SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

Családinet [cikkei] - 2014-08-22
Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is - erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során amerikai és norvég kutatók, akik eredményeiket a Science Translational Medicine folyóiratban tették közzé.
A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

A Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a legmérgezőbb ismert vegyület, amely az idegrendszerben az ingerületátvitelt akadályozza, és a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezethet. Bizonyos esetekben azonban a botox a neurológiában gyógyszerként alkalmazható, s elterjedt az esztétikai plasztikai sebészetben is, ahol segítségével időlegesen blokkolhatók a ráncképződésért felelős izmok.
    
A New York-i Columbia Egyetem, valamint a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekben a bolygóideg (nervus vagus) szerepét vizsgálták a gyomorrák kialakulásában - olvasható a BBC News hírei között.
    
A kutatások során bebizonyosodott, hogy a gyomorrák esetében a bolygóideg ingerületátvivő anyag közvetítésével ösztönzi a daganat őssejtjeit. E felismerés alapján állatkísérletekben a nervus vagus hatását az ideg átvágásával, vagy botox helyi befecskendezésével blokkolták. Mindkét eljárás hatékonynak bizonyult.
    
"Amennyiben a betegség korai fázisában megszakítjuk az összeköttetést a központi idegrendszer és a daganat között, a tumorsejtek sokkal sebezhetőbbek lesznek, ezáltal hatékonyabbá válik a kemoterápia" - magyarázta a botoxkezelés hatásmechanizmusát Timothy Wang, a Columbia Egyetem professzora, hozzátéve azonban, hogy még hosszú klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az eljárás általánosan elterjedt terápiás módszerré válhasson.
    


Duan Chen, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem professzora az eljárás előnyeit értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy helyi beavatkozásról van szó, a botoxot gyomortükrözés (gasztroszkópia) során lehet befecskendezni, így a betegeknek mindössze néhány órát kellene a kórházban tölteniük. A beavatkozás olcsóbb és kevésbé toxikus, mint a jelenleg alkalmazott kemoterápia, s nincsenek mellékhatásai sem. A botox alkalmazásának létjogosultsága lehet nem operálható gyomorrákos betegeknél, vagy olyan pácienseknél, akik nem reagálnak a kemoterápiára, valamint azoknál, akiknél állapotuk miatt a hagyományos kezelés nem alkalmazható a súlyos mellékhatások miatt. Mindezek fényében Norvégiában elkezdik a klinikai vizsgálatokat gyomorrákos betegeknél. 
    
Feltételezések szerint a botoxkezelés hatékony lehet prosztatadaganatok esetében is, ám további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy pontosan milyen idegek játszhatnak szerepet a tumorok kialakulásában.

http://www.bbc.com/news/health-28860837

Forrás: MTI
Fotó: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja