SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tényleg olyan nagy baj, ha a nagyi elkényezteti a gyerekemet?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-06-05
Számtalan családban megy az állandó vita szülő és nagyszülő között arról, hogy mit engedhet meg a gyereknek a nagyi, ha nála van. A szülők szerint a nagymama elkényezteti a gyereket, és otthon nehéz újra visszaállítani a szabályokat. A nagyi szerint egy nagyszülő dolga a kényeztetés. Most akkor kinek van igaza?
Tényleg olyan nagy baj, ha a nagyi elkényezteti a gyerekemet?

Tipikus jelenet, hogy amint a nagymama értesül az unokák érkezéséről, azonnal sütni-főzni kezd, majd amikor megérkezik a család, kétpercenként kínálja a gyerekeket süteménnyel. Ettől persze az anya vérnyomása az egekbe száll, mert otthon mindent elkövet, hogy a csemetéi két étkezés között ne nyafogjanak édességért, és tudja, hogy ha hazamennek, megint napokba fog telni, míg ismét elfogadtatja a szabályt a gyerekekkel. A nagyi pedig nem érti, hogy a lánya/menye miért van úgy oda néhány szelet sütemény miatt. Olyan ritkán látja az unokáit, és ilyenkor szeretne mindent megadni nekik.

Persze az anya-nagyi vita kirobbanhat a lefekvés ideje, az alvás mennyisége, a tévénézés/telefon/laptop használata miatt is. A konfliktusforrások száma szinte végtelen. Ami viszont közös benne: nézeteltérés van abban, hogy mit engedhet meg a nagyi a gyereknek, amíg nála van.
 

Eltérő vélemények a nagyszülői kényeztetésről

Még szakmai berkekben is eltérnek a vélemények a nagyszülői kényeztetésről. Vannak, akik azt mondják, hogy nem történik katasztrófa, ha a nagyi elkényezteti a gyereket abban a pár órában vagy napban, amíg nála van. A gyerek pontosan tudja, hogy amit a nagyszülőknél szabad, azt otthon nem, és képes igazodni a különböző szabályrendszerekhez. A nagyszülői kényeztetés mögött sem rosszindulat áll. Az idősebb szülők már egyáltalán nem nevelni akarják az unokákat, hiszen a felelősség a szülőket illeti. Ők csak szeretetet, kedvességet akarnak adni nekik a maguk módján. Például úgy, hogy nem tartatják be azokat a szabályokat, amelyeket az unokák nagyon utálnak. A nagyszülők szerint a kényeztetés azt jelenti, hogy feltétel nélkül szeretik az unokáikat, és a lehetőségeikhez mérten mindent megadnak nekik. Ha szülőként belegondolsz, biztos te is szívesen töltöttél időt a kedves nagyszülőddel, mert mindent elkövetett azért, hogy jól érezd magad nála.

Egy másik nézet szerint a nagyszülők felül akarják írni a szülők szabályait, mert nem értenek vele egyet, és csak összezavarják a gyereket a sajátos, szabadabb nevelési elveikkel. Ráadásul a gyereknek sem tesz jót, ha látja, hallja, érzékeli a miatta, érte kirobbanó feszültséget.

Azt gondolom, hogy mindkét nézetben van igazság, és a helyzet kezelése mindkét fél részéről nagyfokú rugalmasságot igényel. Ha szülőként azt várjuk, hogy a nagyinál is minden úgy fog történni a gyerekünkkel, ahogy azt mi elvárjuk, szükségképpen csalódni fogunk. Persze az sem jó megoldás, ha elengedjük a gyeplőt, és mindent ráhagyunk a nagymamára.

A nagyszülő részéről is szükség van némi kompromisszumkészségre. Fontos lenne tudatosítania magában, hogy a gyerekre vonatkozó szabályokat a szülő hozza, azokat érdemes megbeszélni, és ahhoz tartania magát. Még akkor is, ha hülyeségnek/fölöslegesnek tartja. A gyerek nevelése a szülő dolga!
 

Ötletek szülőknek

Mielőtt szabályokat alkotnánk a nagyszülők számára, érdemes végiggondolni, hogy a gyerekünk mennyi időt tölt a nagyszüleivel. Ha távol élünk a nagyiéktól, és csak hetente, kéthetente, havonta látják az unokáikat, akkor valószínűleg nagyobb lesz bennük a késztetés arra, hogy ezalatt a rövid látogatás alatt minden létező módon jót tegyenek az unokáiknak. Attól, hogy ezek alatt a rövid és ritka látogatások alatt több mindent megengednek a gyereknek, még nem fogják ellened fordítani, és nem is biztos, hogy ezért érdemes nagyobb konfliktusba bonyolódni a nagyszülővel. Hadd élvezzék egymás társaságát! Miért fosztanád meg őket ettől az élménytől? Hazamentek, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

Ha viszont a gyerek hétköznapi életének részei a nagyszülők, ők hozzák-viszik óvodába, iskolába, vele vannak délutánonként, akkor muszáj beszélgetnetek a szabályokról, és közös megegyezésre jutni. Itt már nincs helye annak, hogy a gyerek ebéd helyett édességet eszik, vagy tévézéssel tölti a délutánt. Ha a nagyszülők átlépik a határokat, figyelmen kívül hagyják a szabályaidat, vagy titokban szövetséget kötnek a gyerekkel („Adok egy kis csokit, de erről anyának egy szót se!”), akkor itt az ideje egy nagyobb beszélgetésnek.

Magyarázd el nekik, hogy mennyire fontos, hogy a gyerek hétköznapi életében rend és rutin legyen. Ha ők ezt megszegik, megtörik, akkor összezavarják a gyereket, és többet ártanak nekik, mint használnak. Emlékeztesd őket – kedvesen, szeretettel! – hogy annak idején a saját gyerekeik szabályait ők alkották, most rajtatok van a sor.

Nagyon meg tudja nehezíteni a helyzetet, ha a nagyszülők a saját gyerekeiket nem tartják elég felnőttnek vagy kompetensnek a gyerekneveléshez, és ezért a helyükre beállva kiveszik a kezükből az unokák nevelését. Azt gondolom, hogy ez az, amit egy pillanatra sem lehet hagyni. Azt azért ezekben a helyzetekben is fontos megérteni, hogy a nagyszülők ezt merő jó szándékból, segíteni akarásból teszik, és nem képesek felfogni azt, hogy a gyerekük felnőtt, és ezzel a viselkedéssel nagyon durván ártanak a gyerekeiknek és unokáiknak. Ha ők veszik át az unokák nevelését, a szülőket gyereki sorba taszítják, összezavarodnak a családi szerepek, és a szülők egyszer csak azt veszik észre, hogy a saját gyerekeik „testvéreivé” váltak.

Ha higgadtan, nyugodtan, következetesen kitartotok a saját nézeteitek, önállóságotok, szabályaitok mellett, akkor azzal a felnőttségeteket, érettségeteket bizonyítjátok, és megőrzitek saját szülői szerepeteket.
 

Ötletek nagyszülőknek

Nagyszülőként fontos megértenünk, hogy a gyerekünk felnőtt, saját gyereke van, akinek a nevelése az ő feladata, és nem a miénk. Még akkor is, ha megőrülünk attól a hanyagságtól/túlzott beszabályozástól, amit az unokánkkal művel. Érdemes visszaemlékezni arra, hogy mi is követtünk el hibákat, ettől a gyerekünket/menyünket sem fogjuk tudni megóvni, és feltehetően az unokánk sem fog maradandó sérüléseket szenvedni. Ha ez utóbbiban nem vagyunk biztosak, akkor mindenképp beszéljünk erről az aggodalmunkról tisztelettel és szeretettel a szülőkkel.

Ha nagyiként az a célunk, hogy a lehető legtöbb mindent megadjunk az unokánknak, akkor erre keressünk olyan módokat, amelyek nem ütköznek a szülői szabályrendszerbe! Nem csak süteménnyel, édességgel lehet kedveskedni a gyerekeknek! A közösen töltött idő, játék, meseolvasás, kirándulás többet ér minden kajánál! Vidd el őt érdekes helyekre, ahová a szülőnek nincs ideje elmenni vele!

Ülj le vele társasozni, vagy ha még fitt vagy, menjetek el bringázni, focizni, sétálni! És beszélgessetek! Ne a suliról kérdezd, hanem a barátairól! Kik ők, mit csinálnak együtt, ki a barátja, ki az, akit nem bír! Engedd, hogy megmutassa neked a kedvenc könyvét, filmjét, zenéjét! Még akkor is, ha téged szörnyen untat a téma. Ez az ő világa, legyél neki hálás, ha ebbe a belső világba szeretne téged bevonni! A legtöbb nagyszülő akkor veszíti el az unokáit, amikor már nem nincs közös témájuk, nem tudnak miről beszélgetni. Legyél naprakész az unokád érdeklődési köréből, mert csak így tudod vele megőrizni a kapcsolatot kamaszkorában is! Ha ezt sikerül megtenned, te leszel az a nagyi, akivel az apróbb titkait megosztja, és akinek az első szerelméről előbb fog mesélni, mint az anyjának.

Fotó: sylviebliss/pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja