SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Én gyerekem, te gyereked

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-22
Nehéz a dolga az elvált szülőnek, de még nehezebb, ha egyedül neveli gyermekét.
Én gyerekem, te gyereked

Nehéz az újrakezdés egyedül. Főként gyerekkel. Ha az anyagiak nem is jelentenek fő szempontot, az idő mindenképpen. Minden feladat egy szülőre hárul; a gyereket be kell íratni az iskolába, ha más segítség nincs, a szülőnek kell otthon maradni vele. És persze a szülő értekezlet, a külön órák, mind egy emberre várnak, egyedül kell megoldani az időbeosztást. Persze senki sem szeretné egyedül leélni az életét. Az ember társas lény, szeretné megtalálni másik felét. Nehezíti a feladatot, ha nincs idő az ismerkedésre, vagy éppen egy harmadik személyhez is alkalmazkodni kell.

És ez a harmadik fél a gyermek. Vajon hogyan lehet kialakítani egy párkapcsolatot úgy, hogy a gyermek is elfogadja az új társat? Azt az embert, aki látszólag apát, vagy anyát akarja helyettesíteni, vagy éppen kitúrni a családból. Legnehezebb helyzetben az elvált szülők vannak, gyermekeik nem értik miért történt ez az egész, csupán azt érzékelik, hogy szétesett az a család, amely addig biztonságos menedéket nyújtott számukra.

De vajon hogyan kell bánni a pár gyermekével? Ha úgy bánunk vele mint a sajátunkkal, ott rejtőzik a veszély, hogy előbb-utóbb a fejünkhöz vágják: „Nem vagy az anyám/apám”. Ha tartjuk a távolságot, és inkább barátként közelítünk felé, akkor tarthat ez a kapcsolat egy életen át, a gyermek soha nem fog tiszteletet mutatni, szót fogadni. A gyermek életkora döntő tényező lehet a helyes hozzáállás kialakításában. Bár ritkább esetben fordul csak elő, hogy valaki néhány hónapos babával maradjon egyedül, ez esetben egyértelmű, hogy a gyermek könnyebben fogadja az új embereket.

Nehezebb a helyzet, ha a gyermek valamelyik dackorszakában kerül új ember a családba. A kamaszkor, vagy éppen az óvodáskori hiszti-korszak egyébként is nehéz feladatókat ró a szülőre, az új társ megjelenésére pedig könnyen hisztivel, vagy éppen agresszivitással válaszol a gyermek.

Leginkább óvodás korban van szüksége a gyermeknek szülei jelenlétére. Ha az egyik fél kilép a családból, a gyermek mintegy „visszatekeri” az időt oda, ahol a szülők még együtt voltak, tehát újból úgy kezd viselkedni, mint pl. három éves korában; gyerekes lesz és esetlen, hátha így szülei „megszánják” és újból mellette lesznek. Megfelelő gondoskodással a gyermek túlléphet ezen a félelmen, és normálisan fejlődhet. Előfordulhat, hogy a gyermek bűntudatot érez, azt hiszi miatta váltak el szülei. Fontos, hogy megerősítse az új partner is a gyermeket abban, hogy lehet őt szeretni, feltételek nélkül.

Iskolás korban számtalan átalakulás zajlik le a gyermekekben. Fizikailag és lelkileg egyaránt változnak. Az óvodás kor gondtalan játékai helyére az iskolai kötelezettségek lépnek, a szórakozás elé helyeződnek a kötelességek. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermek a felnőtt kor felé vezető úton az első lépéseket ne egyedül, hanem szülei támogatásával tegye meg. Ebben a korban már viszonylag tudatosan keresi a mintát, egy azonos nemű, idősebb személyben. Ehhez már egy nagypapa/nagymama túl idős, egy esetleges fiú vagy lány testvér pedig még nem elég felnőtt. Ezért mindenképpen a szülők adják a mintát. Ha az azonos nemű szülő eltűnik, a gyermek számára nem marad mintakép, és ez zavarokat okozhat.

A gyermekek még kisiskolás korban is igénylik a fizikai kontaktust. Ha új ember kerül a családba, nem veszik jó néven, ha azonnal jó éjt puszit és öleléseket kapnak. Meg kell várni, amíg a gyermek elkezdi a közeledést, és el tudja fogadni az új partnert. A kamaszokkal még nehezebb a helyzet. Szüleiktől is nehezen viselik a dirigálást, egy idegent pedig egyenesen kitiltanak a lakásból.

Minden korosztály esetén az a legfontosabb, hogy a szülők a gyermek fejlettségéhez mérten elmagyarázzák, mi miért történik, és ebben nekik nincsen szerepük. A gyermek mentalitása is sokban befolyásolhatja az új családtaghoz való hozzáállást, de az elfogadás mindenképpen hosszabb időt vesz igénybe.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja