SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Albérlet szeptembertől? 10 tanács kezdő keresgélőknek

Családinet [cikkei] - 2009-08-07
Felvettek? Kezdődik egy új világ? Szeptembertől másik városban, vagy csak éppen saját erőből startolsz? Szakértőnket kérdeztük a lakások piacáról, s a legfontosabb tanácsokról, amit mindenképp be kell tartani!
Albérlet szeptembertől? 10 tanács kezdő keresgélőknek

Sokan kezdik életüket szeptembertől új helyen. Új egyetemen, főiskolán, vagy éppen új munkahelyen, a korábbi tanulmányok befejezése után. A start csak a kevés szerencsés esetében jár együtt lakás vásárlással. A legtöbben valamilyen albérletet keresnek maguknak. Magyarországon rengeteg a bérletre kínált lakás, ház, így aztán van bőven kínálat. Hogy miért buzdít a szakértő mégis arra, hogy már most, augusztus legelején el kell kezdeni keresni? Mert a valóban jó ajánlatok ilyenkor kelnek el -  a szemfülesek ugyanis már most felébredtek.

A bérlésre kínált ingatlanok bérleti díja a válság és az ingatlan-trendek miatt amúgy sincs magasan, így most a bérlőknek kedvez a piac.
Az új várost érdemes kicsit felfedezni, mielőtt új életet kezdesz ott. Feltérképezni a helyeket, beszélgetni olyanokkal, akik jó helyismerettel rendelkeznek, s tanácsaikat figyelembe venni az albérlet keresésnél. Szakértőnk az egyetemre-főiskolára kerülők számára az alábbi tanácsokat adta.

1. A leggyorsabban az oktatási intézményekhez közeli kicsi, külön bejáratú, 1-2 szobás lakások kelnek el – ezeket általában nem fogod nagyon olcsón megkapni, de ezek a legpraktikusabbak, halberleta be akarsz rendezkedni. Az ilyen lakások pillanatok alatt elkelnek, tehát erre tényleg le kell csapni!

2. Előre döntsd el, hogy egyedül, 1-2 emberrel, vagy nagyobb csapattal akarsz-e együtt lakni. Érdemes a gólya táborokban és ismerősi körben keresni olyan megbízható és ismerős embereket, akikkel közösen bérelhettek lakást. Ha egyedül laksz, nagyon jól fogsz tudni tanulni, ha sokan laktok, inkább a buli-hangulat lesz erős, nem a tanulásra ösztönző légkör. (Ne feledd azért, hogy tanulni mentél!)

3. Ha találsz olyan lakást, ami megfelel, viszont még nincs lakótársad, akkor is érdemes kibérelni, mert biztosan találsz majd néhány napon belül megfelelő lakótársat magadnak. Ez egy kis ideig többe fog kerülni, de megéri kipróbálni.

4. Mindig írjatok szerződést a lakást kiadó emberrel, vagy céggel. Tisztázzatok minden részletet. Csak az aláírt szerződés birtokában foglald el a lakást.

5. Figyelj oda a szerződésre! Ha többen laktok, mindig olyan szerződés legyen, melyben a lakótársak megosztott felelősséggel vannak benne. Az a szerződés, melyben egyik lakóra ruházzák, hogy a többiért is ő feleljen, nem elfogadható, tehát ilyet ne írj alá. Ha a 3. pont szerint elsőként bérelsz, akkor foglald bele a szerződésbe, hogy bérlőtársad lesz, és változtatni fogtok a megállapodáson.

6. A pénzügyi osztozás legyen arányos. Nem mindig a fele-fele a reális, néha a használt négyzetméterek arányában érdemes megosztozni. (Én használom a nagyobbik szobát, tehát többet fizetek) A rezsi fizetésnél viszont ilyesmit nem fontos kikötni, hiszen valószínű, attól még nagyjából ugyanannyi áramot és vizet használtok.

7. A lakótársak is egyezzenek meg egymással, hogyan védik meg saját magánterületüket. Ez nem könnyű, gyakran barátságok mennek rá az efféle összebútorozásra. Jó lehet például, ha mindenki szobája „tabu” ahová csak hívásra megy be a másik, de a konyha közös terep, ott beszélgetünk és élünk társadalmi életet. De bármi más megoldás is elfogadható, ami biztosítja a saját életteret.

8. Válassz olyan lakást, ahol van elegendő bútor, ahol a tárgyak minősége olyan, hogy könnyű lesz ott élni. A túl ócska cuccokkal berendezett lakás nem csak hogy kényelmetlen, de könnyen rád is verik, hogy nálad krepált be a százéves hajdú mosógép. Ha mégis ilyet választasz, előre tisztázzátok a felelősséget.

9. Válassz olyan lakást, ahol nem kell átjárni egymáson. A régi lakásokban gyakori, hogy egymásba nyílnak a helyek. Az ilyen lakás csak végszükség, és sokkal olcsóbb kell hogy legyen,mint a jobb elosztású.

10. Sokat lendít a dolgon, ha készítetek egy „házirendet”, melyet valahol kifüggesztetek. Ebben rögzítsétek a takarítást, mosást, főzést, tanulást és mindent, ami nektek fontos. Előre beszéljétek meg, hogy lehet a lakásba nőt/pasit felvinni, mi olyankor a teendő, ha valakinél vannak. A takarításnál lehet idő alapon beosztani (Hétfőn én, kedden te ..)  de úgy talán szerencsésebb, ha mindenki azt csinálhatja, amit vagy szeret, vagy legkevésbé utál. (Én mosok és vasalok, te mosol fel és takarítasz)

Az új életet kezdés nem könnyű dolog. A saját buktatóit mindenki maga kell hogy megtapasztalja, ám a józan átgondolás sokat segíthet már az elején, nem csak a fiataloknak, de a szülőknek is, akik kísérik a gyermeküket ezen az úton.

Forrás: www.harmonet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja