Ha jót akarsz, ezeket az élelmiszereket ne tárold a hűtőszekrényben

Kercsó Dorottya - 2020-01-06
Gondoltad volna, mennyi ételt teszünk tönkre azzal, hogy vásárlás után gondolkodás nélkül a hűtőbe tesszük őket?
Ha jót akarsz, ezeket az élelmiszereket ne tárold a hűtőszekrényben


Zöldségfélék

Nem is gondolnád, milyen sok zöldségfélének tesz rosszat, hogy rutinszerűen a hűtőben tároljuk őket. A krumpliban a keményítő a hidegtől cukorrá válik, ezért édeskés ízt vesz fel.

  • A hagyma és a fokhagyma hamarabb tönkremegy.
  • A sárgarépa és a cékla a hidegtől fonnyadásnak indul.
  • Az uborka és a cukkini kellemetlenül megpuhul.
  • A paradicsom vizesedni kezd és ízetlenné válik.

A zöldségféléket tartsuk inkább száraz, fénytől védett helyen, lehetőség szerint egy fából készült dobozban. A burgonyát, paprikát és paradicsomot mindig szeparáltan helyezzük el, különben a belőlük kiszabadult gázok tönkreteszik a körülöttük heverő egyéb zöldségeket. A fokhagymát hagyományosan felfüggeszthetjük.

Zöldségek

Kép: congerdesing / pixabay


Gyümölcsök

Különösen az éretlen gyümölcsökkel teszünk rosszat, ha a hűtőbe helyezzük őket. A rendszerint még keményen, zölden leszüretelt déli gyümölcsök, mint a banán, a kivi vagy a gránátalma szobahőmérséleten könnyebben megpuhulnak. Érett állapotban sem kell őket a hűtőben tárolni: a banán ott hamarabb megbarnul, a citrusfélék pedig könnyen tönkremennek.

Helyezd őket inkább papírzacskóba, és tartsd szobahőmérsékleten!

Gyümölcsök

Kép: neelam279 / pixabay


Édességek

A csokoládé és a méz alacsony hőmérsékleten hamar kikristályosodik, és ez jelentősen elvesz az élvezeti értékükből. Ennél is kellemetlenebb, hogy a csoki könnyen átveszi más ételek illatát és aromáját, sonkás mellékízzel pedig már valahogy nem az igazi.

Nyugodtan tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg direkt napfénytől védve.

Csoki

Kép: security / pixabay


Szószok, salátaöntetek

A különböző szószok és öntetek – legyen szó ketchupról, szójaszószról vagy salátaöntetről – rendszerint annyira sok ecetet és sót tartalmaznak, hogy gyakorlatilag lehetetlen szobahőmérsékleten tönkremenniük. Ez még felbontás után is igaz rájuk, nyugodtan tarthatóak a kamra polcán.

Szószok

Kép: jlarbig / pixabay


Mit hova tegyünk a hűtőben?

A hűtőszekrény hőmérséklete sem egységes: alul hidegebb van, mint felül, a legmelegebb része pedig az ajtó. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a különböző rekeszekbe, polcokra milyen típusú élelmiszerek valók:

  • Ajtó: Amellett, hogy a hűtő legmelegebb része, folyamatosan változik is a hőmérséklete. Jó helyen van itt a vaj (könnyebben kenhető marad), a gyümölcslevek és egyéb italok. A tojást viszont ne itt tároljuk, mert könnyen megrepedhet a héja!
  • Legalsó rekeszek: ha mégis hűteni szeretnénk egyes zöldségeket és gyümölcsöket, ide tegyük őket.
  • Alsó polc: Nyers húsok, halak, tojás.
  • Középső polc: Tejtermékek, felvágottak.
  • Legfelső polc: Maradékok, készételek.


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: samatha celera / flickr

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.