SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minőségi időskor városi környezetben

Családinet [cikkei] - 2009-02-09
Európa egyik legfontosabb társadalmi problémájának megoldására fogott össze kilenc európai város és szervezet Újbuda Önkormányzatának vezetésével. A cél, hogy olyan ajánlásokat fogalmazzanak meg, amely Európa-szerte javítja az idős emberek életkörülményeit.
Minőségi időskor városi környezetben

Európa társadalma rohamosan öregszik, egyre több az olyan európai polgár, aki már kivonult a munka világából, de aktív, teljes életet szeretne élni, részt kíván venni a társadalom életében, a közéletben. A Q-AGEING projekt keretében a résztvevő önkormányzatok, és kutatóközpontok a három éves közös munka eredményeképp arra keresik a választ, hogy milyen megoldásokkal lehet biztosítani a minőségi időskort ezen polgárok számára.
Mind az öt ország kilenc szervezete rendelkezik saját programmal, amely arra irányul, hogy a saját településük egyre népesebb 60 év feletti lakosságának jobb szolgáltatásokat, megfelelőbb ellátásokat és magasabb színvonalú, minőségi életlehetőséget kínáljon.

A Q-AGEING projekt célja az idős lakosság nagyobb társadalmi integrálása és leszakadásuk megakadályozása.
A Q-AGEING projekt keretében kidolgozásra és kipróbálásra kerülő idős-barát szolgáltatásokat, valamint a munkaerő-piaci, képzési, kulturális, önszerveződést erősítő megoldásokat a valamennyi résztvevő országban azonos tematikával megvalósuló kutatás alapozza meg. Ennek keretében feltárják a településen/régióban élő idős emberek igényeit, elvárásait, problémáit. A kutatás eredményének figyelembe vételével kiválasztják az országonként külön-külön megvalósítandó „pilot- programokat” amelyek tanulságait, hatásait és következményeit elemezve fogalmaznak meg ajánlásokat az Unió és a tagországok számára.
Az összesen 38 hónapos munka teljes költségvetése több, mint 2,5 millió euró, amelynek – Újbuda esetében -  95 %-át fedezi a támogatás.

Az együttműködés eredményeként olyan, minden önkormányzat, közösség számára használható, a gyakorlatban kipróbált megoldások születnek majd, amelyek szakmai iránymutatást biztosítanak egész Európa számára az „idős-politika” alakításához, és segítséget nyújtanak a konkrét, helyi problémák kezelésére.
A projekt néhány  területre kiemelt figyelmet fordít. Ezek az önkormányzati szolgáltatások, városi környezet idősbaráttá tétele, a mentális és fizikai egészség-megőrzése, az aktív élet kitolása a munkaképesség és lehetőségek összehangolásával.

Újbuda a saját Újbuda60+ programjára építve pályázott, amelynek lényege, hogy az újbudai 60 év feletti embereket integrálja a kerület társadalmi életébe, és túllépve a kerületben jól működő szociális ellátáson, magas életminőséget biztosítson az itt élők számára. Az Újbuda60+ nem szociális program, hanem az aktív élet programja, amely jelentős mértékben épít a helyi közösségek önszerveződéseire, és az idősek önkéntes közösségformáló munkájára is.


Újbuda nem egyszerűen közvetlen EU-s támogatást nyert az INTERREG pályázat révén az Újbuda60+ megvalósításához, hanem az öt országot átfogó program vezető partnere lett. Magyarországon önkormányzat még soha nem volt ilyen transznacionális együttműködés vezető partnere, így a projekt irányításában szerzett tapasztalatai hasznosak lehetnek más magyar önkormányzat számára is.

Az együttműködésben résztvevők:
1.    Újbuda Önkormányzata – vezető partner, Magyarország
2.    Maribor Önkormányzata, Szlovénia
3.    Slovenska Bistrica Önkormányzata, Szlovénia
4.    Közgazdasági Intézet, Maribor – Humán Erőforrás Fejlesztési Központ, Szlovénia
5.    Treviso Tartomány, Olaszország
6.    Genova Önkormányzata, Olaszország
7.    Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet, Olaszország
8.    Sopot Önkormányzata, Lengyelország
9.    Civil Társadalom Fejlesztési Központ, Freiburg, Németország

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja