SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudatosan a stroke ellen

Családinet [cikkei] - 2014-07-16
A stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, megelőzhető. Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és észrevegyük a figyelmeztető jeleket.
Tudatosan a stroke ellen

Az agyi érkatasztrófa évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.

Sokan nem is tudják, de néhány alapvető információ birtokában emberéleteket menthetünk meg, nemcsak másokét, hanem adott esetben akár a sajátunkat is.

Számos betegséggel ellentétben a stroke mindenkit veszélyeztetet. A szélütés ugyanis, korra való tekintet nélkül mindenkit, időseket és fiatalokat egyaránt elér. Az esetek 80%-a azonban megelőzhető lenne, amennyiben időben elkezdjük feltárni a rizikófaktorokat. A következő stroke megelőzési irányelvek segítségül szolgálnak a kockázati tényezők csökkentésében:

  • Minimum évente nézessük meg a vérnyomásunkat, mert a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik leggyakoribb oka!
  • A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető lenne.
  • Tegyük le a cigarettát! A dohányzás megduplázza a stroke kockázatát, mert károsítja az érfalakat, felgyorsítja az artériák eltömődését, megemeli a vérnyomást, aminek következtében a szívnek is keményebben kell dolgoznia.
  • Mérsékelten fogyasszunk alkoholt!
  • Figyeljünk oda a koleszterinszintre!
  • Tartsuk karban a vércukorszintünket!
  • Táplálkozzunk egészségesen!
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Kerüljük a stresszhelyzeteket!
  • Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (TIA) - aminek a jelei a stroke-hoz hasonlóak – 40%-kal nagyobb esélyük van stroke-ra, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.
  • Amennyiben a rizikófaktorok közül valamelyik fennáll, vizsgáltassuk ki magunkat megfelelő szakorvossal és kövessük a tanácsait!

A megelőzésen kívül nagyon fontos, hogy ha már megtörtént a baj, időben felismerjük a stroke jeleit, hiszen a mielőbbi észlelés életmentő lehet a beteg számára. A következő négy dologra kell figyelni, amikor felmerül a stroke gyanúja:

ARC – Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon. A szájának az egyik oldala bágyadt, mozdulatlan?

KAROK – Kérjük meg az illetőt, hogy emelje fel mindkét karját. Az egyik karját nem tudja felemelni?

BESZÉD – Kérjük meg az illetőt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. Akadozva, furcsán beszél?

IDŐ – Amennyiben a fenti kérdések akár csupán egyikére is igen a válasz, azonnal hívja a mentőket! Az időben felismert stroke életeket menthet! A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül megkezdett vérrögoldó kezelés nagyban javíthatja a stroke kimenetelét.

Forrás: www.szivvelastrokeellen.hu
Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja