SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 dolog, amit nem szerettem az itthonlétben

Gizella-Molnár Viktória [cikkei] - 2016-08-26
Legutóbb összeszedtem a nyolc legjobb dolgot az otthon töltött években. Visszanézve tényleg nagyon jó volt, de ahogy utaltam is rá, voltak nehéz időszakok, különösen az eleje, mindkettő gyermeknél. Most tehát beszéljünk kicsit az árnyoldalról, hiszen nem célom, hogy csak a cukormázat mutassam be...
7 dolog, amit nem szerettem az itthonlétben

Mit is tesznek velünk az otthon töltött évek?


1. Önismeret

Igen, tudom, ezt előnyként is írtam. De megismertem olyan oldalamat is, amit nem szerettem volna. Soha. Hogy mik ezek? Például hogy tudok haragudni a férjemre azért, amiért ő „csak” dolgozik, és neki milyen könnyű (ó, pedig dehogy könnyű!!!). Hogy tudok mosolygás nélkül létezni heteken, hónapokon át. Hogy képes vagyok kiabálni a gyerekemmel egy féldeci kiömlött tej miatt. Hogy én, az örök békítő éveken át játszom a sértődöttet, ha egy barátnőmben csalódtam, ahelyett, hogy venném a fáradtságot és felhívnám. Ezek mind-mind apró csalódások voltak magamban, amik nélkül… éppen meglennék. De azzal vigasztalom magam, hogy mióta akár 7 órát is alszom éjjelente, azóta sokat javult a helyzet.
 

2. A személyes tér 100%-ról 2%-ra csökken

Ne kérdezd, mi ez a két százalék… Nem akartam nullát írni. Minden a gyermekek körül forog: az időm, a gondolataim, sőt, nagyjából minden testrészem ŐKET hivatott szolgálni. Általában ezt elég jól viseltem, nagyon ritkán éreztem úgy, hogy legalább 20%-ra nagyon jó lenne feltornázni – nem sikerült. No de majd idővel...
 

3. Az elszigetelődés, a magány

Hjaj, nekem ez volt a legnehezebb az egészben. Újszülöttel nem mocorog az ember lánya olyan könnyedén, a spontán találkozások ideje lejárt, a férj dolgozik, a barátnőknek más dolguk van, a család távol él. Baba-mama klubok idején épp alvásidő van körülbelül egy évig, így mi oda sem tudtunk eljárni.
Alapvetően mindig azt gondoltam, szeretek egyedül lenni, de mikor hetekig azon kaptam magam, hogy este 7-kor szólok először felnőtt emberhez, akkor rájöttem, hogy ez már nem egyedüllét, ez inkább elszigetelődés, már-már magány. Nagyon nagy küzdelem volt, hogy ez az érzésem ne forduljon át depresszióba, de azt gondolom, sikerült!


Talán épp a magány érzése miatt:


4. A telefonom lett a legjobb barátom

Nem vagyok rá büszke, de sokáig telefonfüggő voltam, mostanra talán javult a helyzet. Amikor csak tehettem, telefonhívásokkal próbáltam pótolni a személyes találkozásokat. A közösségi oldal szerencsére nem szippantott be, nem csekkoltam percenként a hírfolyamomat, de tény, hogy beléptem nyitott és zárt csoportokba, fórumoztam. Emellett napi tízszer ellenőriztem az e-maileket, míg rá nem jöttem, hogy igazából a kutyát nem érdekel, hogy mi van velem. Most már amúgy nem is értem, minderre mikor volt időm! Hát munka mellett nem is lesz, és ezt egyáltalán nem bánom!
 

5. Ha ki is mozdulnék (véééégre!), menetrendszerűen jön valami betegség

Ó igen! Erre nem is tudom, van-e valami megoldás. Én is tudnék mesélni, hány és hány találkozót, programot kellett lemondani betegség miatt. Ezért egy-egy fontos esemény előtt szinte mániákusan figyeltem arra, hogy esélyük se legyen a baciknak a közelünkbe férkőzni. De sajnos a közösséggel mindez kivédhetetlenné vált. Télen másfél hónapon keresztül, felváltva voltunk influenzások.
 

6. A pénzkérdés: kevesebből kell gazdálkodni

Ez persze családonként változhat, nekünk elég nagy érvágás volt, hogy a megszokott összeg feléből-harmadából kell gazdálkodni, ráadásul a férjem munkahelye is épp ebben az időszakban ment csődbe. És bevallom, ennyi év után várom azt a napot, amikor újra beleférnek majd olyan luxusok az életembe, mint egy mozi vagy színház. Vagy, hogy egyszer ne garázsvásáron kelljen bevásárolnom. Talán kicsinyes dolgok, de nekem mégis egyre inkább hiányoznak.
 

7. A saját idő, az anyaidő hiánya

Sok-sok szervezéssel és rengeteg rugalmassággal megszervezhető, de nekünk segítség hiányában ez elég nehezen ment. Aztán egy nap megláttam egy anyukát a buszon, aki már reggel nyolckor felküldött aggyal üvöltött a két cuki gyermekével. És azonnal megbeszéltem a férjemmel, hogy én soha nem szeretnék ilyen lenni. Ehhez márpedig az kell, hogy én is pihenjek és töltődjek bizonyos időszakonként. Levettem tehát a szuperhős-jelmezemet és készítettünk a férjemmel egy stratégiát arra, hogy én is tudjak pihenni. Többet. Sokat. Mióta ez az idő megadatik, tényleg könnyebb!

Fotó: fancycrave1/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja