SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Május 29. a tej világnapja: vásároljon tejet a termelőtől!

Családinet [cikkei] - 2010-05-28
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet illetve tejterméket.
Május 29. a tej világnapja: vásároljon tejet a termelőtől!

Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni. A termelői tej adatbázis elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/jo_termekek/termeloi_tej linken.
Az adatbázis létrejöttét számos tényező indokolja:

  • A kimérős tejet illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.
  • Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.
  • A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék - a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben - akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A tejtermelők kiszolgáltatott helyzetéről, a nagyüzemi állattartás buktatóiról szól a Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje is. A film megtekinthető és letölthető a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1571 oldalon.



Tejtípusok
A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben az alapanyag további feldolgozások során esik át. A boltban kapható tejek dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?
 
Nyers tej: nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.
 
Házi tej: nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.
 
Friss tej: a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az a tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nevezhető a tej.
 
Pasztőrözött tej: a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej: a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jelenti. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.
 
Ultrapasztőrözött tej: közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.  

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej: közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja