SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

Családinet [cikkei] - 2014-07-28
A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.
Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.

Életkortól független tünetek

A pollenek által okozott bőrtünetek gyermekeken és felnőtteken egyaránt megjelenhetnek. A panaszok elsősorban az ekcémás betegeket érintik, esetükben a meglévő betegség tünetei felerősödhetnek. Pollenszezonban főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

Panaszok esetén az ún. atopy-patch teszt segítségével vizsgálható, hogy a tüneteket valóban a pollenek okozzák-e, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszok segítségével vizsgáljuk a légúti allergének szerepét a bőrtünetek súlyosbodásában –magyarázza a doktornő. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyagokat eltávolítva, a leolvasás során bizonyos pollenek hatására bőrpír vagy ekcéma jelentkezik a vizsgált területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A kialakult bőrtünetekre antihisztamin tartalmú gyógyszer, a viszkető ekcémás plakkokra zsírozó kenőcsök, rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak. A kezelésben és a megelőzésben egyaránt lényeges a pollenexpozíció lehetőség szerinti kerülése:

  • Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt.
  • Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választanunk: ez főként hegyekben, vagy tengerparton megoldható.
  • Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt.
  • Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: en.wikipedia.org 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja