SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-06-01
Íme az egyik legfinomabb magyar étel, amit kissé körülményesebb elkészíteni, de a végeredmény magáért beszél. Isteni finom és bármivel fogyasztható, akár önmagában is.
Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Elkészítése ideális esetben:

Egyik nap elkészül a töltött palacsinta, és legalább 12 órát áll a hűtőben, majd másnap kerül panírozásra és sütésre. Ha kevesebb idő van a hűtésre, akkor az is megfelelő, csak a panírozás kissé nehezebb (szétnyílhatnak a palacsinták). Bevallom én ritkán csinálok, de akkor 70 darabig meg sem állok. Panírozva elteszem a fagyasztóba és amikor a család megkívánja, már csak kisütni kell.

Hozzávalók: 2-4 személyre (8 db palacsinta, ki mennyit eszik)

A töltelékhez:

  • 6-8 db csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerpaprika, bors, vegeta

A palacsintához (kb. 8 db-hoz, sütő mérettől és vastagságtól függően):

  • 1 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • 10-15 dkg liszt (kb. 8 púpozott evőkanál),
  • olaj, a tésztába és a sütéshez is
  • szénsavas ásványvíz, vagy víz

A tartárhoz (egyszerűen):

  • 4 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 kk mustár

A tartárt magunk is készíthetjük a jó öreg házi módon:

  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors, cukor, mustár
  • 1-2 evőkanál ecet, vagy fehérbor

A körethez:

1 kg vegyes zöldség, de illik hozzá a rizs, a sült burgonya, burgonya püré, francia saláta, burgonya saláta, szinte bármi...

A legfinomabb töltelék a paprikás csirke. A csirkehúst mossuk meg. Aprítsuk fel a hagymát, kis olajon pirítsuk meg, majd keverjük el fűszerpaprikával, kis ideig pirítsuk együtt tovább. A húsokat tegyük bele, mindkét oldalát süssük meg kissé, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, delikáttal (pörkölt szaft kockával is lehet). Főzzük lefedve kb. fél-egy órát. A legjobb az benne, hogy akár a maradék pörköltöt is felhasználhatjuk hozzá.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a tojást, 1 ek. olajat, csipet sót, a tejet, kevés ásványvizet (kb. 1 dl) majd elektromos keverővel keverjük addig, amíg homogén lesz. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, apránként vizet hozzáadva hígíthatjuk. Melegítsük elő a tűzhelyet, tegyünk a palacsinta sütőbe kis olajat, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat. Merőkanállal könnyen adagolható a sütéshez a tészta.

Az egyszerű tartárt választva, a tejfölt, a majonézt, és a mustárt keverjük kanállal jól el, tegyük félre a hűtőbe. A házi majonézest választva, pedig először a tojást keverjük el az olajjal, majd tegyük hozzá a mustárt és a fűszereket (só, bors, cukor). Alaposan kavarjuk össze, habverő, vagy mixer segítségével, majd öntsük a tejfölbe és kavarjuk jól bele. A fehérbort, vagy ecetet a végén tegyük hozzá és keverjük el benne. Tehetünk bele savanyú uborka kockákat is, hogy ízesebb legyen.

A kész paprikás csirkét hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a húst a csontról, daráljuk le a szafttal elkeverve. Az így kapott tölteléket tegyük a palacsinták közepére (kb.1-1 evőkanállal), majd szögletes formára hajtsuk össze a palacsintákat (először két szemközti szélét hajtsuk a közepe felé, majd a másik két felet). A palacsintákat tegyük egy tálra, fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Ha kevesebbet hűtjük, nem ront az ételen, esetleg esztétikailag, illetve a panírozást nehezíti majd, hogy szétnyílhatnak. Én egy nappal korábban előkészítem, és a vendégek érkezése előtt fél órával panírozom és sütöm, frissen a legfinomabb.

A lehűlt palacsintákat panírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A prézlibe keverhetünk kis sót. A panírozott palacsintákat olajban kisütjük, mivel teljesen készen sütjük, csak a panírt kell rápirítani, süssük mindkét oldalát tetszőleges barnára. Tegyük papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat felszívja.

A körethez a zöldségeket delikátos vízben pároljuk meg, majd szűrjük le és tálalhatjuk.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja