SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem szőrös, sőt kifejezetten kopasz

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-08
Szegény nektarin! Eredete vitatott, ráadásul "lekopaszbarackozzák". Pedig nem érdemli ezt meg, mert finom, hasznos, egészséges, sokoldalúan felhasználható. Még az arcbőrnek is jót tesz.
Nem szőrös, sőt kifejezetten kopasz
A nektarin keletkezésével kapcsolatban az egyik elmélet úgy szól, hogy a barack mutációja, egy másik szerint egyszerűen korcs hibrid, ami a mandula és a szilva, vagy a barack és a  mandula keresztezéséből jött létre. A legvalószínűbb feltételezés az őszibarack és a szilva verzió, bölcsője az 1940-es években az Egyesült Államokban ringott. A nemesítés előtti változata állítólag több, mint kétezer éves.
Az azonban vitathatatlan, hogy nagyon kellemes ízű, illatos és jellegzetes aromájú. Ráadásul rokonához, az őszibarackhoz hasonlóan sokféleképpen felhasználható a konyhában de azzal ellentétben, ha nyersen fogyasztjuk, és alaposan megmossuk, mivel nem pelyhes a héja, könnyebb megszabadítani a permetezőszer maradványoktól, szennyeződésektől.
A nektarin héja sima, gusztusos sárgás-pirosas színben pompázik, gyümölcshúsa kemény, többnyire sárga, ritkábban fehér színű, magvaváló. Húsa egyes fajtáknál édes, mint a baracké, másoknál pikáns- savanykás, mint a szilváé. Alakja gömbölyded, esetenként inkább tojás alakú. Íze majdnem teljesen megegyezik az őszibarack igen édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.

Szeretik a fogyózók (is)

Vásárlásnál a keményhúsú, hibátlan, tiszta héjú gyümölcsöket válasszuk. Bár a nektarin húsának színe is változó, - ez ízében nem okoz különbséget - ezt a gyümölcs héjának színéről nem lehet megállapítani. Víztartalma miatt rövidebb ideig tartható el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, érettségi fokától függően. A már érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben, vagy hűvösebb helyen, vigyázva arra, nehogy túl hűtsük, mert íze így kevésbé érvényesül.
Jó hír az alakjukra vigyázóknak, hogy kalóriatartalma alacsony: 43 kcal, 179 kJ/100 gramm. Ráadásul jó vízhajtó, méregtelenítő, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.
A nektarin vitamintartalma igen magas, különösképp A-, és C-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (kalcium, magnézium, kén, szilícium, ezek hasznosak az izmok működtetésében, jótékonyan hat az öregkori reszketés esetén). Tartalmaz káliumot, foszfort és emésztési rostokat, karotint, nukleinsavakat, szelént. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést- A-vitamin és káliumtartalmának, savasságának köszönhetően.
Harmonikus aromája miatt jól társítható más gyümölcsökkel, akár salátának, akár tortába, kompótokhoz.

Csirkével, salátának

Álljon itt egy olyan értelemben komplex recept, hogy ez meleg, azaz főételnek alkalmas, köret is, saláta is, desszert is. Vagyis nem kell a melegben a meleg tűzhely mellett állni, mégis izgalmas és könnyű étel a nektarinos csirkesaláta.
Mi kell hozzá? 3 evőkanál olívaolaj, 30-35 dkg csirkemell, kb. 2 zacskónyi, fél kilónyi salátakeverék-összetépkedve (magunk is készíthetünk, ha van kedvünk), 4 db nagy, érett nektarin, 1 csomag újhagyma, kis kaliforniai paprika,  egy gerezd fokhagyma, só, bors, vagy provance-i fűszerkeverék vagy kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, köménymag, zsálya, levendula, kevés balzsamecet
Egy közepes tálban keverjünk össze egy kanálnyi olívaolajat a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A csirkét vágjuk apró darabokra és forgassuk meg a fűszeres olívaolajban alaposan, úgy, hogy jól beborítsa a fűszer a húst. Melegítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymákat és a paprikát, a csirkét. 10 perc alatt ezek összepárolódnak. Ha elkészült, locsoljuk meg balzsamecettel, majd dobjuk hozzá a salátakeveréket, a feldarabolt nektarint, melegen tálalhatjuk is.

Arcpakolás száraz bőrre

A kozmetikai ipar már régóta tisztában van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.
A pakolás hozzávalói:1 darab őszibarack vagy érett nektarin és 2-3 evőkanál méz.
Villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frissebb lesz az arcbőrünk.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja