SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Létezik tartós megoldás is a rosacea-ra

Családinet [cikkei] - 2014-11-13
Az arcon megjelenő vöröslő területek sokakat zavarnak, így a legtöbben számtalan kozmetikai szerre költenek nagyobb összegeket, csak hogy eltűntethessék a problémát. A rosacea-nak nevezett állapot már viszonylag fiatal korban, akár a 30-as években is elkezdődhet. Dr. Sepa Györgyöt, a Trombózisközpont érsebész főorvosát arról kérdeztük, pontosan mit is lehet tenni a probléma ellen.
Létezik tartós megoldás is a rosacea-ra

Nem ugyanaz, mint az egészséges bőrpír

A rozácea az arc ereinek a betegsége. Ezek ugyanis örökletes hajlam, betegségek (vérnyomás probléma, hormonzavar, bőratka), illetve külső tényezők következtében kitágulnak, és akár gyulladásos állapotba is kerülhetnek.

A betegség három stádiumra osztható: kezdetben az erek bizonyos hatásokra (pl. csípős, fűszeres, meleg ételek, forró italok, kánikula) ideiglenesen kitágulnak, az orcák vörössé válnak, majd a későbbiekben ez az állapot állandósul. A bőrpír megjelenhet az orron, a homlok középső részén, szimmetrikusan az orcákon. A következő fázisban már gennyes csomók jelennek meg, végül a legsúlyosabb stádiumban mindez kiegészül az arcbőr megvastagodásával, valamint az orron lévő ún. rhinophyma-val, ami az ott lévő faggyúmirigyek és kötőszövet karfiolszerű túlburjánzásával jár.

A rosacea tünetei:

  • az arc T-vonalában fellépő bőrvörösség, értágulatok
  • egyenetlen bőrfelszín, göbök, gennyes csomók
  • gyulladás
  • bőrérzékenység, égő érzés
  • arc ödémája

Magától nem szűnik meg

A rosacea nem csak esztétikailag zavaró, de kellemetlen, fájdalmas betegség is, így nem érdemes várni a megfelelő kezeléssel. Ma már többféle érerősítő és gyulladáscsökkentő gyógyszer, krém és kenőcs van a piacon, melyek bár a tüneteket csillapítják, ám legtöbbször végérvényesen nem szűntetik meg a problémát. Ezen kívül megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a tünetek romlása ellen. Éppen ezért lehetőleg kerülje az olyan tevékenységeket, melyek erősebb vérbőséggel járnak (pl. fűszeres ételek fogyasztása, szaunázás, napozás, szolárium).

Amennyiben tartósan meg szeretne szabadulni a rosacea-tól, arra is van megoldás, ugyanis radiófrekvenciás (RF) kezeléssel gyors és látványos javulás érhető el. A terápia úgynevezett termokoaguláció elvén alapul. Lényege, hogy egy vékony tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú rezgés által kiváltott hőhatás roncsolja az erek falát, így az összezáródik, és a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. A termokoaguláció pontosan ellenőrzött és irányított energiát használ, amely csak a célszövetre van hatással, de megvédi az azt körülvevő szöveteket, így teljesen biztonságos- mondja Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Az eljárás csupán minimális fájdalommal jár, érzéstelenítést nem igényel, és bármely bőrtípuson elvégezhető. A kezelés mellékhatásaként bőrpír léphet fel, ám ez pár nap alatt nyomtalanul eltűnik.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja