SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A legnagyobb edző" - Óz, a Nagy Varázsló

S. Tóth Márta [cikkei] - 2011-09-01
Nemrég olvastam véletlenül az Óz, a nagy varázsló történetét. De mivel semmi sem véletlen, és van szinkronicitás, úgy tűnik, hogy nagy szükség volt egy fontos tanulságra az életemben - és jött az edző is hozzá, Frank Baum, a történet szerzője.
"A legnagyobb edző" - Óz, a Nagy Varázsló

Óz a nagy varázsló egy történet, amely gyerekeknek íródott ... mindenki tudja. De ez egy kis tanulságos történet a felnőttek számára is.

Úgy kezdődik, mint egy átlagos nap az életünkben: ahogyan  hurrikánszerűen megfognak a történések, a teendők, ahogyan váratlan események közepén találjuk magunkat, ahogyan ezek felborítják életünket... Valahogy így történt  Dorothyval is... akarata ellenére a hurrikán felemeli, elviszi  messze az otthonától, összevisszasság van körülötte és még ugyanazon a napon egy rossz varázslót is megöl.

Úgy gondolom, Frank Baum egy nagy coach. A mesében Dorothy egy naív kislány, akinek  szüksége van egy megoldásra a problémájához, haza akar találni, Kansasbe. De persze, semmi sem egyszerű, Dorothy elfogadja egy varázsló tanácsát, amely a Smaragd Városba küldi Ózhoz, a nagy varázslóhoz, mert csak ő segítheti haza.

A hazavezető út? Problémák-Megoldások

Dorothy útnak indul a jó varázslótól kapott cipőben, a hűséges Toto kutyával. Az úton Dorothy rájön, hogy nincs egyedül, másoknak is vannak problémáik, találkozik új útitársaival, a Bádogemberrel, a Gyáva Oroszlánnal és a Madárijesztővel.  

Ki nem ismerné fel ezeket az útitársakat a mindennapi életben? Mindegyikük azt hiszi, hiányzik valami az életéből, hogy enélkül nem tudnak kiteljesedni és hogy ezekre a megoldást Óz, a nagy  varázsló tudja megadni. A madárijesztő agyat szeretne, több észt, az Oroszlán bátorságot kérne, a Bádogember szívet, érzelmeket szeretne.

Hány olyan helyzet volt az életünk során, amikor úgy éreztük, bár több eszem lett volna, vagy nagyobb szívem, több bátorságom… Biztos sikerült volna már eddig elérni a céljainkat… biztos jobb döntést hoztunk volna... megértőbbek lehettünk volna…


Ez az a három tulajdonság, amelyeket vagy túlzottan használunk, és azért nem jó, vagy sehogy sem, és azért nem jó, vagy felváltva mikor sokat, mikor keveset… Ezek hárman nagyon fontosak a  számunkra, ugye?

Gyakorlat - írják le: "Érzem, hogy az életem teljesebb, boldogabb lehetne, ha lenne……"(Írják le, mire van szükségük, és vizsgálják meg tényleg, hogyan és hol szerezhetőek meg).

Mint Dorothynál és három utastársánál, barátjánál is, az érzés, hogy csak akkor teljes az élet ha van valamid, arra késztet bennünket, hogy várjunk, aztán ez az érzés leblokkol minket. Beragadunk.

Mi mindent képesek vagyunk kibírni, elfogadni annak reményében, hogy a helyes úton járunk, s megvalósítjuk álmainkat... valójában sokszor egy helyben állunk, nem látunk ki, szenvedünk. Az akaratunk az, amely szenved, mert bezártuk. Vakságra kényszerítettük.
Néha kell valaki, aki útba igazít, mint ahogyan Dorothyt is. Kell valaki, aki elmondja, hogy nem egyszerű kaland vár ránk, de hogy ott a végén megtaláljuk, amit nagyon akarunk. Utunk során persze varázslatos, új embereket, helyzeteket, kompetenciákat fedezünk fel, és ettől érezzük majd azt, hogy nagyszerű feladat volt, hogy sok-sok új tapasztalatra tettünk szert. Beértünk a célba.

A valóság akár csak a mese, hogy amikor Dorothy és a barátai odaérnek Ózhoz, megtanulják a legfontosabb leckét: Már korábban is megvolt Mindenük, amit a Varázslónál kerestek.

"A legfontosabb üzenet az, hogy mindaz, amit keresel, már benned van. Ez egy metafora arról, hogy tanulhatod meg, hogy bízzál a válaszaidban."

(S.Tóth Márta, coach, mediátor,  Lineo International Consulting Kft).

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja