SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a háztartási tisztítószerekről

Családinet [cikkei] - 2009-07-16
A kereskedelemben kapható háztartási vegyi áruk csoportjába tartozó tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek a háztartásban tisztításra és ápolásra szolgálnak. Rendeltetésük szerint ezek a termékek igen sokfélék lehetnek, az emberi egészségre és környezetre gyakorolt hatásuk alapján azonban egyszerűen két csoportba sorolhatjuk őket: veszélyes és nem veszélyes készítményekre.
Fontos tudnivalók a háztartási tisztítószerekről

Jó, ha tudjuk...

Azok minősülnek veszélyeseknek, amelyek egy vagy több olyan kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek az emberi egészséget, vagy a környezetet károsíthatják.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyártók termékeiket a veszélyes összetevők alapján kötelesek veszélyességi osztályba sorolni. Az osztályba sorolással a veszélyes anyagok, illetve készítmények veszélyszimbólumot és veszély jelet valamint az egészségügyi miniszter által meghatározott a kockázatra utaló R (a "risk" angol szó rövidítése, jelentése: kockázat) és a biztonságos használatra utaló S (a "safety" angol szó rövidítése, jelentése: biztonság) betűt és mondatot kapnak. Ezek a mondatok hívják fel a fogyasztó figyelmét a termék használatakor felmerülő veszélyekre és ezek elkerülésének módjára.

Jó, ha tudjuk...

hogy a háztartásokban használt tisztítószerek többsége veszélyes készítmény. Legtöbbször irritatív, ritkábban ártalmas vagy maró hatásúak, tűzveszélyesek, vagy fokozottan tűzveszélyesek lehetnek.

A fogyasztók biztonsága érdekében az ilyen termékek jelölését, feliratozását, csomagolását az európai uniós előírásokkal harmonizáló törvények és rendeletek szabályozzák.

A veszélyesnek minősülő készítmények címkéin fel kell tüntetni a termék használata során felmerülő veszély megnevezését, a veszélyhez tartozó szimbólumot és jelet, az R és S mondatokat, a veszélyes anyag megnevezését és százalékos mennyiségét, a gyártó, az importáló vagy a magyarországi forgalmazó nevét, teljes címét és telefonszámát. A feliraton az információkat szembeötlő módon, jól olvashatóan kell elhelyezni.

A gyártóknak a termékösszetevőket a következő mennyiségi kategóriák szerint kell feltüntetni:

  • 5% alatt,
  • 5-15%,
  • 15-30% és
  • 30% felett.


Jó, ha tudjuk...

hogy a veszélyes anyagok csomagolásával szemben követelmény, hogy a csomagolóanyag a bele töltött anyaggal ne lépjen kémiai reakcióba, szállítás, anyagmozgatás során védje az árut a környezeti hatásoktól, akadályozza meg a tartalom kiszóródását, kiszivárgását, biztosítsa a környezetszennyezés elkerülését, legyen jól adagolható és biztonságosan visszazárható, az üres csomagolás ne károsítsa a környezetet, legyen újra felhasználható és / vagy feldolgozható.

Jó, ha tudjuk...

hogy statisztikai adatok szerint a legtöbb gyermekmérgezést háztartásvegyipari folyadékok okozzák. Ezért a legjobban veszélyeztetett 3 és 5 év közötti gyermekek védelme érdekében, termékeik egy részét a gyártók a jogszabály szerinti "gyermekbiztos" zárással látják el.

Az ilyen zárásmódnak kettős védelmi hatása van: a kisgyermekek nem tudják kinyitni, ezért nem juthatnak a veszélyes termékhez, de a veszély - a sajátos kezelés következtében - a felnőttekben is jobban tudatosul.

A "gyermekbiztos" zárást előírás szerint a nagyon mérgező, mérgező és maró jelzésű termékeknél kell alkalmazni. Sok gyártó a kisebb veszélyt jelentő ártalmas vagy irritatív termékein is ilyen zárásmódot alkalmaz. A vakok és gyengénlátók védelmében fontos üzenetet tartalmaz a csomagolás. Veszélyre utaló kitapintható jelképpel kell ellátni a nagyon mérgező, mérgező, maró, továbbá az ártalmas, fokozottan tűzveszélyes és tűzveszélyes anyagokat tartalmazó készítményeket. A tapintható jelkép egy 1,5 cm nagyságú egyenlő oldalú háromszög, amelyet a flakon aljától ujjnyi távolságra dombornyomással kell a csomagolóanyagon elhelyezni.

Jó, ha tudjuk...

hogy veszélyesnek nem minősülő vegyi termékek is jelenthetnek veszélyt érzékeny, allergiára hajlamos személyek számára.
Allergiát okozhatnak a tisztítószerekben található felületaktív anyagok, a zsíroldó készítmények enzim összetevői, oxidatív fehérítői és a gyakorlatilag minden termékben megtalálható konzerváló szerek, színezékék és illatanyagok.
Léteznek olyan háztartási tisztító és ápolószerek, melyek nem tartalmuk, hanem speciális csomagolási módjuk miatt veszélyesek. Ilyen az aeroszol csomagolás, mely egy szeleppel ellátott, nyomás alatt lévö zárt palacktest, melynél a vegyi anyagot cseppfolyós vagy sűrített gáz, vagy gázkeverék juttatja ki a palackból. Az alkalmazott gázok esetenként önmaguk is tűzveszélyesek lehetnek, a palack a túlnyomás miatt ütésre felrobbanhat. Az ilyen termékeken szigorú figyelmeztetések szerepelnek mind a használatra, mind a tárolásra vonatkozóan.

Az aeroszol palackot felnyitni, ütögetni, felszúrni, továbbá 50 °C feletti hőmérsékletnek, napfénynek, sugárzó hő hatásának kitenni, még üres állapotban is tilos!

Jó, ha tudjuk...

hogy a veszélyes háztartási tisztítószerek használata biztonságossá tehető, ha felhasználás előtt gondosan elolvassuk a csomagoláson szereplő feliratot, megismerjük a használattal együtt járó kockázatokat és ezek elkerülésének módját. Az allergiát kiváltó anyagok ismeretében a feliraton szereplő összetételi adatok áttanulmányozása segítséget nyújthat az arra érzékeny egyének számára a megfelelő termék kiválasztásában. A leírtakból kitűnik, hogy a termékfeliratok elolvasása nem haszontalan tevékenység. A címke szövege segítséget nyújt a termék kiválasztásához, hasznos tanácsokkal, információkkal elősegíti a termék biztonságos használatát és egészségünk védelmét.

forrás: www.nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja