SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hormon-e a D vitamin? Miért fontos ez főleg télen, a nagy hidegben?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2012-02-15
Egy kedves levélíróm a következőket kérdezte:
“Tisztelt Doktor Úr!
Megnézettem a D-vitamin szintemet saját költségemre és 31 nmol/l lett, a labor megcsillagozta, náluk 75-től jó az érték. A háziorvossal felírattam Bioextra D-vitamint, 3000 NE-t. Ön szerint ha napi 6000 NE-t szedek, az sok? A háziorvos csodálkozott, hogy ennyit akarok szedni, de végül felírta. Lehet gond, ha ilyen sokat beszedek? 3 hónap után nézessem majd meg újra a szintet? Köszönettel, Nóra (2012. 02.01.12:53)"
Hormon-e a D vitamin? Miért fontos ez főleg télen, a nagy hidegben?

Miután hasonló kérdéssel sokan fordultak hozzám az utóbbi időben, ezért néhány szóban foglalom össze a D vitaminnal kapcsolatos újabb információkat. Sokan ugyanis még mindig arra gondolnak, hogy a D vitaminnak egyedül a csontanyagcserében van meghatározó szerepe. Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban „csak vitaminnak” gondolt biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben. Ez nem meglepő, hiszen a D vitamin szerkezete nagy mértékben hasonló a szteroid hormonokhoz (pl. mellékvese hormonjaihoz, a nemi hormonokhoz), amelyek közül többet gyógyszerként használunk már évtizedek óta (ilyenek pl. az immunológiai és gyulladásos, ízületi betegségekben ma is használt  prednisolon, medrol  készítmények (1. ábra).  A sokrétű kutatás  bizonyította, hogy a D vitamin több szervünkre, ill. szervrendszerünkre hat és szintjének meghatározása, a hiányzó hormon pótlása meghatározó fontosságú. Tehát ez az anyag a hormonokhoz hasonló módon viselkedik! (Fletcheer JM és mtsai: Therapeutic use of vitamin D its analogous in autoimmunity, Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov, 2011 nov.28).

d_vitamin
1. ábra

D vitamin hiányban szenved, becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a, különösen a téli hónapokban. A D vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, a nyáron diagnosztizált rákok esetén megfigyelték a kedvezőbb lefolyást, és a hosszabb túlélést. Mivel a napsugárzás az egyik legfontosabb forrása a D vitaminnak, minden olyan faktornak komoly hatása van a D vitaminszintre és így a rákkockázatra, amely befolyásolja a napon töltött időt, ill. a napfény hasznosítását. A napos Ausztráliában és Új-Zélandon végzett vizsgálatok szerint az idős emberek 70-80%-ánál D vitaminhiány mutatható ki. Egy 2006-os holland vizsgálatban több ezer idős férfit és nőt hat éven át követve kiderült, hogy a vizsgálat indulásakor alacsony D vitamin szintet mutatók háromszor valószínűbben kerültek végleges intézeti ellátásba, és 60%-kal többen haltak meg. A bőr pigmentáltsága is sokat számít, aki már lebarnult, kevésbé hasznosítja a napsugarakat. Amerikai feketék körében a D vitaminhiány vészes méreteket öltött és a D vitaminhiánnyal kapcsolatba hozható rákfajták 1,5-2-szer gyakoribbak a körükben. Meglepő módon az elhízás mértékében csökken a D vitaminszint, a legalattomosabb kockázati tényező azonban genetikai eredetű. Kiderült, hogy a testben majd minden sejt tartalmaz receptorokat a D vitamin felvételére, ám ezeknek több változata létezik. Egy elterjedt, a lakosság 35%-ban megfigyelhető változat alacsonyabb D vitaminhasznosítással jár, s az ilyen személyek kétszer valószínűbben kapnak prosztata/ill. mellrákot és a betegség során kétszer valószínűbben alakul ki rákos áttét.

A D vitamin  az emberi testben és számos szervünkre van hatással (1. ábra)

  1. A csontrendszerre azért fontos a hatása, mert a D vitamin szabályozza a kalciumfelvételt a belekben, de megakadályozza, hogy a vizelettel túl sok kalcium ürüljön. Érthető, hogy a vitaminhiány a csontritkulás rizikóját növeli.
  2. Javítja a pajzsmirigy működését, csökkenti a  gyulladásos  folyamatot. Az autoimmun pajzsmirigy betegségekben a D vitamin szint általában alacsonyabb és ezért pótlása előnyös (Tamer és munkatársai: Relative vitamin D insufficiency in Hashimoto’s thyroiditis, Thyroid  21, Number 8, 2011). 
  3. Az izomzatra gyakorolt hatása abban rejlik, hogy segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, csökkenti ezáltal az elesés kockázatát,  tehát  ezáltal is csökken a csonttörés veszélye. Fontosa megfigyelés az is, hogy az éjszakai  fájdalmas izom összehúzódását is  jelentősen mérsékli.
  4. Az immunrendszerre gyakorolt hatása bizonyította, a gyulladásos, reumatikus betegségekben szenvedők többségénél kimutatható a D vitamin hiánya (Ritterhouse LL és mtsai: Vitamin D deficiency is associated with an increased autoimmune response in healthy individuals and in patients with systemic lupus erythematsous, Ann Rheum Dis 2011, 77: 1569-74).
  5. Az elhízottakban a D vitamin szint meglepő módon alacsony. Az elhízással foglalkozó ún. obezitológiai kutatások bizonyították, hogy a D vitamin hiány fontos az elhízás kialakulásában és a megfelelő fogyókúrákban.
  6. A szív- érrendszeri megbetegedések esetén is gyakran kimutatható a D vitamin hiánya. A hiány esetén gyakrabban jelentkeznek krónikus szív- és érrendszeri betegségek. A halálozási arány is magasabb, mint egyébként. A D vitamin kihat az érrendszer belső falának sejtjeire, az erek izomzatára, a vérzsírra és a megfelelő mértékű véralvadásra. A megfelelő D-vitamin-szint ezért védelmet nyújt a trombózis, szívinfarktus és gutaütés ellen.
  7. Rákos megbetegedések is összefüggést mutatnak a krónikus D-vitamin-hiánnyal. A végbélrákban, prosztatarákban, méhrákban, hasnyálmirigyrákban és legfontosabbként a tüdőrákban  lényegesen alacsonyabb a D-vitamin-szint.
  8. Az idegrendszer és az agy működését is befolyásolja, gátolja a súlyos D-vitamin-hiány. Az Alzheimer kórosokban a D vitamin pótlással kedvező eredményeket  tapasztaltak.

Mit kell tudni a  tradicionális nevén D vitaminnak nevezett hormonról?
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, másik elnevezése a kalciferol, mely gyűjtőnév, és azonos biológiai hatású, de kémiailag különböző anyagokat jelöl. Fajtái:

  1. D1-vitamin: kristályformában előállított anyag, mely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz
  2. D2-vitamin (ergokalciferol): kalciferol, növényi és állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák
  3. D3-vitamin (kolekalciferol): a 7-dehidrokoleszterin, mint provitamin az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben alakul át - innen ered a „napfényvitamin” elnevezés -, majd a májban és a vesében tovább alakul 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriollá). Csak állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. Biológiai hatást nézve ez a legaktívabb.

A D-vitamint táplálékkal is felvehetjük. A 65 év alattiaknak napi 5μg=200 IE (nemzetközi egység), idősebbeknek 400 IE mennyiség javasolt, ha rendszeresen tartózkodunk a szabadban. Télen akár 3-4-szer többre is szükség lehet. Ezt a mennyiséget kizárólag a táplálékból felvenni elég nehéz, kivéve, ha a norvégok vagy az eszkimók táplálkozása szerint élünk. Néhány példa az 1000 IE tartalomra: 7-8 dkg hering, 8 dkg sprotni, 25-30 dkg főtt lazac, 10-15 dkg füstölt lazac, 6-12 l tej.

D-vitamin (kalciferol) hiányában fellépő  leggyakoribb tünetek:

  • Gyermekeknél angolkór (rachitis)
  • Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, csontok deformálódása, rugalmatlansága, törése
  • Daganatos betegségek kialakulásának vagy kiújulásának esélyét növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)
  • Fogak állapotának nagymértékű romlása (fogszuvasodás)
  • Pajzsmirigygyulladás
  • Izomgörcsök
  • Fáradtság, levertség
  • Haj fokozott hullása
  • Ízületi gyulladás
  • Hátfájás

A hiánybetegség veszélye azoknál a legnagyobb, akik kimozdulni képtelenek (csecsemők, öregek, betegek), illetve várandósoknál és azoknál a nőknél, akik az egész testüket elfedő ruhát hordanak.

D-vitamin (kalciferol) túladagolásakor fellépő tünetek:

  • Étvágytalanság
  • Székrekedés
  • Gyengeség
  • Dehidratáció, szomjúság
  • Fokozott vizelet kiválasztás
  • Hányinger, hányás
  • Bőrviszketés
  • Lágyszövetek elmeszesedése
  • Vesék működése károsodhat, vesekő

D-vitamin (kalciferol) természetes forrásai:

  • Halmájolajok
  • Halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla)
  • Máj
  • Virágpor
  • Méz
  • Méhpempő
  • Tojássárgája
  • Tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin)
  • Csiperkegomba
  • Zabpehely
  • Búzacsíra
  • Élesztő

Napi fogyasztási szükséglet:
Az RDA alapján meghatározott mennyiség 100 - 200 NE, gyermekeknek, időseknek 400 - 800 NE, terhesség és szoptatás ideje alatt a nőknek 800 - 1 000 NE fogyasztása ajánlott.

Az újabb kutatási eredmények alapján a legtöbb szakértő napi 1000 - 2000 NE mennyiség bevitelét tartja szükségesnek egy átlagos felnőtt részére. A D-vitamin túladagolás 10 000 NE, vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő, bár ilyen mértékű D-vitamin készítmény Magyarországon nem kapható. A D-vitamin szükségletet befolyásolja az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok, így a gyermekeknek és a kamaszkorúaknak 10 µg D-vitamin napi fogyasztása ajánlott. A kimozdulni képtelenek, továbbá várandósok, szoptatós anyák, és idősek számára is a napi 10 µg bevitelét ajánlják.

A D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:1 mikrogram (ug) D vitamin (cholecalciferol) = 40 IU. Tehát  40 IU = 1 ug, ill.  400 IU / 40 = 10 ug. Fontos, hogy a  D vitamin szintet a vérben meghatározzuk, ezzel is elkerülhetjük a túladagolást.  Könnyebb a helyzet a táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel bevitt D vitamin mennyiségére tett ajánlásokkal. A kutatások fényében mára kiderült, hogy a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D vitamin mennyiség kevés, legtöbb szakértő egy átlagos felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) mennyiség bevitelét tartja szükségesnek. 800 NE D vitamin fogyasztása mindössze 6 nanogramm/ml-el emeli meg a vérben a D vitamin szintet, és kutatók egybehangzóan 30-50 nanogramm /ml-ben adják meg a minimálisan szükséges D vitamin vér szintet, de egészen 150 nanogramm /ml-ig még nem jár egészségügyi kockázattal. D vitamin túladagolás egészen extrém mennyiség, 10 000 NE vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő.

 

dvitamin
Dvitamin
1. Táblázat

 

Gyermekek számára Nők számára Férfiak számára
fél éves korig:  10 µg  11 és 14 év között: 10 µg 11 és 14 év között: 10 µg
fél és 1 év között: 10 µg 15 és 18 év között: 10 µg 15 és 18 év között: 10 µg
1 és 3 év között: 10 µg felnőtt korban: 6 µg felnőtt korban: 5 µg
4 és 6 év között: 10 µg terhesség alatt: 10 µg  10 ug  
2. Táblázat: Napi D-vitamin szükséglet

 

Fotó: freegr / pixabay

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja