SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!

Családinet [cikkei] - 2014-10-29
Bár nem kellemes állapot lázasnak lenni, gondoljunk arra, hogy így jelez a szervezetünk, ha valami nincs rendben. Ez egy természetes védekezési forma a vírusok, fertőzések és gyulladások ellen. Ne féljünk a láztól, inkább ismerjük meg, hogy mit tehetünk ellene!
Trükkök, hogy féken tartsd a lázat!

A láz egy természetes védekezőmechanizmus, alapja, hogy az emberi immunrendszer melegebb környezetben jobban működik, jobban gátolja a baktériumok szaporodását. Az emberi szervezet hőszabályzó központja az agy, a hipotalamusz érzékeli a vér hőmérsékletét. Ha ez túl meleg, akkor hőleadásra, verejtékezésre ad parancsot, ha túl hideg, akkor a hőtermelés fokozását serkenti.

1. Győződjünk meg róla, hogy tényleg lázasak vagyunk

Személyenként változó lehet a testhőmérsékletünk. Befolyásoló tényező például, ha melegebb környezetben vagyunk, jobban fel vagyunk öltözve, vagy éppen egy nagyon hideg szobában tartózkodunk. Ráadásul a gyerekeknek általában magasabb a normál testhőmérséklete (36,5-37,2 °C), mint a felnőtteké. Ha 37-38 °C közötti hőmérsékletet mérünk, akkor csak hőemelkedésről beszélhetünk, ilyenkor nem szükséges még a láz csillapítása.

2. Az alacsonyabb láz csökkentése nem szükségszerű

Amint már tudjuk, a magas testhőmérséklet egy teljesen természetes jelzése a szervezetnek. Ez is egy tünete lehet annak, hogy valamilyen fertőzés (vírusos, bakteriális, gomba általi) áldozatai lettünk. A láz hatására fokozódik az immunrendszer működése, így a kórokozók legyőzéséhez szükséges ellenanyagok képződnek. Továbbá a magasabb testhőmérséklet lassítja a betegség okozóinak szaporodását is. Ezért a lázat (38 °C-os hőmérséklet feletti állapot) csak akkor kell csillapítani, ha a közérzetünk ezt megkívánja, illetve ha azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a testhőmérsékletünk.

3. Igyunk sok folyadékot

Láz esetén a test sokat párologtat, hogy így hűtse magát. A magasabb hőmérséklet sok vízveszteséggel jár, ilyenkor igyunk sokkal több folyadékot, hogy hamarabb gyógyuljunk.

Hasznosak a vízen kívül a gyümölcs- és zöldséglevek és a gyógyteakeverékek is. Keverjünk el például cékla- és sárgarépalevet, és fogyasszunk belőle minél többet, hiszen ezzel nem csak a folyadékot, hanem a vitamin és ásványianyag-szükségletet is pótoljuk.

A gyógyteák közül általában mindegyik hasznos, a lázas betegség esetén mégis inkább részesítsük előnyben a hárs, bodza, kamilla főzetet.

A kamilla például csökkenti a gyulladást, enyhítheti a fejfájást és nyugtatóan hathat. 1 teáskanál kamillát tegyünk egy csésze forrásban levő vízbe, és lefedve hagyjuk 5 percig állni. Naponta többször melegen fogyasszuk.

A fűzfából is készíthetünk főzetet, amely már-már az antibiotikumot is helyettesítheti, annyira hatásos. Rokon vegyületeket tartalmaz például az aszpirinnel. Kis adagokban igyuk, inkább este.

4. Öltözzünk szellősen

Láz esetén viseljünk kényelmes, szellős ruhákat. Különösen fontos ez a gyerekeknél, akiknél arra is ügyeljünk, hogy csak vékony takaróval fedjük őket, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását. Hasznos továbbá, ha ilyenkor könnyű ételeket (leveseket, párolt zöldségeket és sovány húsokat, kompótokat) fogyasztunk.

Forrás: Filantropikum
Fotó: marcolm /FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja