SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne bántsák a gyermekeinket! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-04-06
Elköltöznek a fiatalok a szülőhelyükről, s magára hagyják öregedő szüleiket - mondják sokan jókora váddal és szemrehányással a hangjukban. Valóban megfeledkeznek a gyermekek a gyökereikről, vagy próbálják óvni a kedves fát a pusztulástól?
Ne bántsák a gyermekeinket! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Elköltöznek és évente csak egyszer-kétszer látogatnak haza idős szüleikhez – hangzik az elmarasztaló mondat az egyre inkább elöregedő településeken, ahol oly nagy szükség lenne a gyermekáldásra, fiatal lendületre.

Elmennek a fiatalok, először csak iskolába, azután a munkahely is más településre sodorja őket. S a szülők otthonról próbálják előteremteni a tandíjra s más kiadásokra valót. Eleinte minden hétvégén hazaérkezik a gyermek, s ha nincs, vagy nem fogára való a menza, élelemmel megrakodva indul vissza vasárnap az albérletbe, kollégiumba. Eleinte nem érdekli a szülőt, mennyibe kerül mindez – örül a jó iskolának, a gyermeke sikereinek, örül, hogy van miért várni a péntek délutánt, és boldogan hallgatja a heti beszámolót csicsergő gyermeke szájából.

                Aztán, az évek során elfogy lassan a tartalék és a szülő számolni kezd: egy-egy itthon töltött hétvége a fizetés negyedét elviszi. Négy hétvége, s oda a teljes jövedelem. De akkor mi lesz a számlákkal, a kosztpénzzel, a tandíjjal, a ruházkodással, s minden más fizetnivalóval? Ha van rá mód, plusz műszakot vállal és húz keményen a hétvégékért.

                És a felnőttkor elejét taposó gyermek? Ő is tud számolni, amikor kezébe akad a pénztárgép számlája, vagy amikor megtudja, hogy a kedvenc kedd esti focimeccseket másodállásra cserélte az apja (pedig korábban ki nem hagyott volna egyetlen alkalmat sem…). A gyerek is tudja, mit jelent a hétvégi hazaruccanás. Ekkor kezdődnek a kötelező hétvégi programok, melyek miatt nem lehet hazamenni.

Mikor érsz haza? – kérdezi a telefonban csütörtök este a szülő.

Nem megyek most haza, program van a hétvégén – válaszol a gyerek mosollyal a hangjában.


A szülő sajnálkozik, de akarva-akaratlanul arra gondol, mire futja az így megtakarított pénzből. S ettől a gondolattól üvölteni szeretne. De mosolyog: akkor vigyázz magadra, kincsem… mondja a telefonba, és a gyerek is mosollyal a hangjában küld sok puszit – s közben könnyes szemmel birkózik a honvággyal.

Egyre sűrűbb a program, egyre ritkább a látogatás. Mert közben nő a család. Már másodmagával érkezik a gyerek, aztán jönnek az unokák is. A jövedelem meg közben nevetséges nyugdíjra aljasul. Mire elegendő a ledolgozott több tucat év utáni nevetségesen kis összeg? No de hol az a nagyapa, aki ne adna meg bármit az unokájának, és hol az az anya, aki nem a kedvencét főzné gyermekének? És hol az a szülő, aki hagyná, hogy a hazalátogatás költségeit a gyermek állja? Kerül, amibe kerül, megterül az asztal minden földi jóval. Még akkor is, ha a hétköznapokra egyetlen fillér sem marad.

Minden hazalátogatás egy megerőltető fejtörés: miből… hogyan? S minden megerőltetésnél elpattan egy-egy hajszálgyökér.

A fiatal mérlegel: hazatér sűrűbben, pár évig, s aztán már csak évente egyszer, november elsején, vagy ritkítja a látogatásokat, és sokáig hazajár, s olyankor karácsonyi vacsora illatozik az asztalon és anya isteni bejglije, apa bátorító kézfogása várja.

Itt hagyják az idős szülőket, ilyenek ezek a mai fiatalok… Aki hallgatja a feddést, annak átvillan az agyán: hogy örültem, amikor a gyermeket felvették az iskolába, egyetemre. Azt akartam, hogy tanuljon. Én küldtem, én bíztattam. Szemére vessem, hogy szót fogadott?

Azt, hogy milyen anyagi vonzata van a hazalátogatásnak, senki, soha nem firtatja: az szégyen. Talán nem annyira a nyugdíjas szülő szégyene, mint azé az államé, amelyik ilyen anyagi helyzetbe sodorja öregeit, de szégyen. Nem kell róla beszélni, akkor nem fáj (annyira).

A fiatalok elfeledik a gyökereiket? Vagy jó kertészként óvják, védik a kedves fát a kipusztulástól?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja