SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógyító teák megfázás ellen 2. rész

Családinet [cikkei] - 2011-02-22
Minisorozatunk előző részében a köhögés, a nátha és a hidegrázás megszüntetésére ajánlottuk a természet patikáját, ezúttal három újabb téli kórság ellen indulunk harcba a főzetekkel, továbbá praktikus tippeket is adunk a gyógynövények alkalmazásához.
Gyógyító teák megfázás ellen 2. rész

A hideg napokon a jó egészségnek örvendőknek is jólesik egy csésze finom tea. Átforrósítja az ujjakat, majd kortyról-kortyra átjárja a szervezetet a melegség. Egyik italnak sincs ilyen kellemes és gyors hatása. Kíméletesen kúrálja a megfázás, az influenza tüneteit, olyanokat, mint az orrfolyás, a makacs köhögés, a torokfájás, a hideg lábak vagy a lázas állapot. Már az ősember is ismerte bizonyos gyökerek, levelek, virágok hatását, és feltehetően főzetet is készített belőlük. Paracelzusz, a modern alternatív medicina megalapítója úgy tartotta, minden mező, rét, hegy, domb a természet határtalan patikája. Időközben a modern tudomány eszközeivel is kimutathatóvá vált, miért enyhíti az egyik növény a lázas, másik a gyulladásos, harmadik a köhögéses tüneteket.

Újabb háromféle teakeveréket mutatunk neked, amely olyan növényeket tartalmaz, amelyek vizes oldatban fejtik ki legjobban hatásukat. Rövidesen újabb főzetek leírásával szolgálunk.


4. Rekedtség elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye a lándzsás útifű (Plantago lanceolata).
  • Szervezetre gyakorolt hatása: megnyugtatja a hurutos nyálkahártyát.
  • A növény külalakja jellegzetes: magasra növő száron keskeny, hosszúkás, hegyes leveleket növeszt, bolyhos, vattaszerű virágzata van.
  • Réteken, utak mellett hazánkban is terem.
  • Levelei „természetes ragtapaszként” alkalmazhatók, évezredeken át a sebgyógyítás eszköze volt, de mindenféle betegséget kezeltek vele.

További érdekességek
Az ezredforduló környékén Németországban „az utak királyának” nevezték. Még a II. világháborúban is alkalmazták a lándzsás útifűből készített szereket sebesült katonák gyógyítására.

Mire jó?
Friss levelei növényi antibiotikumokat tartalmaznak. A növény főzetéből készült tea enyhíti a torokfájást, megszűnteti a rekedtséget. Jótékony hatását azáltal fejti ki, hogy nyálkaszerű védő réteget képez a torokban, ezáltal megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát. Továbbá cserző anyagai gyulladáscsökkentő és enyhén fájdalomcsillapító hatásúak, a növény cinktartalma gyorsítja a sebgyógyulást.

Így készül a rekedtség elleni teakeverék:
50 g lándzsás útifűlevél  (Plantago lanceolata)
30 g fehér mályvavirág (Malvae flos)
10 g édesgyökér (Liquiritiae radix)
10 g ánizsmag Anisi fructus)

  • A keverékből csészénként 1 teáskanálnyit számítunk. 1,5 óráig hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük. A teát kortyolgatva (a szánkban felmelegítve) fogyasztjuk. Naponta 3 csészével igyunk meg belőle.
  • Toroköblögetéshez 2 teáskanálnyi lándzsás útifű levelét leöntjük 250 ml. hideg vízzel. 1 óráig áztatjuk, közben néha megkeverjük, majd leszűrjük.

5. Felfázás elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye az aranyvessző (Solidago virgaurea).
  • Szervezetre gyakorolt hatása: csillapítja és megszűnteti a fájdalmat.
  • Flavonoidokat és szaponin-vegyületeket tartalmaz.
  • Főként virágját és a leveleit alkalmazzák a gyógyításban, utóbbit csak a virágzás idején szedik le.

További érdekességek
A középkortól kezdve ismeretes a húgyuti gyulladásokat gyógyító hatása. Erdőben, a mezőn és a kertben is megterem, virágzása előtt nem látható a növény. Vállfajai a kanadai aranyvessző és az óriás aranyvessző, melynek azonban aprók a virágai. A két utóbbi Észak-Amerikából származó változat hatóanyagai némileg eltérnek az eredeti aranyvesszőjétől, azonban ezeket is használják gyógynövényként.
Főként virágját és a leveleit alkalmazzák a gyógyításban, utóbbit csak a virágzás idején szedik le.

Mire jó?
A húgyutak megbetegedéseinek gyulladásos és fájdalmas tüneteit enyhíti. Huzamosabb ideig tartó hólyaghurut, vesepanaszok esetén érdemes váltogatni a fent említett fajták között, így elkerülhető a hozzászokás. Krónikus vesegyulladás esetén nem ajánlott, mert vízhajtó hatása nem fog érvényesülni a rosszul működő vese miatt.

Így készül a hólyaghurut elleni teakeverék:
40 g aranyvessző (Solidaginis herba)
20 g pitypang (Taraxaci herba)
15 g nyírfalevél (Betulae folium)
15 g csalánlevél (Urticae herba)
10 g citromfűlevél (Melissae folium)

A keverékből 4 evőkanálnyit leforrázunk 1 l. vízzel, 20 percig fedett edényben áztatjuk. Délig elfogyasztjuk az egész mennyiséget.

Fontos!
Ha a húgyuti megbetegedés során baktérium és vér mutatható ki a vizeletből, a panaszok tartóssá válnak, vagy láz jelentkezik, feltétlenül szükség van orvosi kezelésre!

Ami még segít a felfázáson
A húgyuti gyulladásos betegségekkel maradjunk ágyban, és igyunk sok meleg teát. Ezáltal felhígul a vizelet, kimosódnak a szervezetből a kórokozók, és gyorsabb lesz a gyógyulás. Az aranyvessző megakadályozza a baktériumok megtapadását és elszaporodását a húgyutakban. Gondoskodjunk a lábak melegen tartásáról is. További hasznos növények hólyaghurut kezelésére a sarkantyúvirág és a torma. Mindkettő kiváló növényi antibiotikum, ráadásul erősítik az immunrendszert is. A tőzegáfonyából készült kivonatok megakadályozzák az E. coli baktériumok megtapadását és elszaporodását a szervezetben, segítik ezek gyors kiürülését.

6. Lázzal járó fertőzések elleni teakeverék

Mit kell róla tudni?

  • Alapnövénye a feketebodza (Sambucus nigra).
  • Szervezetre gyakorolt hatása: erősíti az immunrendszert.
  • A bodza-cserje lakott területeken is elterjedt, május végén, június elején virágzik, apró fekete bogyói a késő nyári időszakban érnek be.

További érdekességek
A bodzabokor a germán mondavilág szerint Holla, az otthont védő istennő lakhelye volt. A lányok térdet hajtottak, ha elhaladtak előtte, az ifjak pedig levették a kalapjukat. A 19. században keletkezett Grimm-mese főhőse Holle anyó a bodza fehér virágait változtatta hópelyhekké és azt szórta a földre. A néphit szerint védett a gonosz szellemektől, - emellett minden betegségre használták házi orvosságként.

Mire jó?
Napjainkban a virágjából készült teát fogyasztják lázas megfázásos betegségekben. A meleg tea izzasztó, lázcsillapító, váladékoldó hatású. Mindezt a benne lévő flavonoidoknak és illóolajoknak köszönhetjük, amelyek befolyásolni képesek agyunk hőszabályozását. A bodza visszatérő fertőzésektől is véd, mert erősíti a szervezet védekező képességét.

Így készül a lázzal járó fertőzések elleni teakeverék:
30 g bodzavirág (Sambuci flos)
20 g galagonyalevél és virág (Crataegi folium cum flore)
20 g hársfavirág (Tiliae flos)  
10 g citromfű (Melissae folium)
10 g narancsvirág (Aurantii flos)

1 teáskanál keverékre 1 csésze vizet számítunk. Leforrázzuk a kívánt mennyiséget, majd fedett edényben 10 percig áztatjuk. Leszűrjük, és melegen fogyasztjuk, naponta 3-5 csészével ihatunk belőle.

Lázas fertőzések ellen hasznos még a bodza virágából készített lábfürdő:
4 teáskanál növényt leforrázunk 6 dl vízzel, 10 percig fedett edényben áztatjuk, majd leszűrjük.  

Fontos!
A bogyók éretlen vagy nyers állapotban enyhén mérgezőek, ezért csak főzve fogyasszuk. A termésben lévő cserzőanyagok a felmelegítéskor megvédik a C-vitamint a károsodástól.

Ami még segít a fertőzések ellen
Az Ehinácea-cseppeket is szedhetjük az immunrendszer erősítésére, legfeljebb 6-8 hétig megszakításokkal. Például: 4 napon át napi 30 cseppet, majd 3 nap szünet. Ez azért fontos, mert a folyamatos szedés elnyomhatja az immunrendszert. A cseppeket bevételkor egy darabig tartsuk a szánkban, így a felsőlégutak nyálkahártyájának védekezőképességét azonnal aktiválja. Szedjünk C-vitaminban gazdag további növényi készítményeket, melyeket homoktövisből, csipkebogyóból, Acerola cseresznyéből és feketeribizliből állítanak elő.
Igyunk egy, az előzőekben említett jó meleg tyúkhúslevest, szellőztessünk gyakran, aludjunk sokat.

Tippek a gyógynövények alkalmazásához

Kezdjük a vásárlásnál!

Csak olyan szárított teát és egyéb készítményt vásároljunk meg, amelyen feltüntetik az összetevő növények botanikai nevét is. A gyógyszertárakban kapható gyógynövényeket és a belőlük előállított készítményeket szigorúbban ellenőrzik a tisztaságot, hatóanyagot és káros vegyszereket illetően. A nagyobb forgalmú gyógynövényüzletekben, drogérialáncokban frissebb áruhoz juthatunk, hiszen gyakrabban töltik fel a készleteket.
Alapszabály: minél frissebb a szárított növény, annál intenzívebb az illata és a színe.
Nem mindig jók a filteres kész teák, mert itt egyszer már nagyon apróra törik a növényt, ami csökkenti a hatékonyságát, és sokszor az értéktelen szár is belekerül a tasakokba. Vannak aromavédő csomagolású filteres teák is, de ez viszonylag ritkaság.

A gyógyteák tárolása

Száraz helyen, fénytől védve, zárt edényben tartsuk, hogy az aroma ne illanjon el belőle. Sötétített üvegekben, fémdobozban tároljuk őket. A helyesen csomagolt teák kb. 18 hónapig őrzik meg minőségüket. A magvakat, szárított növényeket közvetlenül az alkalmazás előtt törjük meg mozsárban.

Elkészítés

Mielőtt kiadagolnánk a teát, rázzuk vagy keverjük össze a keveréket. Amennyiben illóolajokat tartalmaz a gyógynövény, a felforralt, de már nem gyöngyöző vízzel öntsük le, fedett edényben áztassuk. Az erősen szaponin tartalmú növényeket hideg vízben áztassuk, mert ezeknek a vegyületeknek forrázva nem érvényesül igazán a hatása. Legalább egy órát ázzon a növény, néha kavargassuk, majd szűrjük le. Közvetlenül a fogyasztás előtt langyosítsuk meg, vagy melegítsük fel, de ne forrásig. Az elkészítés módját a teakeverék fő összetevője határozza meg.

A gyógyteák használatának időtartama

A megfázás elleni teakeverékeket addig igyuk, amíg fennállnak a panaszok, de legfeljebb három hétig alkalmazzuk. Hólyaghurut esetén a panaszok lecsengése után még érdemes egy-két hétig fogyasztani a gyógyteát.

Fotó: MALIJASI: in natur


A cikk első része: Gyógyító teák megfázás ellen 1. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja