SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy kis gyógynövénytan 12. - Búzavirág

Családinet [cikkei] - 2010-07-23
Égi virág a búzavirág, legalábbis egyik népi elnevezése szerint. A tapasztalat szerint minél több neve van egy növénynek, annál régebben és szélesebb körben ismert. A búzavirág ősidőktől velünk van: már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt.
Egy kis gyógynövénytan 12. - Búzavirág

Szemránckrém és hajszínvarázs egy virágban: a búzavirág

A kékszínű tüneményt imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is mondják, de nemcsak nevei csengenek szépen (latinul például: Centaurea cyanus), külseje is igen
Centaurea Cyanus (Búzavirág)mutatós. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos.

Bár a legelterjedtebb típus sziromlevelei kékek, akadnak vörös, lilás, fehér és egészen feketébe hajló sötétbarna virágzatú példányok is. A gyógynövénytúrák egyik kedvelt látnivalója a mezsgyék és búzatáblák gyönyörű lakója. Gyűjtési idejében (gyogynovenyturak.hu), június-augusztusban gyakran találkozhatunk különleges színével kalászos vetéseken, törmeléklerakókon.

Mivel a vetések gyomnövénye, több helyen is a pusztulás szélére került a vegyszeres gyomirtás miatt. Angliában a Plantlife nevű növényvédő szervezet be is választotta a búzavirágot a fokozottan támogatott növényei közé (ők 101 ilyen növényt tartanak számon).

Gyom- és gyógynövény

Szerencsére számos kertben is megtalálható, hiszen káprázatos szépsége a dísznövények sorába emeli a gyomok közül. Vetése április hóban történik, de nem
Centaurea Cyanus (Búzavirág)frissen trágyázott földbe, gyűjtése pedig nem sokkal a virág nyílása után, mert különben szép színét szárításnál elveszti. Ez gyógynövényként történő alkalmazásánál nagyon fontos, hiszen a hatóanyag a virág festékében található.

Ha napfényen szárítjuk, szintén elveszti színét. Minél szebb színt sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea* vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották.


Érdekes, hogy Franciaországban a koraújkortól a búzavirág a legelterjedtebb szer a fáradt szemek felfrissítésére, de azt mondják, csak a kék szemekre. Furcsa mód a barna szemekre mást ajánlanak, mégpedig a nagy útifüvet (latinul: Plantago major). A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, és tonizáló tulajdonságuk is van: erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, jótékonyan hatnak a májra.

*Tea szemgyulladásra, toroköblítésre: 5-10g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

Csak a kékre emlékezem...

A teát önmagában nem fogyasztjuk, többnyire más gyógykeverékek alkotórészét képezi. Centaurea Cyanus (Búzavirág)Ezen keverékek általában görcsoldó, étvágyjavító teák Szép színe miatt egyéb teák része is lehet színfokozóként. Leghíresebb példa erre a Twinings Lady Grey teája, mely a búzavirágnak köszönheti gyönyörű színét. Ugyanezen, "dekorációs" okoknál fogva gyakran keverik a friss szirmokat salátákba, színeznek vele cukrot egyedi desszertekhez és emiatt alkotja a virágfüstölőpor legfőbb részét is a búzavirág.

Timsós vízbe áztatva a szirmokat gyönyörű kékfestéket nyerhetünk, mellyel az asszonyok régen ágyneműt festettek. Hatása azonban sajnos nem tartós. Gyakran találkozhatunk vele természetes alapú hajfestékekben, vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban.

Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, ezek a színező samponok még gyógyerővel is bírnak. Kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: bár parfümök nem készülnek belőle, a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyék ápolás legnívósabb termékeiben.

Egy virág politikatörténete: tudtad, hogy...

  • ...a búzavirág Észtország nemzeti virága 1968-tól, és a mindennapi kenyeret jelképezi az észtek számára?
  • ...ez a virág egy észt, egy finn, egy német és egy svéd politikai párt jelképe is?
  • ...Lujza porosz hercegnő Napóleon seregei elől menekülve gyermekeit egy búzavirág-mezőn rejtette el, s innen a porosz királyi család jelképévé vált a növény?
  • ...emiatt 1875-ben a porosz hatalom alatt egyesülő új német állam is felvette jelképei sorába a búzavirágot?
  • ...Ausztria emiatt pedig a pán-germanizmus, magyarul össznémet-egység eszme jelképeként kezeli e virágot?
  • ...Franciaországban a búzavirág az első világháborús veteránok szimbóluma volt?
  • ...az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének, John F. Kennedynek is ez volt a kedvenc virága?

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu

A cikksorozat további részei: Egy kis gyógynövénytan

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja