SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről

Családinet [cikkei] - 2010-09-02
A gabonák és a belőlük készült élelmiszerek a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékaink. Naponta eszünk kenyeret, péksüteményeket, a magyar konyha kedvelt ételei a tésztafélék: nokedli, vagy túrós csusza nagy valószínűséggel előfordul a magyar ember heti étlapján. Míg mi, európaiak többnyire csak esszük a gabonafélét, a keleti népeknél egy más, érdekes összefüggésben is előfordul. A kínai és japán építészetben alapanyagként már több száz éve használják a rizst, a Nagy Fal építésekor rizsliszttel fokozták a habarcs szilárdságát. A szépségápolásban is elengedhetetlen szerepe van a különböző magvaknak, és ma már az autók is gabonával mennek - amennyiben biodízelt tankolnak beléjük.
Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin Kenyér - Gabona című száma.

A magazin akkreditált laboratóriumi tesztnek vetette alá a tíz legnépszerűbb étolajat. Az elemzésből kiderül, hogy Magyarország legkedveltebb étolajai egészségügyi szempontból kiválóak, a TVE által vizsgált káros vegyszermaradékokat nem tartalmazzák, viszont a fogyasztói tájékoztatás nem mindenhol kielégítő.
Érdemes körülnézni, és megtudni, hogy milyen egészségi hatásai vannak a gabonából készült termékek fogyasztásának, és hogyan hat a környezet állapotára ezek előállítása. A Tudatos Vásárló ezeket a szempontokat gyűjtötte össze új, „Kenyér-gabona” témájú számában, a tőle megszokott színes, olvasmányos módon. Emellett olyan hétköznapi praktikákba is beavat az újság, hogyan érdemes kenyeret választani. A magazin új számában további szempontokat nyújt a környezettudatos életmód kialakításához, és praktikus tanácsokkal látja el olvasóit.

A tartalomból:

Illegalitásban - Őshonos növények, paraszti vetőmagok
Világszerte vetőmag-forradalmárok szövetkeztek a vegyszermentesen termeszthető, jó minőségű régi gabonafajták feltámasztása. A Tudatos Vásárló beszámol e mozgalmak céljairól és tevékenységéről.

Prés alatt - Napraforgó étolaj teszt
Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka egészséges, már ha tudjuk, hogyan kell használni. Káros vegyszermaradványoktól nem kell tartani a tíz legnépszerűbb napraforgó étolaj esetében a Tudatos Vásárló tesztje szerint.

Kritikus tömeg - Búzalisztek súlyát teszteltük
A magazin tesztje szerint évente akár tíz kiló lisztet is nyerhet vagy bukhat a család, ha a lisztgyár nem pont annyit tölt a zacskóba, amennyit ígér.

„A tejet felissza, mint a spongya”- Hogyan válasszunk jó kenyeret?
A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.

Széna vagy szalma? - Építkezés újrahasznosított gabonából


A különféle gabonák a világ minden táján alapvető élelmiszerek, de építőanyagként is régóta megállják a helyüket – legyen szó rizsről, kukoricáról, rozsról vagy búzáról.  

Biztonsági játék - Új élelmiszerek
Öregedéslassító kenyér, koleszterincsökkentő margarin, ragadásmentes rágógumi – néhány példa az új élelmiszerek kínálatából. Közös bennük, hogy egészen az utóbbi időkig nem szerepeltek rendszeresen a tányérunkon, és piacra jutásuk szigorú engedélyekhez kötött Európában.

Elveszett illúziók - A bioüzemanyagok és környezetünk
Mégsem nyugodhatnak meg a környezetükért aggódó autósok. Mára kiderült, hogy a gabonafélékre is alapozott bioüzemanyagok csak komoly fenntartásokkal tekinthetők környezetbarátnak.

Se kenyér, se sör - A lisztérzékenység már gyerekkorban felismerhető
A lisztérzékenységet sokáig gyerekbetegségként tartották számon, mostanra azonban kiderült, hogy legalább ugyanannyi felnőttet érint. Diagnosztizálni és együtt élni vele viszont könnyebb, mint régen.

Edzőterem helyett - Közösségi kert a város közepén
Paradicsom, bab, hagyma, szeder, füge: mind a saját kertben termett. Mindenképpen irigylésre méltó dolog, főleg ha egy fővárosi bérház udvaráról beszélünk. A Tudatos Vásárló helyszíni riportja.

Szemesnek áll a világ - Ökokozmetika gabonákkal
Akik vigyáznak az alakjukra, vagy fogyni szeretnének, legtöbbször alig vagy egyáltalán nem esznek pékárut és tésztát, pedig elvonókúra helyett csak válogatni kell. Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik. Tanácsok és receptek a Tudatos Vásárlóban, amelyek kívül-belül használnak.

Ritka búza, ritka árpa - Paleolit diéta
A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?
 

Forrás: www.tve.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja