szeptemberi beszélgetésből, amelyből az derülne ki, hogy - szemben a bezzeg-szülőkkel - mi egyetlen táborba sem fizettük be a gyereket.

Mire fel ez a nagy versengés?

A gúnyos pillantások, a hátunk mögött összesúgó szülőtársak még azokat is kiboríthatják, akiket egyébként nem vonz az örökös rivalizálás, és eszük ágában sincs folyton mások elvárásai szerint élni - néhány rosszindulatú megjegyzés után őket is elöntheti a dac és a bizonyítási vágy.

Akinek mégis sikerül elhatárolódnia a többiek közt zajló őrült versenytől és sikeresen kimarad a szülői harcokból, azt otthon, a saját kanapéján érheti a következő pofon - igaz, már sokkal alattomosabban: a reklámokon keresztül, melyek esetében a káros üzenet tudat alatt ivódik be az emberbe. A tévé képernyőjéről ránk mosolygó, kedves és tökéletes család előfordulhat, hogy valójában épp azt dörgöli az orrunk alá: ha nem verjük magunkat adósságba miattuk, nem is szeretjük a gyerekeinket. Vagy épp csak akkor lehetünk büszkék rájuk, ha jól teljesítenek.

Jocó bácsi Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük a témával kapcsolatban:

"A gyerekét igazán szerető szülő hitelt vesz fel…

Beleszaladtam egy reklámba, ami arról szól, hogy a büszke szülő ünnepli a bajnok gyermekét és mennyire jó ötlet volt hitelt felvennie, hisz anélkül nem lehetne bajnok. Ugyanez a cég hirdette a hitelt nyár elején azzal, hogy a hitelből mehet a gyerek több táborba is. Ez bennem elég súlyos és mély etikai, morális kérdéseket vet fel. (hogy a reklámetikai dolgokat ne is említsem...)

Mit sugall a szülőknek és a gyerekeknek?

  • csak akkor vagy jó szülő, ha mindent megadsz a gyermekednek, bármi áron
  • ha nem veszel fel hitelt a gyereked kedvéért, akkor szar szülő vagy
  • ha a gyereked nem bajnok, akkor ne is legyél rá büszke
  • ha a gyereked nem bajnok, akkor tuti, hogy valamit elrontottál
  • a hitel mindenre megoldás, a gyereked életét ezzel teheted boldogabbá és szebbé
  • a szüleid csak akkor büszkék rád, ha bajnok vagy
  • ha nem mehetsz el egy táborba, edzésre, mert a szüleid nem vesznek fel hitelt miatta, akkor nem is szeretnek igazán
  • ahhoz, hogy a szüleid igazán büszkék legyenek rád, bajnoknak kell lenned

És mi a valóság?

  • nem kell mindig mindent megadni a gyerekednek, nem attól leszel tökéletes szülő (ami, mint olyan, szerintem nem is létezik)
  • a gyereknek meg kell tanulnia azt, hogy van olyan dolog, amit a szülők anyagi kereteik miatt nem tudnak megvenni
  • a gyereked akkor is a gyereked, ha nem rajzol szépen, ha nem olimpiai bajnok és nem matekzseni, ugyanúgy lehet rá büszkének lenni
  • nem kell minden gyerekből géniuszt, zsenit, bajnokot nevelni és ha nem lesz az, attól még nem vagy rossz szülő
  • a szülők a gyereküket feltétel nélkül szeretik, legyenek bármilyen képességűek is
  • egy tábor árát egy év alatt meg lehet spórolni, hisz már szeptemberben el lehet kezdeni készülni arra, hogy a gyerek nyáron táborba mehessen
  • rengeteg egyesületnél, tábornál lehet kérni szociális alapon támogatást a tagdíjhoz, az étkezéshez, az utazáshoz, élni kell a lehetőségekkel, ez nem szégyen
  • ami nem létszükséglet, arra nem feltétlenül és nem minden áron van szükség
  • ha a gyerek nyakra-főre hitelt felvevő szülőket lát, akkor ezt a mintát fogja követni, és a saját bőrén fogja megtapasztalni az adósságspirált

Hahhhó, emberek!!! Legyünk már tudatosabbak és gazdaságilag megfontoltabbak! Ne dőljünk be egy ilyen reklámnak, ne tegyük amit mondanak és akkor talán nem is lesznek ilyen reklámok… Mutassunk jó példát a gyerekeknek! A túlzott költekezés nem az. Nagyanyáink is megmondták, addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. Én ezt be is tartom, remélem, más is!

Bocsánat, de kifakadtam, elnézést ha valakit megbántottam ezzel, nem állt szándékomban!"

Forrás: Jocó bácsi világa / Facebook
Indexkép: TheVirtualDenise / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja