SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Víztisztító vagy ásványvíz?

Ali Zsolt [cikkei] - 2014-02-12
Napjainkban reneszánszát élik a víztisztító és vízszűrő berendezések. Sok kereskedő és sok üzletkötő hálózat és még több internetes webáruház kínálja a vizet megtisztító berendezéseket.
Víztisztító vagy ásványvíz?

Hazánk vezetékes vízellátása európai színvonalú, akkor miért van szükség víztisztító berendezésekre? Valóban megoldást jelentenek az ásványvizek teljes kiváltására és valóban megtisztítják a csapvizet?

Természetesen igaz, hogy a víz tisztasága bizonyos mértékben megfelelő, de ezt csak jelentős klórozással érik el, aminek vegyületei korántsem hasznosak számunkra, mi több, rákkeltőek. Szükséges viszont az ivóvíz klórozása, mert e nélkül járványok veszélyeztetnék a csapvíz fogyasztókat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a víztisztaságot jellemzően a víztisztító telepeken és kutakban mérik, nem a tényleges vízfelhasználás helyén. Ez azt jeleni, hogy a víztisztító telepen mért víztisztásági adatok nem igazak az Ön otthonában. Ez azért sem lehetséges, mert a vízhálózat korántsem steril és elég sok időt tölt benne a már megtisztított ivóvíz, amíg Önhöz ér. Már csak ebből a megfontolásból is hasznos az vezetékes víz úgynevezett utótisztítása.

A lakásunkban jelenlévő víztisztító berendezések természetesen nem alkalmasak a dunai víz tisztítására (kivéve bizonyos esetekben, bizonyos ideig) ezért van szükség szennyvíztisztítókra és víztisztító telepekre, amik a tisztítás nagyját elvégzik. A „részletesebb” és így biztonságosabb víztisztítást pedig a vízfelhasználás helyszínén kell biztosítani a tökéletes vízminőséghez. Ezzel a kettő fő víztisztítási folyamattal kapjuk meg végeredményképpen a tiszta csapvizet.

Egy jó hasonlat erre a kézmosás. Hiába volt tiszta a kezünk, ha sok olyan dologhoz értünk hozzá, ami nem tiszta (vagy megkérdőjelezhető tisztaságú), akkor meg kell mosnunk például étkezés előtt.
Ilyen biztonsági „kézmosó” az otthonunkban üzemeltetett víztisztító berendezés. Mivel amit megeszünk, illetve lenyelünk, soha nem lehet elég tiszta és biztonságos, ezért az ilyen készülékek használata egyre fontosabbá válik a családok életében. Abból még ugyanis soha nem lett baj, ha valami a tisztábbnál is tisztább.

 

Miért vásárolnak az emberek olyat, ami a csapból is folyik?

Ennyire nem dobálhatjuk a pénzünket ki az ablakon. Bizonyára Ön is látott bevásárlóközpontokban a nyári hőség beálltával kartonszámra felhalmozott ásványvizeket. Veszik őket télen is, de melegebb hónapokban feltűnőbbek ezek a palackok, mert sokkal nagyobb mennyiségben vásárolják őket.

Teljesen érthetetlen, hogy miért, mert azzal érvelnek a vízügyi szakemberek, hogy kiváló a vízminőségünk, ami bizonyos helyeken igaz (lásd feljebb). Részemről nem értem, hogy mielőtt ennyire elterjedt volna hazánkban is a palackos ásványvíz, nem mondták meg ezek gyártóinak és forgalmazóinak, hogy itt nem lesz ezeknek piaca, mert olyan jó a csapvíz minősége és így senki sem olyan pazarló, hogy olyanért adjon ki pénzt, ami a csapból is folyik?

Ilyenkor hallhatjuk, hogy ezekben a vizekben mennyi a „hasznos” ásványi anyag és azok milyen fontosak a szervezetnek.
Fontosak persze, de ebben az esetben a marketing fontosabbnak bizonyul a teljeskörű és korrekt tájékoztatásnál. Erről mindig az jut eszembe, amikor egy régebbi tejcsoki reklámban egy orvos ecseteli, hogy ilyen jó ez a csoki, mert mennyi kalcium van benne. Persze, hiszen tej is van benne, abban meg van valamennyi kalcium. Tehát eredményesebb és nem mellékesen olcsóbb lett volna tejet adni a gyereknek inkább. Ebből is láthatjuk, hogy minden csak megközelítés kérdése.

Amit viszont ritkán látunk ásványvíz hívők esetében, az az, hogy abból is főz. Mert ugyan mi értelme van a kristálytisztának beállított flakonos víznek, ha a kávé, tea és a levesek nem abból készülnek. A forralás hatására pedig desztilláció zajlik le, tehát tiszta anyagok távoznak, és ami visszamarad az „sűrűbb” lesz. Maximum a baktériumok távoznak valamilyen szinten, de a klór benne marad.

 

A valódi gond

A legnagyobb baj az ásványvizeknél mégsem az összetételük, pedig sok esetben agyon vannak tömve mindenféle marketinges ásványi anyagokkal, amit egyébként helyes táplálkozással alapból beviszünk a szervezetbe megfelelő mértékben.

A legnagyobb baj maga a PET palack. Azon kívül, hogy környezetszennyező és drága, a tárolása és mozgatás okozza a legnagyobb problémát nemhogy Önnek, de a kereskedőknek is. Rengeteg fórumon és hozzászólásban olvasható, hogy mennyi ásványvizes raklapot lehet látni a nyári időszakban a kereskedők telephelyén hibásan tárolva, azaz napon a melegben. Ez hasonló, mintha a hentes árut nem hűtenék. Sajnos a minősége nem lesz olyan, mint elvárnánk tőle és még veszélyt is jelent. A nap és a hőség hatására egy kőolaj származék (PET palack) és egy tökéletes oldószer (víz) találkozásakor olyan folyamatok zajlódhatnak le, amit egy reklámban sem szeretnének viszontlátni a forgalmazók.

Itt még megemlíthetnénk azt a csöppet sem elhanyagolható folyamatot, amivel gondoskodunk a palackos víz utánpótlásáról, de lássuk pontokba szedve:

  1. Elmenni a boltba.
  2. Elhurcolni a kocsiig és „betetriszezni”.
  3. Bepakolni a lakásba. Reméljük, hogy van parkolóhely a közelben és működő lift. Ebben az estben a hónunk alá csaphatjuk az összes többi szatyrot.
  4. Elpakolni otthon valahova a palackokat. Sok háztartásban erre már végképp nincsen hely.
  5. Az üres palackokat gyűjteni és azokat elszállítani.

Ez a folyamat, mint láthatjuk, nem csak az ásványvíz áráról szól. Rengeteg olyan drágító, időrabló és komfortromboló tényező szerepel benne, amit nagyon olcsón kiiktathatnánk az életünkből. Ez természetesen csökkenthető, ha kertes házban a bolthoz közel lakunk, de egy belvárosi, vagy emeletes ház esetében rengeteg problémától kímélhetjük meg magunkat.

Végkövetkeztetés
Az ásványvíz nagyon hasznos és instant megoldásnak mutatkozhat egy kiránduláskor, habár oda is tudunk palackban tisztított ivóvizet vinni töredék árért. Vannak azonban olyan vízforrások ahol a víz tisztítása nagyon körülményes és költséges lenne. Ilyenek például azok az ásott vagy fúrt kutak, amelyek nagyon szennyeztettek és környezetükben is sok veszélyes anyag található. Ebben az esetben lehet megoldás a palackos víz bizonyos mértékben.

Normál vezetékes vízellátás esetében pedig felesleges a víz palackozása, hiszen valóban jó minőségű a vízhálózat, de ajánlatos a víz utótisztítása, hogy kivédjük a nem steril vízhálózat (vízcsövek) okozta veszélyeket. Erre háztartási víztisztító berendezések használata javasolt.
De, hogy milyen víztisztító berendezést válasszon, azt egy későbbi cikkemben fejtem ki…

TIPP: Ha azonnali megoldást akar, akkor keressen telefonon tanácsadásért.

Fotó:  Stuart Miles - FreeDigitalPhotos.net

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja