SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött

Családinet [cikkei] - 2014-10-20
Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Holott dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött

Az okok összetettek

Az IBS-sel küzdőknél egy olyan rendellenességről beszélünk, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de e mögött nincs semmilyen szervi eltérés. A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség. Ez utóbbi azonban a két végletbe is torkollhat: a hasmenés és a székrekedés akár felváltva jelentkezhet. Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok (különösen, ha gyakran jelentkezik az akár robbanásszerű hasmenés), az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül.

A betegség leginkább a 35 év alatti nőknél jelenik meg, és igen gyakori kísérőjelensége más, a stressz által okozott problémáknak. Az érintettek közül sokan tudják egy konkrét életeseményhez kötni az IBS megjelenését, de a lelki megrázkódtatás akár évekkel később is okozhat ilyen tünetet. Még az orvostudomány sem tudja egyelőre megnevezni az egyértelmű okokat, valószínű, hogy egyszerre több indok alakítja ki a betegséget. Ide tartozik:
- nehézség a stressz feldolgozásában, szorongás,
- mozgásszegény életmód,
- egészségtelen étkezés,
- élelmiszerrel szembeni túlérzékenység,
- görcshajlam.

Öngerjesztő folyamat

Tulajdonképpen már a fontosabb vizsgák előtt jelentkező hasmenés is egyfajta IBS, amely azonban gyorsan múlik, házi szerekkel kezelhető és az oka pontosan ismert. Később, ha a jelenség gyakoribbá válik, már nincs feltétlenül kapcsolat a stresszes helyzet és a görcsök között. Ebben a szakaszban általában vagy gyakori hascsikarást és székelési ingert érez a beteg vagy éppen krónikus székrekedése lesz. Ez utóbbi később további félelmeket is kiválthat: „Mi lesz, ha aranyerem vagy bélcsavarodásom lesz az erőlködéstől…?”

Ebben a fázisban sokan tapasztalhatnak gondokat a szexuális élet területén is, vagyis gyakorlatilag szinte az életük minden területére kihat az IBS. Egészen súlyos esetekben a görcsök bármikor, bárhol felléphetnek és komoly személyiségváltozást, akár depressziót is okozhatnak.

A gasztroenterológus segíthet

Maga az IBS nem vezet komoly szervi elváltozáshoz, mégis megkeserítheti az életet. Ez az egyik ok, ami miatt érdemes felkeresni a gasztroenterológust.

- Az elsődleges célunk, hogy kizárjuk az egyéb betegségeket. Ennek érdekében először is alapos kikérdezésre van szükség az étkezési és székletürítési szokásokról, az életmódról és a lelkiállapotról is. A szervi elváltozások kizárására sor kerülhet a vérvizsgálatra, esetleg ételallergia- tesztek készítésére. – mondja dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. - Ki kell zárni a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori jelenlétét, és a székletből is ki kell mutatni az esetleges kórokozókat, sőt azt is, nem ürül-e vér a széklettel. Alkalmazhatunk hasi ultrahangot, gyomorröntgent, szükség esetén gyomortükrözést is. A vastagbelet és a végbelet kizárólag endoszkópos vizsgálattal lehet feltérképezni. Erre azért lehet szükség, hogy biztosan kizárhassuk a diverticulosist (a vastagbél-nyálkahártya kitüremkedését), a fekélyt, a daganatokat vagy a Crohn-betegséget.
A gasztroenterológus felírhat bélműködés-serkentő, puffadásgátló és görcsoldó szereket, amelyek enyhítik a panaszokat, de ha a betegség hátterében depressziót vagy stressz-feldolgozási nehézséget gyanít, ideggyógyászhoz is küldheti a beteget.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: marin/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja