SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A prosztatavédelem titkai

Családinet [cikkei] - 2013-10-11
A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa szerint éppen ezért fontos, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, táplálkozással és rendszeres szűréssel.
A prosztatavédelem titkai

Idővel gondot okozhat

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalhatják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben.

A méretbeli növekedésen kívül a prosztata jellemző betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak felét érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak. Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés. A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős a fájdalom, de a problémák állandóan jelen vannak. Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet.
A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású.
 
Védőhatású élelmiszerek

Számos kutatásban vizsgálták már az élelmiszerek prosztatára gyakorolt hatását. Bebizonyosodott, hogy van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak a prosztata egészségének védelmében.
Néhány kiemelt jelentőségű:

  • A tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.
  • Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).
  • A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.  
  • Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.
  • A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású.
  • A törpepálma a legtöbbet kutatott, prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény. A gyógynövény 50 százalékkal csökkentette az éjszakai vizelések számát és 42 százalékkal mérsékelte a hólyagban maradó vizelet mennyiségét is.
  • A csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését, s ezzel a gyulladások és a megnagyobbodás rizikóját is. A törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik.

Klasszikus és fájdalommentes vizsgálatok

- 45-50 év felett évente minden férfinak érdemes szűrésen részt vennie. Probléma esetén síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – ismerteti Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.  
- Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálat is. Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.  

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: frugo - 123RF.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja