SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

21.258 gyerek, 26 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze...

Családinet [cikkei] - 2011-07-04
Több mint 26 tonna szelektíven összegyűjtött italos kartondobozzal eddigi legsikeresebb Iskolai és Óvodai Gyűjtőprogramját zárta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). Magyarország 8 városának 94 intézményében, 8 hónapon át 21.258 gyerek gyűjtötte a tejes és gyümölcsleves dobozokat az IKSZ programjában.
21.258 gyerek, 26 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze...

italoskartondoboz_gyujtesA programban résztvevő intézmények pedagógusainak segítségével a gyerekek mintegy 26 tonna, azaz több mint 860.000 darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze. Ha ezeket a szelektíven összegyűlt dobozokat egymás után raknánk, hosszuk megfelelne a Budapest és Szeged közötti távolságnak.

A tavaly októberében indult nagyszabású gyűjtőakció célja az volt, hogy felhívja a gyerekek, szüleik és a pedagógusok figyelmét arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. E mennyiség szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén 160 darab felnőtt fa kivágását előzték meg a szorgalmas gyerekek.

Az IKSZ és a helyi kommunális szolgáltatók szakmai együttműködésével ismét megrendezésre került az Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramok. Az idén minden eddiginél több intézmény csatlakozott. Gyöngyösön, Várpalotán, Dunakeszin,italoskartondoboz_gyujtes Miskolcon, Szentendrén, Szegeden, Tiszafüreden, valamint Budapest X., XVII. és XIV kerületeiben 2010 októberétől egészen 2011 májusáig gyűjthették a gyerekek az italos kartondobozokat. Iskolánkénti és Óvodánkénti adatok a www.italoskarton.hu honlapon.

"Nagyon örülünk a gyerekek szorgalmának. Környezetünk védelme szempontjából minden egyes szelektíven gyűjtött italos kartondoboz érték, hiszen ezzel nem a környezetet terheljük és a Föld véges természeti erőforrásaival is takarékoskodhatunk" - nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. "Meggyőződésünk, hogy oktatással irányíthatjuk rá a gyerekek, rajtuk keresztül pedig szüleik figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelemének fontosságára" - hangsúlyozta az igazgató asszony.

italoskartondoboz_gyujtesA szelektíven gyűjtött italos kartondobozokért cserébe az IKSZ minden, a programban résztvevő iskolát és óvodát az összegyűjtött mennyiséggel arányosan jutalmazott. Kezdetben 15 Ft/kg, később pedig 20 forintot is kaphattak az intézmények kilógrammonként az összegyűjtött, 75%-ban papírból készült dobozokért. Sőt, az adott településen legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola díját az IKSZ megduplázta. Így Budapest X. kerületében például a Kincskereső Óvoda 11.540 forint, Gyöngyösön a Felsővárosi Általános Iskola pedig 23.900 forint díjban részesülhetett. Az országos összehasonlításban a miskolci Avastető Óvoda Leszih úti Tagóvodája ért el kiemelkedő eredményt. Ők közel 1,5 tonna dobozért 56.300 forintot kaptak az IKSZ jóvoltából.



Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100 - 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt. Ennek a mennyiségnek azonban csupán 17%-át azaz a családonként 21 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven, míg aitaloskartondoboz_gyujtes fennmaradó 104 darab, azaz összesen 332 millió doboz a hazai szeméttelepekre kerül. Ebből a mennyiségből közel 1 millió doboz juthatott vissza a körforgásba az IKSZ most zárult akciójának eredményeként.

Érdekesség, hogy egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Az 1 fának megfelelő dobozmennyiségből nyert újra-papírból, mintegy 700 db füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg az IKSZ környezetvédelmi óráin melyet a tanév során számos iskolában és óvodában tartott az egyesület az érdeklődő gyerekeknek.

Mivel az italos karton 75%-ban jó minőségű papírból készül, ezért újrahasznosításával papíripari termékek gyárthatók. Ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely főként italos karton csomagolás újrahasznosítására specializálódott. Így például a Grätz melletti Mayer-Melnhof papírgyárba kerül a Magyarországon összegyűjtött italos kartondobozok nagy része.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

További Információ kérhető: www.italoskarton.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja