SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Áttörő vizsgálati eredmények a serdülőkori asztmás betegek kezelésében

Családinet [cikkei] - 2012-07-25
Nemrégiben, az Amerikai Mellkas Társaság (American Thoracic Society) 2012. évi kongresszusán mutatták be annak a klinikai vizsgálatnak az eredményeit, melyben igazolták a hosszú hatású hörgőtágító készítmény hatékonyságát serdülőkori asztmás betegeknél, hagyományos kezelés mellett.
Áttörő vizsgálati eredmények a serdülőkori asztmás betegek kezelésében

A közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálatba 105 12 és 17 év közötti, középsúlyos, állandó tüneteket produkáló asztmában szenvedő beteget vontak be. A vizsgálat során használt hörgőtágító készítményről sikerült igazolniuk, hogy javítja a légzésfunkciós paramétereket a nem kezeléshez képest, emellett a készítmény összes vizsgált dózisa jól tolerálhatónak és hatékonynak bizonyult.

“Az asztma kezelésében elért számottevő haladás és a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek széles skálája ellenére a betegek egy jelentős része továbbra is tünetes. Ezek az új eredmények bíztatóak, mert azt mutatják, hogy a speciális készülék segítségével alkalmazott hörgőtágító gyógyszeres kezelés kedvezően befolyásolhatja a légzésfunkciót olyan betegek körében, akik hagyományos fenntartó kezelésben már részesültek.” - mondta Dr. Christian Vogelberg, a Drezdai Egyetem Gyermekklinikájának orvosa.

A gyógyszert adagoló készülék egy hajtógázmentes, új generációs inhalátor, egyedülálló gyógyszerbejutási mechanizmussal. Lassan mozgó és tartós finom ködöt biztosít, amelyet könnyű belélegezni, nincs szükség erőltetett belégzésre, csökkenti a szájban és a torokban a hatóanyag lerakódását, valamint a korábbinál jobb gyógyszereloszlást biztosít a tüdőben. Alkalmazását a betegek előnyben részesítik az egyéb, jelenleg hozzáférhető inhalátorokkal szemben.

2009-ben világszerte 300 millió asztmás beteget tartottak nyilván, amely évente körülbelül 250 000 halálesetet eredményez. Becslések szerint az asztmás betegek száma 2025-re akár 400-450 millióra emelkedhet világszerte. Magyarországon mintegy 250 ezer asztmás beteget gondoznak, de csak becsülni lehet azok számát, akik nem kerülnek orvoshoz.

Az asztma egy krónikus betegség, amelyet a légutak gyulladása és hörgőszűkület jellemez. Amikor egy asztmás beteg érintkezésbe kerül az asztmát kiváltó ingerrel (pl. fertőzések, virágpor, füst), a beteg légutak begyulladhatnak, nyálkahártyájuk megduzzadhat, beszűkülhet, vagy túlzott mennyiségű váladék termelődhet. Az asztmában szenvedő betegek tünetei: zihálás, légszomj, mellkasi feszítés és ismétlődő köhögés.

Habár az asztma nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel a betegség ellenőrzés alatt tartható és jó életminőséget biztosít. 

Fotó: Kate Smith

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja