SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort

Családinet [cikkei] - 2023-06-05
Egyre gyakoribb a lisztérzékenység, amely kezeletlenül akár limfóma kialakulásához is vezethet. Mi a különbség a cöliákia, azaz a lisztérzékenység és a nem immunológiai hátterű gluténérzékenység között?
A lisztérzékenység több, mint egy divathóbort

Napjainkban igen divatos gluténmentesen étkezni, a KSH kimutatása szerint a 15 évnél idősebb magyarok közel 2%-a követ ilyen diétát.1 Ugyanakkor a cöliákiát meg kell különböztetni a nem immunológiai eredetű glutén érzékenységtől, az NCGS-től (nem cöliákiás gluténérzékenység). A cöliákiánál súlyosan pusztul a bélfal nyálkahártyája és ez felszívódási zavarokhoz, súlyos emésztési problémákhoz, vérszegénységhez és súlyos esetben akár rosszindulatú betegség (daganatos jellegű megbetegedés - limfóma) kialakulásához vezet. Az NCGS-nél a szervezet szintén emésztési panaszokkal, hasmenéssel, puffadással reagál a glutén fogyasztására, de nem pusztul a bélfal nyálkahártyája és nem figyelhetők meg egyéb immunológiai tünetek, például bőrkiütések sem. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a túlsúlyukért vagy a hasi panaszaikért a glutén a felelős, de az otthoni tesztek helyett érdemes pontos diagnózist kérni szakembertől. A cöliákia tipikus tüneteinél – bőrkiütések, emésztési panaszok – első lépésben vértesztet végeznek, amennyiben ez pozitív lesz, akkor a betegnél endoszkópos vizsgálatot végeznek a bélfal nyálkahártya állapotának ellenőrzésére. A cöliákia a magyarok 1%-át2 érinti, 60%-ban gyermekeknél és 40%-ban felnőtteknél alakul ki. A lisztérzékenyek aránya egyébként folyamatosan növekszik és a becslések szerint az esetek 97%-a nem kerül felismerésre.3

A cöliákiát komolyan kell venni, mert a kezeletlen betegség limfóma kialakulásához vezethet. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroneterológusa elmondta: „A cöliákiánál a glutént alkotó gliadin fehérjék ellen indul el egy kóros immunológiai reakció a szervezetben, amelynek következtében a bélnyálkahártya károsodik, sorvadni kezd. A bélfal bizonyos rétegén belül nagy mennyiségű fehérvérsejt található, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet védekezésében. Ha valaki gluténérzékeny és emiatt a bélfala integritása sérül, akkor ezek a fehérvérsejtek túlszaporodnak, mivel a bélből átjutó baktériumok és más káros anyagok ellen fokozottan védekeznek. Ha a fehérvérsejtek osztódása és szaporodása felgyorsul, rosszindulatú betegség, limfóma kialakulásához vezethet. Ezért a cöliákiás betegek esetében 10-15%-kal4 gyakrabban fordul elő limfóma. Pont emiatt nagyon fontos, hogy a lisztérzékenység gyanúját endoszkópia során végzett mintavétel szövettani vizsgálata által igazolják, mely során az is kiderül, hogy milyen mértékben károsodott a bélnyálkahártya.”

Az igazolt lisztérzékeny betegek minden esetben dietetikushoz kerülnek, mivel a cöliákia ellen még nem létezik gyógyszer, kizárólagos terápiája az, ha a beteg élete végéig mellőzi a glutén fogyasztását. Ihász Katalin, dietetikus kiemelte: „A cöliákiás pácienseknek teljesen ki kell iktatni a táplálkozásából a glutént, így kerülni kell a búza, a rozs, az árpa és a zab és az abból készült ételek fogyasztását. Ma már többféle gluténmentes liszt kapható kereskedelmi forgalomban, amellyel hatékonyan pótolhatók a hagyományos lisztek. Nagyon fontos, hogy a beteg még minimális mennyiségű glutént se fogyasszon, így, ha egy családban lisztérzékenységet diagnosztizálnak, akkor érdemes az egész családnak gluténmentesen étkezni és lecserélni a főzőedényeket, a kenyérsütő gépet és még a vágódeszkát is. Vásárlásnál minden csomagolt élelmiszer feliratát ellenőrizni kell, mivel akár egy szalámi, egy fűszerkeverék vagy egy konzerv is tartalmazhat glutén. A kóros immunológiai folyamatokat csak a glutén teljes kiiktatásával lehet pozitívan befolyásolni. A betegség előfordulása saját tapasztalataim szerint is egyre gyakoribb, főként a gyermekeknél. A felnőtt nőknél például sok esetben akkor derül ki, amikor gyermeket szeretnének és az inzulinrezisztencia mellett cöliákiát is diagnosztizálnak.”  Fontos továbbá, - ha valakinél cöliakia igazolódik - a vérrokonok vizsgálata, mert a kórkép öröklődhet.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja