SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az Óceán Műanyag Projekt

Családinet [cikkei] - 2014-08-07
 [X]

Évente 1 millió madarat, bálnát, teknőst, delfint és más állatot öl meg a folyókba, s ezeken keresztül a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag szemét. A szemét egy része "mikroműanyagként"a táplálékláncon keresztül az emberek szervezetébe is eljut. A problémára született egy megoldási alternatíva, ami ha követőkre talál, akkor komoly eredményeket hozhat.
Az Óceán Műanyag Projekt

A probléma méretét jól érzékelteti, hogy csak a Csendes-óceán északi részében minden évben legalább 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. (Ez a mennyiség 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának feleltethető meg.)

Az Óceán Műanyag Projekt

Az egyik legnagyobb öko mosószergyártó és tisztítószergyártó (az ECOVER) nevéhez fűződő projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az óceánokban található műanyag hulladék mennyisége. Ennek haszna abban nyilvánul meg, hogy egyfelől megmenekülnek az értelmetlen haláltól az érintett területeken élő a halak, emlősök, másfelől az emberek elé is egészségesebb (kevesebb „mikroműanyagot” tartalmazó) élelmiszer kerül.

A környezetvédelmi és egyúttal egészségügyi hatásokkal is bíró problémát - a tengerek, óceánok rendszeres tisztításával, műanyag szennyeződések kihalászásával igyekszik orvosolni a cég.

Az óceán tisztításához már meglévő felszereléssel rendelkező halászhajókat bíznak meg, amelyek egy-egy halászás alkalmával 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később a rendhagyó halászatot megrendelő cég újrahasznosít.

A halászott műanyag szemétből és alapanyagból úgynevezett „Óceán flakonokat” gyártanak, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a fennmaradó 90% pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosításából születik. A flakonokba öko, tehát környezetbarát mosogatószer kerül.

Ígéretből sikeres kísérleti projekt

A most megvalósult csomagolás innovációra még 2013-ban utalt a cég. Akkor azt ígérték - és egyúttal vállalták -, hogy hamarosan egy új, rendhagyó újrahasznosításon alapuló csomagolás technikát dolgoznak ki. Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak majd fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.  

A közeljövőben a projekt fontos célkitűzése az is, hogy szélesítse a halászati hálózatot és fejlessze az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítse az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis ezek újrahasznosítása, felhasználása - számos gyártó számára - túl nagy erőfeszítést igényel. 

Tom Domen, a cég Fenntarthatósági Innovációs Managere hisz abban, hogy ez a projekt is segít majd a kormányok és más nagyobb befolyással bíró szervek figyelmét felhívni az „Óceán-szemét” problémára. A cél az, hogy a műanyag szemetet visszajuttassuk a vízből oda, ahonnan elindult, a fogyasztókhoz. Úgy véli: azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

Forrás: http://www.ecoverwebaruhaz.hu

Infó az Ecoverről:

Az Ecover a világ egyik legnagyobb öko mosószer- és tisztítószergyártó cége. Termékei gyártásához csak természetes (növényi és ásványi) alapanyagokat használ. A termékek így vegyszermentesek, antiallergének, csomagolásuk 100%-ig újrahasznosítható, a termékek előállítása kapcsán nem végeznek állatkísérleteket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja