SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók az élelmiszerek vásárlásakor

Családinet [cikkei] - 2009-08-29
A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű élelmiszert a kosarunkba tennünk.
Fontos tudnivalók az élelmiszerek vásárlásakor

Jó, ha tudjuk...

hogy az üzletek polcain, vagy a hűtőpultban elhelyezett csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.

Jó, ha tudjuk...

hogy a jelölésnek tartalmaznia kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.

Jó, ha tudjuk...

hogy a termék megnevezése olyan kifejezést is tartalmazhat, amely nem mindenki számára egyértelmű. Például a „probiotikus" = élettanilag kedvező hatású mikroba, amely kedvezően hat a bélflóra összetételére, ezáltal javítja az emésztést. Az „élőflórás" = utóhőkezelés nélküli tejtermék.

Jó, ha tudjuk...

hogy a kereskedelemben kapható ún. laktózmentes (tejcukormentes) tejtermékeket a tejcukor érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.

Jó, ha tudjuk...

hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, mandulát, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült", akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az érintett fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.

Jó, ha tudjuk...



hogy az "édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenil-alanin forrást tartalmaznak amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyümölcslevek esetében a termék elnevezése egyben minőségi besorolást is jelent. Így a tápanyagtartalmat tekintve a legértékesebbek a gyümölcslevek, majd őket követik a nektárok, végül pedig a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs italok zárják a minőségi rangsort.

Jó, a tudjuk..

hogy az ún. "tasakos" vagy "üveges" félkész-készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.

Jó, ha tudjuk...

hogy az étrend-kiegészítőkön olvasható RDA kifejezés a termékben lévő vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott beviteli menynyiségét jelenti százalékban kifejezve.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok használatának célja hogy a termékek érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok az egészségre ártalmatlanok. A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. Napjainkban a hagyományos élelmiszerek mellett különböző, azokat helyettesítő készítményeket is árusítanak. Ezekben az eredeti termék valamely összetevőjét más anyaggal helyettesítik, vagy valamely alkotóját  csökkentett mennyiségben alkalmazzák. Így például nem összetévesztendő a frisssföl és tejföl mert az előbbiben a táplálkozás élettani szempontból értékesebb tejzsírt, értéktelenebb növényi zsírral pótolják. Hasonló a helyzet a tejszínhabbal és a habspray-vel, valamint a sajtokkal és a különféle élelmiszerkészítményekkel is. A virsli csupán távoli "ismerőse" a "Füstlinek" és a "Würslinek", ugyanis e termékek csupán külső megjelenésükben hasonlítanak a virslire. Továbbá a mindenki által kedvelt csokoládé sem azonos minőségű a gyakran használt kakaós bevonóval, mert a bevonó esetében a kakaóvaj helyett egyéb növényi zsírokat alkalmaznak.

forrás: www.nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja