SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Chlamydia szűrés

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-04
A betegség esélyét csökkenthetjük a rendszeres szűrő vizsgálattal
Chlamydia szűrés

Szűrővizsgálat

A  betegség legnagyobb veszélye, hogy nagy százalékban nem kerül felismerésre, a rutin orvosi vizsgálatok során.
Ezért kiemelten fontos még panaszmentes esetekben is a szűrővizsgálatok elvégzése. Nem véletlen, hogy magyarországi és külföldi szakmai szervezetek, fórumok egyértelműen javasolják az évenkénti rendszeres szűrővizsgálatot.
A betegség diagnosztizálására számos laboratóriumi módszer áll rendelkezésre. A szakmai tapasztalatok alapján a speciális nukleinsav amplifikációs vizsgálat (PCR) elvégzésétől várható a legpontosabb eredmény.
Nők esetében a mintavétel elsődlegesen a méhnyak hámkaparéka, de a hüvelyváladék méhnyakhoz közeli része, illetve vizeletsugár eleje is alkalmas a kórokozó kimutatására. A vizsgálatot jelenleg külön kérésre külön térítés ellenében végzik a laboratóriumokban.

A Chlamydia szűrésben és ellátásban résztvevő orvosok az ország egész területén megtalálhatóak. Náluk magas színvonalú egészségügyi szolgáltatást, illetve kérdéseire alapos szakmai választ kap. Az alábbi térképre kattintva megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb dolgozó nőgyógyászt.

Teszt

A teszt otthon is elvégezhető, mi elött hozzá látna gondosan olvassa  el a használati utasítást. A chlamydia trachomatis, melyet sokan egyszerűen csak "a néma kórként" emlegetnek, a leggyakrabban előforduló nemi úton terjedő bakteriális fertőzés. az esetek többségében nem jár tünetekkel, így a felismerésében kizárólag a Xelia útján történő célzott tesztelés vezethet eredményre.

Mi a teendő, ha a Xelia-tesztem eredménye pozitív?
Ha a Xelia-teszt eredménye pozitív, akkor az Ön mintájában kimutatható a chlamydia trachomatis baktérium jelenléte. Aggodalomra semmi ok, hiszen az időben történő felismerés és kezelés egyben megelőzi a tartós fertőződés eredményeként fellépő szövődményeket. Ha az Ön Xelia-tesztje pozitív eredményt mutat, akkor partnere is bizonyosan fertőzött. A későbbi visszafertőződés elkerülése végett elengedhetetlen, hogy Ön és partnere is megfelelő antibiotikus kezelésben részesüljön. Keresse fel nőgyógyászát vagy kezelőorvosát, tájékoztassa a Xelia-teszt eredményéről, és kérje a megfelelő antibiotikus kezelés felírását.
Ha az Ön Xelia-tesztje pozitív eredményt mutat, akkor partnere is bizonyosan fertőzött. A későbbi visszafertőződés elkerülése végett elengedhetetlen, hogy Ön és partnere is megfelelő antibiotikus kezelésben részesüljön.

 Zöldszámunkon vagy a www.chlamydia.hu internetes címünkön keresztül segítséget nyújtunk, ha tudni szeretné az Ön tartózkodási helyének közelében rendelő nőgyógyászok elérhetőségét.

Milyen gyakran érdemes elvégezni a Xelia-tesztet?
Mivel a kórokozó jelenléte tünetmentes, így rendkívül fontos a rendszeres tesztelés, melynek ideális gyakorisága hat hónap. Ha Ön tartós kapcsolatban él, a tesztelés gyakorisága csökkenthető.

 Forrás:www.chlamydia.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja