SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Családinet [cikkei] - 2014-10-29
Nem tudod mozgatni a nyakad? Éles fájdalmat érzel a nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karod? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.
Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

A nyaki gerinc felépítése

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát­ és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:

•          a nyak mozgásbeszűkülése
•          nyaki izmok kötöttsége
•          fájdalom a nyak mozgatásánál
•          fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség
•          szédülés
•          fejfájás

Így kerülheted el a nyaki gerincsérvet

A sérv - bárhol is alakuljon ki ­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres - ám nem túlzásba vitt - testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos továbbá ügyelni otthonunkban és a munkahelyünkön a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért irodai dolgozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen, továbbá minden órában szánjunk egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére- mondja Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Amikor a gyógytorna önmagában már nem elég

Amennyiben nyaki panaszaid vannak, úgy képalkotó vizsgálatokkal (Rtg, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom megszűntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni illetve Guna terápiával kiegészíteni.

Forrás: Fájdalomközpont
Fotó: 
marcolm / FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja