SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Söpörjünk a magunk háza táján

- 2009-11-23
Egy környezetvédelmi akció apropóján

Kerületünkben már több éves gyakorlat a "tisztasági hónap" megszervezése. Ilyenkor a lakosságot a közterületek és a saját tulajdonú kertek megtisztítására ösztönzi az önkormányzat. Személy szerint örülök az akciónak. A kampányoknak a figyelemfelkeltésen túl van némi pedagógiai vonzata is, a fejekben - tisztelet a kivételnek - azonban csak lassan formálódik a "környezettudat".
Söpörjünk a magunk háza táján

A szemléletváltás igazán jó példákon keresztül terjedhet át „emberről-emberre”.
Szerintem, ha blogokban, fórumokon megosztjuk egymással a tippeket, hogyan próbáljuk a magunk szintjén a magunk eszközeivel védeni környezetünket, akkor a jó gyakorlatok, lassan de biztosan el fognak terjedni.
 
A mi gyakorlatunkat korántsem szeretném mindenáron etalonként feltüntetni. Az itt ismertetett megoldások csak elenyésző részét képezik az ötlettárnak, amit össze lehetne állítani egy zöldebb háztartás kialakításához. Nekünk is van mit fejlődnünk, szükségünk is van más családok kipróbált módszereire.

Mit kezdjünk a hulladékkal?
Nálunk a családban először édesapám vezette be a szelektív szemétgyűjtést.
Egy házban laktunk, szüleimmel, de külön szinten. 6 személynek egy kuka kevés lett volna, nem beszélve arról, hogy a szemét mennyiségével arányosan nő az elszállítás díja is. Vettünk tehát egy nagy műanyagtartályt, ebbe raktuk a tejes,- üdítős dobozokat, műanyag palackokat, flakonokat, sörös- tápszeres és konzervdobozokat.   
A fiúk reszortja az elszállítás a gyűjtő konténerhez. Nem sokkal azután, hogy elkezdtük taposni a palackokat, már a szomszédoktól is lehetett hallani a jellegzetes recsegést, később láttuk az egyiket, amint talicskával vitte a szelektív szemetet.
Ősszel lehet kérni ingyenes zsákokat a kerti zöldhulladék tárolására, ezt el is szállítják.
Ha van több kilónyi vas, sárgaréz vagy vörösréz, azt érdemes elvinni a felvásárló helyekre.

Hasznosítsuk újra, amit csak lehet!
A félliteres palackok közül az erősebbeket meg szoktam tölteni vízzel, teával, ezt viszi lányom az iskolába, kirándulásnál is jobban belefér a hátizsákba.
A nagyobb, főleg tárolásra szolgáló papírdobozokból szoktunk hozni néhányat az üzletekből, ebbe lehet gyűjteni a papírt. Ezt aztán bevisszük az iskolába, ahol örömmel fogadják.
A legtöbb helyen elhelyeztek gyűjtőládát az elhasznált elemeknek, akkumulátoroknak is. 
Ha előző munkahelyemen hibásan került ki a szöveg a nyomtatóból, akkor hazahoztam, a másik oldalára itthon még tudtam nyomtatni saját használatra, vagy a gyermeknek odaadtam, hadd rajzoljon, firkáljon rá.
A gyerekjátékokat cipős dobozokba is szoktuk rendezni.
A kiolvasott lepedőnyi újságokat csíkokra hajtom egy kis ragasztó segítségével játéktartó kosarakat szoktam fonni belőle.
Már régóta nem vásárolok takarító rongyokat, mert a kopott, kimoshatatlan pecsétet kapott pólók kicsit átszabva kitűnően megfelelnek a célnak. Ezek moshatóak, de ha nagyon elkoszolódnak, egyszerűen csak kidobom őket. Az üzletekben kapható takarítókendők többnyire szintetikus anyagból készülnek, nem hiszem, hogy lebomlanának, ha kikerülnek a környezetbe.
A kinőtt gyerekruhákat tovább szoktam adni ismerős családoknak, nem viszem a gyűjtőbe, mert ott nem tudom mi lesz a sorsuk. A kicsit elszakadt ruhát meg szoktam varrni, udvarra, játszótérre még jó lesz. A gombokat is fel szoktam varrni, nem dobom el a ruhát, csak mert hiányzik róla. Ha kell, keresek hozzá egy sorozat gombot is. Nálunk kincset érnek a nagymamák varró dobozai.

Takarékoskodjunk a vízzel
A gyerekek fürdővizével nyugodtan fel lehet mosni a követ. Amíg meleg, kézi mosásra is használható. A WC-t is leönthetem vele. A WC tartályok sokféle típusa kapható. Nem mindegyikkel lehet takarékoskodni. A lenyomható gombossal pl. nem minden esetben. A karosnál, ha csak kicsit akarunk öblíteni, akkor felhúzhatjuk a kart, mielőtt teljesen kiürülne a tartály. A húzós megoldásoknál is van olyan, hogy addig folyik a víz, amíg húzom a láncot. 
Zuhanyozáskor a „matrózfürdőt“ alkalmazzuk, vagyis elzárjuk a csapot, amíg szappanozzuk magunkat. Ha van zuhanyfülke vagy függöny, nem fogunk megfagyni addig.
Mosogatáskor kétmedencés mosogató esetén az egyikben meleg vízben mosom el az edényeket, a másikban hidegvízzel öblítek. Használok mosogatógépet, ezzel is sok folyó vizet, energiát lehet megspórolni. Az enyém elég hangos, zavarja a családot, ezért csak akkor indítom el, ha már lefeküdtek.
A locsolást vízgyűjtő tartályból is szoktuk végezni. Két egyenként 300 L-es tartályba fogjuk fel a vizet a tetőről. Az alján csap van, téglákon helyezkedik el így szinte teljesen ki lehet üríteni. A cserepes növényeket ebből locsolom kannával. Van egy kis szivattyú is, amivel egy kisebb területű füvet edényenként kétszer lehet meglocsolni. A locsolásról még annyit, hogy nyáron is elég hetente kétszer, háromszor, inkább alaposabban, mint minden nap felületesen, mert ilyenkor a felmelegedett föld csakhamar elpárologtatja azt a kevesebb vizet.

Kevesebb vegyszert alkalmazzunk
Vízkőoldó helyett inkább szórófejes üvegbe töltött 20%-os ecettel takarítok vízköves felületet. Utálom a szagát, ezért nyitott ablaknál dolgozom vele és teszek bele pár csepp citromolajat. A konyhapultot is csillogóvá teszi, de akkor hígítani kell, ne károsítsa a felületét. Ha egy vödör vízbe 3-4 evőkanál ecetet teszek, jól tisztítja a szőnyeget.
Mosogatáskor a kevéssé szennyezett tányérokat, poharakat csak elöblítem hideg vízzel. (Ha gyümölcsöt, nem zsíros süteményt ettünk, vagy csak vizet, üdítőt ittunk a pohárból, ez megoldás lehet). 
Ha nem túl szennyezett a kövezet, vagy nem kell fertőtleníteni, kevés krémszappant, vagy mosogató szert szoktam a felmosó vízbe rakni.
Ha nem túl piszkosak a felületek, - vagyis hetente egyszer letöröljük a konyhaszekrényeket, a tűzhelyet, vagy a mikrót, nem kell annyi vegyszert alkalmazni.
Krémszappant, tusfürdőt, mosogatószert célszerű pumpás üvegbe töltve adagolni, így tovább kitart, az utántöltő olcsóbb is.

Spóroljunk az árammal
Áztatással rövidebb programban is moshatok, alacsonyabb hőfokon. Az áztatást úgy értem, hogy kb. 10 perc mosás után kikapcsolom a gépet, majd egy óra múlva elindítom.
Igyekszem mindig leoltani a villanyt, ha kimegyek a szobából, ill. a családtagokat is figyelmeztetem erre.
Takarékos égőket használunk, érdemes kipróbálni ezeket, mielőtt megvesszük, mert korábban csak hideg fényűeket lehetett kapni, ma már nagyobb a választék és vannak olyanok, amiknek a fénye jobban közelít a természeteshez.

Csökkentsük a gázfogyasztást
Ha nem vagyok otthon, lekapcsolom a fűtést. Télen max. 20-21 fok van a lakásban, - inkább jobban felöltözünk. Éjjel nincs fűtés ill. csak 17 foknál kapcsol be. A meleg víz keringetése is leáll ilyenkor. A gyermekek vastag pizsamában, vagy melegítőben alszanak. A hálózsák is jó megoldás lehet, jobban megtartja a test melegét és nem rúgják le magukról, mint a takarót. Mi felnőttek is vastag gyapjútakaró alá bújunk, a vattával vagy szintetikus anyaggal töltött paplanok nekünk nem váltak be, akkor már a dunyha is jobb.
Főzéskor a kisebb edényt a kisebb égőfejre teszem. A villanytűzhelynél is lehet spórolni az árammal, ha az edény aljának területe a karika nagyságához illeszkedik. 
 
Összhangban a természettel
Előnyben részesítem a természetes anyagokat: kisebb gyereknek fajátékot veszek, ezek tartósabbak is, később pedig tovább lehet adni. Lehetőleg pamut, gyapjú anyagból készült, de legfeljebb kevert szálas ruhákat veszek, Ezek nem iritálják a bőrt és nem izzadunk bele olyan könnyen. A séták, kirándulások alkalmával gyermekeink figyelmét felhívjuk a táj, a természet szépségeire. Igen kedvelik a vízpartot, Szeretik megfigyelni a rovarokat, madarakat. Felhívjuk figyelmüket a környezet megóvására: nem szoktuk engedni, hogy letépjék a növényeket, a hulladékot pedig hazavisszük a hátizsákban. Évente többször is látogatjuk az állatkertet, az otthonunkban is laknak velünk állatok (halak és egy cica is). Lányom eteti a macskát, az almot azonban nem szívesen takarítja. A lakásban többféle növényt is tartunk, a gyerekek locsolják, közben nézegetik, hogyan fejlődnek. A virágokat közösen szoktuk átültetni, ilyenkor szívesen segédkeznek. A kert locsolása kisfiam feladata, - azért oda kell figyelni rá, egyszer véletlenül belocsolt a szomszéd ablakán is. A természetfilmeket közösen nézzük meg, a gyerekekkel kommentáljuk, utána pedig megbeszéljük.

Harcoljunk az egészségünkért
Végül, de nem utolsósorban igyekszem a közvetlen környezetemben élőket rávezetni az egészségük védelmére, ez esetünkben a legnehezebb. Folyton hangsúlyoznom kell gyermekeimnek, ne higgyenek a reklámoknak, és már lányom tanító nénije is foglalkozik az órán ezzel a témával. Az óvodában tabuk közé számított a kóla, chips és a rágó. Utóbbiból lányom – aki már kisiskolás, néha sajnos bevásárol. Azokkal az ismerősökkel is gondjaim vannak, akik egy halom csokoládét, cukrot hoznak ajándékba, hiába próbálom őket leállítani.
Lehetőleg minél kevesebb adalékanyaggal ellátott élelmiszert igyekszünk fogyasztani.
Meghűlés, felső légúti fertőzések esetén mézet, gyógyteát, citromot használunk. Megelőzésként a gyerekek fogyasztanak vitaminkészítményt, ám ezt nem a reklámok, vagy formájuk alapján választom ki. Az volt a döntő szempont, hogy szedés alatt kevesebbszer lettek betegek. Szorgalmazom a gyümölcs- és zöldségfogyasztást is. Tízóraira, uzsonnára nálunk általában csak gyümölcs van, így jobban felszívódnak a vitaminok és az étvágyat is meghozza.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja