SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Családinet [cikkei] - 2014-11-19
Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utána járni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének - a penészgomba és a poratka - okozhatnak panaszokat.
Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Gyenge immunrendszer?

Alig gyógyult meg, máris újra beteg. Egyik betegséget követi a másik, emellett sokat tüsszög, köhög, nehezen kap levegőt, mert szinte állandóan dugul az orra. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosához gyakran érkeznek szülők és gyerekek hasonló panaszokkal. „Az év ezen időszakában természetes, ha a gyerek időnként elkap valamilyen légúti betegséget. Közösségben a kórokozók gyorsan terjednek, emellett az immunrendszer éretlensége is hozzájárulhat ahhoz, ha évente akár 3-4 alkalommal is beteg. Ilyenkor a szülők rendszerint különböző vitaminokkal igyekeznek megelőzni az újabb betegséget. Arra csak ritkán gondolnak, hogy a „tettes” házon belül lapul, a beteg ágyában, szőnyegben, kanapéban, a bútor mögött, vagy a sarokban.”

Allergének a lakásban

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy penész jelenik meg a lakásokban. Az energetikai szempontból előnyös szigetelt falak, az új, nem szelelő, minimális légmozgást sem engedő nyílászárók hátulütője, hogy a bent lakók minden egyes lélegzetvételével, mosás, teregetés, főzés során termelt pára a lakásban reked. Ha a páratartalom tartósan 70 százalék fölött marad, a lakás hidegebb részein, sarkokban, hőhidaknál megjelenik a penész. A magas páratartalom kedvez a poratkák elszaporodásának is. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények az ember lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, ezért elsősorban ott élnek, ahol a legtöbbet tartózkodunk: az ágyban, de megtalálhatók a kárpitozott bútorokban, szőnyegen is.

Az első számú gyanúsított: a poratka

A penészgomba jelenléte a lakásban általában könnyen felfedezhető. A lakás nedves, hideg pontjait – konyhai, fürdőszobai mosogató, külső falon elhelyezett bútorok, sarkok - érdemes feltérképezni. Számolnunk kell a rejtett penész lehetőségével is, az álmennyezet, tapéta alatt is megbújhatnak gombatelepek. A penészgomba esetében azonban még így is jó esélyünk van rá, hogy idővel sikerül minden allergénforrást eltávolítani a beteg környezetéből. Poratka allergia esetén ellenben a teljes elimináció, még a legalaposabb és gyakori takarítás mellett sem kivitelezhető.

Az allergia tünetei



Az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló, beszáradt széklete okozza. Az emberről naponta megközelítőleg 5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára biztosít elegendő táplálékot 1 napra. 1 gramm porban akár 200 háziporatka is élhet. A poratka allergia tünetei egyéni érzékenységtől is függenek. Van, akinél már a lakásban eltöltött rövid idő után is jelentkeznek panaszok, míg másoknál jellemzően éjszaka lépnek fel a tünetek. Az ágyban, matracokban, párnában lévő atkák bőrtüneteket is okozhatnak az arra érzékenyeknél: kiütések, viszketés, bőrpír jelentkezhet. Intő jel még az elhúzódó, rendszeres reggeli tüsszögés, orrfolyás, de a poratka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás is.

Allergiából légúti betegségek?

A fel nem ismert, kezeletlen allergiás betegnél aztán idővel megjelenhetnek a visszatérő légúti betegségek is – figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Az allergia egyfajta állandó gyulladást idéz elő a légutakban. A folyamatosan gyulladt, emiatt sérülékeny orrnyálkahártyán könnyen átjutnak a különböző kórokozók, így kialakul egy körforgás, amiből csak az allergia kezelésével tudunk kilépni. A megfelelő szerekkel megszüntethetjük a gyulladást, és az orrnyálkahártya ismét el tudja majd látni természetes védekező funkcióját.

Tartós megoldásra is van lehetőség

A helyzet ezután némileg ellentmondásosnak tűnhet, hiszen folyamatosan kezeljük a beteget tüneti szerekkel, miközben a környezetéből valójában nem tudjuk teljes mértékben száműzni, így mindig jelen van az allergén. Ebben a helyzetben jelenthet segítséget a már gyermekeknél is alkalmazható allergén specifikus immunterápia, melynek során nemcsak a tüneteket, de a kiváltó okot - az immunrendszer túlműködését az allergénnel szemben - szüntetjük meg. Az immunterápiát ezért is hívjuk oki terápiának. A kezelés során a beteg szervezet idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni az allergén jelenlétét, vagyis nem jelentkeznek a tünetei. Az allergén specifikus immunterápia során alkalmazott készítményeket az OEP jelenleg nem támogatja, de alapítványi segítségre van lehetőség a kezelés igénybevételéhez – hívja fel a figyelmet a főorvosnő. „Az Allergiamentes Életért Alapítvány kiírásában idén tavasszal is pályázhattak az érdeklődők támogatásra. A nyertes pályázók részére ebben a hónapban kerül sor az ingyenes doboz készítmény átadására. Érdemes követni a pályázati kiírást az alapítvány honlapján (www.allergiamenteseletert.hu), ebben az évben parlagfű allergiás betegek is kedvezményesen vehettek részt kezelésen.”

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja