SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szempillanövesztő szérumok, tényleg veszélyesek?

Dr. Ozsváth Mária [cikkei] - 2014-06-23
Manapság divat lett a szempilla hosszabbítás. Nők milliói álmodnak hosszú, fekete, vastag pillákról. Számos cég kínál tartós megoldást erre anélkül, hogy bármilyen festéket vagy műpillát használnának. Folyamatosan felmerül azonban a kérdés, hogy mennyire biztonságosak ezek a termékek?
Szempillanövesztő szérumok, tényleg veszélyesek?

A szempillanövesztők rövid története

A szempillanövesztő szérumok csak néhány éve léteznek. Az anyag – amely képes meghosszabbítani és megvastagítani a pillákat – eredetileg egy zöldhályog kezelésére szolgáló szemcsepp hatóanyaga volt. A készítményt használó páciensek, miután beszámoltak arról a jótékony mellékhatásról, hogy pilláik hosszabbak és erősebbek lettek, a szert forgalmazó cég úgy döntött, piacra dob egy szempillanövesztő szérumot ezzel az „áldásos” hatóanyaggal.

A szérum sikerén felbuzdulva több olyan készítmény is megjelent, amelyek szintén tartalmazták a bimatroproszt nevű „növesztő szert”, amely a prosztaglandinok (hormonszerű lipidek) csoportjába tartozik.

Mellékhatások

Noha az eredeti bimatroprosztot tartalmazó készítményeket csak vényre lehetett kapni, sorra dobták piacra az olyan, olcsóbb termékeket, amelyek nem voltak orvosilag szabályozva, viszont tartalmaztak prosztaglandion-analóg anyagokat.

Vizsgálatok rámutattak arra, hogy nemcsak a bimatroprosztnak, hanem más prosztaglandin-analóg anyagnak is számos mellékhatása létezik. Ezek közé tartozik például

  • az elsötétedő írisz jelensége, (amely nem visszafordítható)
  • szem környék elsötétedése
  • a homályos látás
  • szem irritáció, viszketés és fájdalom stb.

Hazai helyzet

Magyarországon a bimatroproszt tartalmazó szempillanövesztő szérumokat nem lehet kapni, viszont vannak olyan termékek a forgalomban, amelyekben megtalálható valamilyen prosztaglandin-analóg anyag.

Az más kérdés, hogy ma már bármit meg tudunk rendelni az internetről, így számos szempillanövesztő szérum közül is válogathatunk. Köztük akadhatnak olyan kétes összetételű készítmények is, amely akár eddig ismeretlen problémákat is okozhatnak.

Hogyan válasszunk hát?

Javasolt azoknak a termékeknek a használata, amelyek olyan természetes összetevőket vesznek alapul, melyek segítenek a szempillák hosszabbá tételében és erősítésében is. Ezek az anyagok lehetnek például:

  • glikoproteinek, (amelyek stimulálják a szőrtüszőket)
  • B5 pro-vitaminok, (amelyek erősebbé teszik a pillákat és védenek a károsodástól)
  • hialuronsav, (amely serkenti a vérkeringést és ez által a szempillák növekedését).

Ha nem vagyunk biztosak egy kiválasztott szérum biztonságosságában, akkor mielőtt alkalmazni kezdenénk azt, tájékozódjunk az összetétele felől! Ne sajnáljuk az időt arra, hogy egy-egy bonyolultnak tűnő elnevezésnek alaposabban is utánanézzünk, hiszen szemünk egészsége lehet a tét!


Kép: Wikimedia Commons

Dr. Ozsváth Mária


Dr. Ozsváth Mária
Szemész

Dr. Szem Egészségközpont


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/545-79-40
               06-20/980-54-72
Honlap: http://www.alternativszemdr.hu
             http://www.gloriamentis.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja