SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tejszínes rakott krumpli felturbózva

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-29
A rakott krumpli az egyik legmagyarosabb ételek egyike. Egyszerű hétköznapi tápláléknak is nevezhetném, de kicsit felturbózva máris különlegesebbé tehetjük. Magam is meglepődtem a minap, miután elkészítettem ezt a "különleges" rakott krumplit a családnak. A hagyományos változata, többnyire betart két napig, de most már estére üres volt a jénai tál.
Tejszínes rakott krumpli felturbózva

Hozzávalók kb. 5 személyre:

  • 1 kg krumpli,
  • 9 tojás,
  • 1,5 szál füstölt kolbász,
  • 3 dl tejföl,
  • 2 dl tejszín,
  • kb. 10 dkg sajt,
  • 8-10 szelet baconszalonna,
  • só, ( borsot én a gyerek miatt nem nagyon használok, de az is elfér benne, főként a fehér bors)delikát, szerecsendió, őrölt kömény.

rakottkrumpliElőször alaposan mossuk meg a krumplikat és a tojásokat, majd héjastól tegyük őket egy nagy lábasba. Alulra a krumplikat, felülre a tojásokat. Sózzuk, delikátozzuk meg és öntsük fel vízzel, míg be nem lepi az egészet. Közepes lángon főzzük puhára a krumplit, keményre a tojást. Általában, ha megbökdössük egy villával a burgonyát és már az kellőképen puha, akkor a tojás is jó már. Amíg fő, előkészíthetjük a többi hozzávalót.

A kolbászt vékonyan karikázzuk fel, esetleg elő is süthetjük, ha túl puha, nyers. Nekem sikerült most olyan kolbászt kapnom a hentesnél, ami nagyon puha volt, ezért én is elősütöttem a karikákat, hogy ne legyen túl zsíros a kész ételem. Viszont nehogy kiöntsük a drága kolbász zsírt, hiszen isteni zsíros kenyeret lehet belőle csinálni és hűtőben tárolva sokáig eláll.

A tejfölt is készítsük elő a következőképpen: Kaparjuk egy tálba a tejfölös pohárból és öntsük hozzá a tejszínt, majd sózzuk, delikátozzuk meg. Tegyünk bele 1 teáskanálnyi szerecsendiót és ugyanennyi őrölt köményt. Alaposan keverjük össze, kóstoljuk meg, ha valamit keveslünk, abból tegyünk még.

Miután a krumplink megfőtt, a tojásokat vegyük ki és tegyük egy tál hideg vízbe - könnyebben lejön a héja -. Ezután öntsük le a főzőlevet és a krumplikat hagyjuk hűlni. Miután fogható állapotba kerültek, kezdhetjük a pucolást.



A tojásokat karikázzuk fel késsel, vagy egyszerűen tojás szeletelővel. A krumplival is megtehetjük ugyanezt, bár én összeállítás közben szoktam rákarikázni.

Most jöhet az utójáték, a rakosgatás. Fogjunk egy jénai tálat, vagy tepsit - ki mibe szereti rakottkrumpliösszesütni - és vajazzuk ki az oldalát. Őszintén szólva én ezt a műveletet kiszoktam spórolni, de rátok bízom, ha szerettek vajazni, hát rajta. Ezután alulra tegyünk egy sor krumplikarikát, szórjuk meg delikáttal és köménnyel, esetleg még borssal is. Tegyünk rá egy sor kolbászt, egy sor főtt tojást és locsoljuk meg a tejfölös-tejszínes „szószunkkal”. Ezt a műveletsort ismételgessük úgy, hogy a tetejére jusson krumpli és tejföl. Mielőtt az utolsó burgonyakarikák felkerülnének a tetejére, óvatosan kavarjuk össze az egészet, hogy mindenhol tejfölös legyen - megjegyzem, ezt nem muszáj megtennetek, ha nem akarjátok, hiszen jogos a kérdés, hogy: Minek rétegesen pakolászni, ha úgy is összekavarjuk? Elárulom, az ízén érződik a különbség -. Miután ez megtörtént, a tetejére szépen pakoljuk rá a krumplikarikákat és öntsük le a maradék tejfölös-tejszínünkkel. Próbáljuk meg egyenletesen elkenegetni, majd szórjuk meg reszelt sajttal és végül helyezzük rá a bacon szalonnákat.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy 200 fokon, vagy közepes lángon összesüssük, míg a teteje szép aranybarnává nem válik. Remélem nálatok is ugyanolyan sikere lesz, mint az én családomban.

2011 áprilisi pályázatra beküldött recept

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja