SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Akut vagy krónikus a hátfájdalma?

Családinet [cikkei] - 2011-09-21
A hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De vajon tudjuk-e, hogy kínzó érzés csupán akut módon vagy krónikusan van jelen az életünkben? A megkülönböztetés és a kezelés lehetőségeiről dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa beszélt.
Akut vagy krónikus a hátfájdalma?

Felmérés a hátfájásról

Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól. A The Journal of Pain című lapban megjelent cikk szerint az érintettek különbözőképpen élik meg a fájdalom intenzitását, a pontos helyét és az általa kiváltott tüneteket, ha akut vagyis heveny, és ha krónikus fájdalommal küzdenek. A szakértők pedig úgy vélik, sok esetben ezek a tényezők előre megjósolhatják, mely akut fájdalmakból válhat hosszantartó, krónikus fájdalom.  

A Rehabilitation Institute of Chicago és a Northwestern University's Feinberg School of Medicine összesen 40 akut hátfájásra panaszkodó és 37 krónikus fájdalommal élő pácienst vizsgált meg egy kutatásban. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyben megbecsülték a fájdalmuk mértékét, értékelték annak intenzitását, a gyógyszeres kezelések hatását és a következményes érzelmi zavarok, így például a depresszió jelenlétét.

Akut, szubakut vagy krónikus?

Korábban csak az derült ki a klinikai vizsgálatokból, hogy hogyan lehet az akut, a szubakut (a heveny és a krónikus közti állapot) és a krónikus fájdalom hossza szerint különbséget tenni az egyes típusok közt. Az akut vagy heveny jelenség legfeljebb 6 hétig tart, a szubakut 7-12 hét során jelentkezik, míg krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A kutatók most azonban megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is, ha hosszantartó, krónikus hátfájásról és ha szubakut érzésről volt szó. Elsősorban a fájdalom intenzitására fókuszáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében.


Amikor a fájdalom pontos helyét igyekeztek meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Meglepő módon a tartós fájdalomtól szenvedők között alig volt nagyobb a depressziósok aránya, a hangulatzavar sokkal inkább a fájdalom intenzitásával jelent meg többeknél.

Az eredményekből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a fájdalom ereje és helye olyan jellemzők, amelyek előre jelezhetik a krónikus hátfájdalmat. Számos vizsgálat szerint azon szubakut deréktáji fájdalomban szenvedő betegek prognózisa, akiknek a fájdalma mozgásra jelentkezett a végtagokban, rosszabb volt, mint azoknak, akiknek meghatározhatóbb volt a fájdalma.

Biztonságos és szakszerű megoldások

- Akár heveny, akár krónikus hátfájdalomról van szó, mindenképpen szükséges felkeresni a szakembert, a pontos diagnózis meghatározása miatt. Ugyanis csak erre épülhet a biztonságos és hatékony gyógyítás. - ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa. - Ennek alapja a gyógytorna és az egyénre szabott mozgásprogram, valamint a korszerű fizioterápia és fürdőkezelések, de szükség esetén része kell, hogy legyen a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, vagy végső, súlyos esetben akár a műtét is. A szakszerű gyógytorna egyrészt segít a további romlás megelőzésében, másrészt a gyógyulásban is igen nagy szerepe van. A lelki tényezők feltárása és szakszerű kezelése szintén fontos eleme a gyógyulási folyamatnak.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: josef325: Body 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja