SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Váljunk, vagy menjünk inkább nyaralni?

S. Tóth Márta [cikkei] - 2011-09-16
Lehet hogy közhelynek tűnik, de tényleg néha el kell távolodni a problémáktól, az otthontól és a megszokott mókuskeréktől, hogy az egész összképet jobban láthassuk, átértékelhessük életünk kereszteződési pontjait.
Váljunk, vagy menjünk inkább nyaralni?

Ezt fogadta meg Mária és István is. Először válni szerettek volna. Nem tudták eldönteni coach-ot, vagy mediátort keressenek fel, de egyet biztosan tudtak, nem akarják a problémákat a nyilvánosság előtt megoldani.  

Mária elhidegült, tizenegy év házasság után beállt a rutin, a mély csend és az eltávolodás. Nem látott kiutat, reményt, csak az ujrakezdésben, valahol máshol, valaki mással.  Hiányzott az életéből az az érzés, amely felébreszti a gyomorban a gombócokat  és az egész testet kellemes bizsergés járja át. Kellett a várakozás és az ismeretlen izgalma.

István nem értette az egészet. Számára minden úgy tűnt, hogy rendben van, csak a munka sok, a fáradtság kéri a jogait. Nem fogta fel, hogy valami  elszakadt, nagyon nagy lett a távolság... Meglepődött Mária kérésén, váljanak békésen...

Meghallgatva mindegyiküket külön-külön, a coach végig azt érzi, nincs itt minden remény elveszve, ezen dolgozni lehet és kell. De hát a coach nem ad tanácsot soha semmilyen körülmények között, nem vájkál a múltban és persze, nem ítélkezik. Azonban kérdez,  ezzel próbál irányt mutatni, segít felszínre hozni kompetenciákat és a jövőkép épitésében másodhegedűs. Nem könnyű, de nem is nehéz. Ez is egy szakma.

Mária, a coaching gyakorlathoz használt fabábuval megmutatja mennyire boldog szeretne lenni. Mennyire szüksége van figyelemre, szeretetre és a régen elfelejtett gesztusok újjáélesztésére. De nem épít közös jövőképet a férjével, általánosságokról beszél. Tudja mi hiányzik, tudja mennyire szükséges ez, de nem tudja, István képes-e még megadni mindezt. Már nem épít reményvárat.

István nyitott, nem akar válni, szereti Máriát, nem tudja elképzelni az életet nélküle. Nem akar lemondani róla, amúgy meg boldog apának érzi magát.

Úgy fest, a coachból hamarosan mediátor lesz. A válás gondalata Máriánál makacs, és már a vagyonmegosztásról esik szó.

Feladat Máriának: írja le hogyan képzeli el az első hat hónapját István nélkül. Irja le, hogyan kerül sor a vagyonelosztásra, ki mit visz és ki mivel marad. Azt is le kell írnia, miből fog élni, hogyan tartja el majd a gyerekeket, hogyan látja el az otthoni teendőit és hogyan tud egyensúlyt teremteni a munkahely és a magánélet között. Egy második szcenárió az lenne, hogy ha az egyik gyermeke megbetegedik, mik lesznek a teendők és hogyan oldja meg ezeket. Figyelembe kell vennie, hogy István lehet, hogy hamarosan egy másik párkapcsolatban él, esetleg mér nem is lakik ugyanabban a városban. Két hetet kap a két szcenárió elkészítéséhez.

A két hét eltelte után Mária telefonon jelezte, még nem végzett a feladattal, mert nagyon nehéz és halasztást kér, még egy hetet.


Eltelt a harmadik hét, Mária megjelent a coach irodájában és kétségek között kijelentette, nem tudja mitévő legyen, hiszen egyelőre még csak papíron, de több mint tízéves közös munkát, a házasságát, azt az alapot  kell szétosztania apró darabokra, amely most örömforrás a gyerekeknek és anyagi biztonság minden családtag számára. Tovább fenntartja azt a döntését is, hogy a válás a megoldás, így kér még egy hét gondolkodási időt.

István továbbra is elzárkózik a válás gondolata elől, de egyre nyitottabb a megoldásokat megtalálni, a kompetenciáit felszínre hozni Mária visszaszerzése érdekében.

Kértem Máriát, legközelebb már hozza magával a vagyonelosztásról szóló döntését, elkészítjük a már hivatalos jegyzőkönyvet és aztán megtörténhet az, amit annyira akar, a válás.

A coach már biztos mediátor ebben a helyzetben és nincs más hátra mint elfogadni a házaspár döntését.

Eltelt két hét, csak egy e-mail érkezett, Mária és István nem akarnak semmilyen jegyzőkönyvet, mert elutaztak külföldre. Új kezdetet akarnak, új alapokat akarnak együtt és az ehhez szükséges lelkierőt együtt fogják összegyűjteni. Az élet úgy szép, ha rombolás helyett építünk, írta Mária.

A válasz e-mailben pedig az, hogy egy lezáró beszélgetésre várja őket a coach.

Az élet átértékelten és sokkal pozitívabban megy tovább, nem? Egy válással biztos, hogy kevesebb van már.

S.Tóth Márta life-,business coach, mediátor

Fotó:
Nils Mehlhorn: Brown Eyed Girl 2
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja