SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így egyszerűsítheted a családi időgazdálkodást

Családinet [cikkei] - 2023-01-13
 [X]

A családi élet menedzselése nem egy könnyű feladat, efelől biztosan nem kell egy szülőt sem meggyőzni. Az a rengeteg teendő, program, különóra és sok-sok határidő, amit nem szabad elfelejteni - mert akkor bizony vége a világnak-, sokszor mégis valamilyen úton-módon elfelejtődik, vagy csak az utolsó pillanatban válik világossá, hogy megvalósíthatatlan. Ahhoz viszont, hogy a család élete flottul működjön, a tervezés és szervezés elengedhetetlen. Nem bízhatjuk a véletlenre és csupán a memóriánkra az összes teendő beütemezését és megvalósulását. Sokat segíthetünk magunkon, ha beszerezzük azokat az eszközöket, melyekkel átláthatóvá tudjuk tenni a ránk és családunkra váró feladatokat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel egy kicsit stresszmentesíthető az élet, anélkül, hogy bármilyen fontos tevékenység kárát látná.
Így egyszerűsítheted a családi időgazdálkodást

Vezesd egy helyen az összes feladatot és programot

Régen azt mondták, "Akinek nincs esze, legyen notesze!", ma viszont, főleg egy család esetében a mondás inkább úgy lenne helyes, "Akinek van esze, van notesze.". A dolgos, rohanós hétköznapok ügyes-bajos dolgait vezesd egy helyen, átláthatóan és máris nagy terhet veszel le a válladról azzal, hogy nem kell mindent észben tartani, csak egyszerűen rá kell pillantanod a határidőnaplódra, vagy a családi falinaptárra.

határidőnapló
fotó: Ivan Samkov

A Családi naptár azért is jó választás, mert így a család minden tagja szemmel tarthatja és figyelemmel követheti az aznapi, heti, és havi programokat. Ugyanis itt egyszerre vezetheted az egész család (6 családtag) minden programját: mindenkinek jut egy-egy saját oszlop egymás mellett, így átláthatóvá válik a teljes hónap minden fontos eseménye. Megtalálod benne a névnapokat, ledolgozós szombatokat, szünnapokat, és tündéri (külön megvásárolható) eseménymatricákkal is dekorálhatod. Ez szuper megoldás azok számára, akiknél a gyerkőc még nem tud olvasni, mivel a kis rajzos matricák segítségével ő is könnyen el fog tudni igazodni a saját „teendőit” illetően.
Egy ilyen falinaptár legfőbb előnye, hogy jól átlátható, hiszen minden családtag számára jut benne hely, egy saját oszlop, ahol csak az adott családtag programja látható – ugyanakkor mellette ott van a többiek programja is, így rögtön látszik ha valami ütközés van a teendők között.

Ha megvagy a fix teendők és programok beírásával, ne felejts el előre időt beütemezni a pihenésnek, közös családi szórakozásnak, mivel ezt sokkal könnyebben elfelejtjük mint a kötelező feladatainkat.

közös családi séta
fotó: Vidal Balielo Jr.

Oszd el a ház körüli teendőket okosan

A gyerekeket, főleg egy bizonyos kor alatt, nagyon könnyen be tudjuk vonni a háztartási munkálatokba, ha ezt játékosan tesszük és úgy, hogy hozzájuk és képességeikhez mérten jelölünk ki számukra feladatokat. Ebben lehet nagy segítség egy Feladat szervező, vagy Heti tervező tömb, illetve egy Otthoni feladat tábla.
Ne büntetéssel vagy kényszerítéssel, inkább kreatívan érd el, hogy a gyerek boldogan vegye ki a részét a házimunkából!
Mindenkinek könnyebb a dolga, ha el van osztva a házimunka a családtagok között, és ezt jól látható helyen jelölitek is: így mindenki tudja előre, mikor mennyi dolga lesz, kiszámíthatóan láthatjátok előre a heti szabadidőtöket és feladataitokat. Használjatok Otthoni feladat táblát – így kevesebb az esély a vitára arról, hogy kinek, mikor, mi a feladata, ha már a hét elején igazságosan felosztjátok egymás között. A hétvégén pedig számoljátok össze kinek hány pontja gyűlt össze és jutalmazzátok meg a nyertest. Célozzatok meg egy pontszámot, amit ha elértek, egy közös családi programmal ünnepeltek meg. Szuper programötleteket pedig bőven találtok ezen a családi élményplakáton. 🙂

Nálatok is örök probléma a heti menü kitalálása? Többé nem!

Nap-nap után nehéz kitalálni, hogy mit egyen a család, ami laktató, tápláló és egészséges? Esténként gyakori a fanyalgás, a “nemszeretem” és a “másnincs?” az asztalnál? Akkor a Menü-táblát pont Nektek találtuk ki. A táblafilccel könnyedén írható (és bármikor törölhető), dekoratív táblán egy hétre előre megtervezhető a család étrendje.
Bárki beleírhat: javasolhat, kifogást emelhet, törölhet – és persze lélekben készülhet a kevésbé kedvenc fogásokra is, hiszen előre látszik, melyik nap mi lesz a menü. A hét napjain kívül, egy Bevásárló-lista is van a táblán – ha esetleg valami hiányozna a kiszemelt fogáshoz, így biztosan nem marad el a megvásárlása.
A Menü-tábla segít, hogy mindenki elégedett legyen az étellel.

Alapvetően nem boszorkányság a jól szervezettség. Mindössze egy kis előrelátás szükséges hozzá, és egy kis segítség, egy mankó, ami segít átlátni mindent. Próbáld ki a fent említett szervezők egyikét és találd meg a kedvencedet közülük, ami a leginkább passzol családotok életébe. A legjobb pedig, hogy ezután már csak jól kell használnod a saját idődet.

Tartsd meg a rendet, s a rend megtart téged!

Nyitókép: Rodnae Productions

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja