SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az energiaitalokról

Imre Etelka [cikkei] - 2011-06-30
Az energiaitalok, melyeknek már számos fajtája van, az utóbbi néhány év piaci termékei. Manapság szinte minden boltban beszerezhetők ezek az adott esetben bizony nem teljesen veszélytelen üdítőitalok. Próbáljuk meg most tisztázni, hogy mi is valójában az energiaital, miért lett ilyen népszerű és milyen hatással van a szervezetünkre.
Az energiaitalokról

Már maga az elnevezés is elgondolkodtató: energiaital, nyilván plusz energiát, vagyis valami jót juttat a szervezetbe, emiatt aztán előszeretettel fogyasztják azok, akik a sportteljesítményüket akarják fokozni, vagy egy-egy edzésen a maximumot szeretnék nyújtani!

Helytálló ez a nézet? Mi van az energiaitalokban?

Főként cukor és koffein, ezek mellett pedig egyéb legális stimulálóanyagok, mint például ephedrine, taurin, guarana és ginseng. Az energiaitalok dobozonként mintegy 80-250 milligramm koffeint tartalmaznak, nagyjából annyit, mint egy nagy bögre erős kávé.

A gyártók előszeretettel állítják, hogy az energiaitalok a magas koffein és taurin tartalom révén növelik a koncentrációs készséget, fokozzák az éberséget, növelik a fizikai teljesítményt. Ezek az állítások korlátozott számú tudományos kísérleteken alapulnak, a negatívumokról azonban kevés az információnk. Nézzük hát meg külön-külön az összetevőket és azok hatásait!

Koffein: mindannyian tudjuk, hogy élénkítő hatású pszichoaktív drog. Elsősorban kávé formájában fogyasztjuk napi rendszerességgel, bár megtalálható egyéb termékekben, gyógyszerekben és az üdítőitalok egy részében is. Jó hát, ha minél többet tudunk egészségünkre gyakorolt hatásáról, melyet előszeretettel vizsgálnak a kutatók.  Az élelemmel, vagy gyógyszerrel szervezetünkbe bevitt koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik. Serkenti az agyi vérellátottságot és az emésztőrendszerünk működését, élénkíti a hangulatunkat, fokozza az állóképességünket.

A koffein az energiaitalok legaktívabb összetevője. Kiemelendő egészségügyi hatása, hogy növeli a vérnyomást, emeli a pulzusszámot, nagy dózisban idegességhez, ingerlékenységhez, álmatlansághoz vezet. Nagy mennyiségű, több évtizedig tartó fogyasztása különböző keringési megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet a szervezet stresszhormon szintjének emelkedése kapcsán.

Jó, ha tudjuk, hogy a koffeinfogyasztás mindenkinél más hatást válthat ki. Mértéktelen fogyasztása csontritkulást okoz, ebből a szempontból a menopauzán átesett nők különösen veszélyeztetettek.  A túlzott koffeinfogyasztás növelheti a meddőség kockázatát, egyes kutatások szerint pedig vetélést okozhat.

Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a kávén kívül még más termékek is tartalmaznak koffeint, így könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható még a teában, csokiban, a különböző energia-és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, valamint többféle üdítőitalban is.

Taurin: egy normál metabolit, melynek élettani hatása még csak részben ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, egyes szövetek normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Tartós terhelésre csökken az izmok taurintartalma, ennek valószínűleg része van az izomgörcs kialakulásában. A taurin rendelkezik méregtelenítő és antioxidáns hatással is.

Guarana: Dél-Amerikában őshonos cserjeféle, a magját a kávéhoz hasonlóan élénkítőszerként fogyasztják. Hatóanyaga a guaranine. Hatása hasonló, de elhúzódóbb, mint a koffeiné. Nagyon kevés információt tudunk még erről az anyagról, fogyasztása csak kellő óvatossággal ajánlott!

Az energiaitalok összetevői önmagukban nem tűnnek veszélyesnek, viszont az összetevők kombinációi veszélyesek lehetnek. A bennük levő stimuláló anyagok növelik a vérnyomást, a pulzusszámot, megakadályozzák az elálmosodást. Ezek a hatások nagyon károsak is lehetnek különösen sportolás közben fogyasztva, hiszen az egyes alkotórészek vízelvonó hatással rendelkeznek, így a sporttevékenységet végző test kiszáradhat a fizikai megterhelés közben.


Különösen veszélyes az energiaitalok fogyasztása alkohollal keverve! Alkohol hatására csökken a veszélyérzet, a mértéktartás kontrollja, fokozott kiszáradás fenyeget, nagymértékű másnapossággal számolhat, aki túlzásokba esik!

Mivel minden energiaital sok cukrot és kalóriát tartalmaz, túlzott fogyasztása egyéb negatív hatása mellet még elhízáshoz is vezethet. Gondoljon erre mindenki, különösen azok, akik csak az íze miatt fogyasztják, mert kétségtelen tény, hogy csábítóan jóízűek!

Gondolkodjunk el!

Ha nehezen ébredünk, vagy állandóan fáradtnak érezzük magunkat, talán az életmódunkon kellene változtatni, és nem feltétlenül az energiaitalokhoz, illetve más stimulálószerekhez nyúlni! Szervezetünknek természetes módon kellene aktívnak és frissnek lennie!

Néhány tipp ennek eléréséhez:

  • együnk naponta többször legalább négyszer-ötször, keveset, vegyesen, változatosan és ne hagyjuk ki a reggelit semmiképpen!
     
  • igyunk kellő mennyiségű folyadékot lehetőleg vizet, legalább napi 2-2,5 litert!
     
  • fogyasszunk kevesebb édességet, ezzel kivédhetőek a durva vércukoringadozások, melyek szintén kimerültségérzéshez vezetnek.
     
  • mozogjunk: a mozgás a legjobb módszere a keringés és az anyagcsere karbantartásának!
     
  • aludjunk eleget: mindig fáradt, aki nem alussza ki a szervezetének megfelelő mennyiséget!

Ne feledjük: az energiaitalok reklámjai mindig nagy szavakkal és ígéretekkel kecsegtetnek bennünket! Némelyik azt mondja, hogy növeli az energiát és az éberséget, mások extra tápanyagokat emlegetnek, és van, amelyik azt állítja, hogy növeli a teljesítő és koncentrációképességet. Ha okosan a reklám mögé nézünk, és tudatos vásárlóként beleolvasunk a tápanyaglistába, észrevehetjük, hogy egy nagy adag cukrot kapunk koffeinnel körítve, jó drágán.

Ne higgyünk a reklámoknak! Teljesen mindegy, hogy mi van a címkére írva! Egyetlen energiaital sem képes jobb formába hozni bennünket. Nincs, ami helyettesítse a kemény edzést, az egészséges életmódot, vagy a pihenést. Ne higgyük el, hogy szükségünk van valami extra dologra, ami jobbá tesz minket!

Akkor most fogyasszuk, vagy ne fogyasszuk ezeket a termékeket?

A válasz ugyanaz, mint mindenre: természetesen fogyaszthatóak, de mértékkel! Néha-néha egy energiaital rendben van, ugyanúgy, mint más egyéb, nem kifejezetten egészségesnek tartott étel, ital. Azok viszont, akik mértéktelenül élnek, naponta 3-4 energiaitalt fogyasztanak, egészséges táplálkozás helyett reklámfogásokkal favorizált ételeket, italokat tömnek magukba, már rég leléptek az egészséges életmód útjáról.

A legjobb módszer ahhoz, hogy elegendő energiánk legyen a teendőink elvégzéséhez, ha kiegyensúlyozottan étkezünk és a napi életvitelünk is ilyen elvek szerint alakított.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja