SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?

Családinet [cikkei] - 2014-11-20
A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza.
A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket?
Hogyan kezeljük a vírusos illetve a bakteriális eredetű fertőzéseket?

A leggyakrabban vírusok okozzák, például a torokgyulladások több mint 85%-ának is e kórokozók állnak a hátterében[1]. Ezt azért fontos tudnunk, mivel máshogy kell kezelnünk egy vírusos vagy adott esetben egy bakteriális eredetű fertőzést.

A bakteriális és a virális fertőzéseket sokszor elsőre nehéz megkülönböztetni egymástól, hiszen több minden közös bennük.  A fertőzés módját tekintve mindkettő terjedhet cseppfertőzés útján, például köhögéssel és tüsszentéssel. Mindemellett a bakteriális- és a vírusos eredetű fertőzések is lehetnek enyhe, közepes vagy akár súlyos lefolyásúak. A hasonlóságok ellenére azonban a vírus- és a baktériumfertőzések sok mindenben eltérnek egymástól. A vírusok például még a baktériumoknál is apróbbak, egyszerűbb felépítésűek, gazdasejt nélkül nem képesek önállóan mozogni, szaporodni. Többek között ezen eltéréseknek köszönhetően máshogy kell kezelni a baktériumok illetve - a vírusok okozta fertőzéseket.

Jelenleg az antibiotikumok az orvostudomány egyik legnagyobb fegyverei a baktériumfertőzések ellen. Azonban amennyiben indokolatlanul, például vírusos eredetű fertőzés esetén használunk antibiotikumot vagy előbb hagyjuk abba a kezelést, mint azt az orvosunk utasítja, akkor idővel egyre több baktériummal szemben válhatnak hatástalanná az antibiotikumok. Ezt nevezzük antibiotikum rezisztenciának, ami komoly problémákat idézhet elő az egészségügyben. Könnyedén visszatérhetnek az antibiotikumok előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód. Ezért fontos, hogy csak orvosi utasításra és annak megfelelően szedjünk antibiotikumot.

A vírusok ellen az antibiotikumok nem hatásosak.

A WHO európai kutatásából, amelyet az Európai Antibiotikum Nap kapcsán tettek közzé kiderült, hogy európai szinten az esetek 40 %-ban helytelenül írnak fel antibiotikumot[2]. Ez pedig tovább növelheti az antibiotikum rezisztencia terjedését.

A könnyebb lefolyású vírusfertőzések esetén legtöbbször elegendő a célzott tüneti kezelés, például szopogatótabletta a torokfájás csillapítására, továbbá fontos a kellő pihenés és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Mit tehetünk, ha a téli időszakban gyakorta jelentkező torokgyulladás gyötör bennünket? A torokgyulladások több mint 85%-át1 vírusok okozzák, melynek kísérő tünetei a kínzó torokfájás, duzzanat a torokban és a nyelési nehézségek. Ezek enyhítésére ideális a már említett célzott tüneti kezelés, mint például a vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, melyek csillapítják a gyulladást és gyorsan enyhítik a fájdalmat, függetlenül attól, hogy azt vírus vagy baktérium okozza. Hatásuk pedig akár 3 órán át is tarthat.


[1]Felnőttekk örében;Worrall Graham J. Can Fam Physician 2007; 53: 1961-2

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja