SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Benedek Tibor és a genetika

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2009-09-03
Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és most már háromszoros apuka a sport mellett egy merőben más területen próbálja ki magát, a tudományban próbálja kamatoztatni eddigi tudását és tapasztalatait. A genetika tudományába ásta bele magát és lett sportgenetikai szakmai felelős.
Benedek Tibor és a genetika

Sport és Genetika

A genetika napjainkban még igen sok ember számára idegenként csengő fogalom és sokan gondolhatják, hogy ez a két terület igen távol esik egymástól. Azonban, ha jobban az információk mögé látunk és gondolunk, megtudhatjuk, hogy nem is annyira függetleníthetőek egymástól.
A NAGY GÉN Kft társtulajdonosaként Benedek Tibornak lehetősége nyílik egyre több hasznosabbnál hasznosabb információt gyűjteni arról, hogy a géndiagnosztika hogyan lehet az emberek segítségére, miképpen tud válaszokkal szolgálni a felmerülő egészségügyi problémákra és mennyire
fontos tényezője lehet a sport világának is.

Benedek Tibor:

Mindig is érdeklődtem az iránt, hogy hogyan lehet testalkatot, izomalkatot vagy akár regenerációs képességet előre jelezni egy gyermek vagy junior korú sportolónál. EztBenedek Tibor azért tartom fontosnak, mert a 20 éve tartó profi pályafutásom után az edzői szakképesítésemet szeretném felhasználni az utánpótlás nevelésében. Olimpiai bajnokként szeretném, ha az utánam következő generációk ugyanúgy a modern orvostudományi és sporttudományi eszközöket vehetnék igénybe, mint a világ más területein élők. Sokszor tapasztaltam, hogy a magyar sportolók küzdő ereje és elszántsága egyes esetekben kevésbé tudja felvenni a harcot, a felkészülésüket modern tudományokkal támogatott sportolókkal. (Természetesen itt a legális vizsgálatokra és mérésekre gondolok. A doppingszerek és azok alkalmazása nem tartozik az általam említett módszerekhez).

A genetika tudományát, a génvizsgálatokat és a géntérképezést egy nagyon fontos és hasznos szűrővizsgálatnak tartom. A géntérképezés módszerével előre jelezhető a későbbi testalkat, kapacitás, betegségekre való fogékonyság, amely nagy segítséget nyújt a szülőknek és az edzőknek a megfelelő és gyermekre szabott sportágválasztásban.

A sporttudományi felméréseknek fontos része a géntérképezés. A géntérképezés egy alapot nyújt arra, hogy az egyéb sporttudományi módszereket felhasználva eredményes sportolók születhessenek. Itt nem csak profi, hanem amatőr sportolókra is gondolok, hiszen az egészséges magyar lakosság eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. Sokszor felmerült bennem a gondolat egy sokadszorra kiújuló sérülés kapcsán, hogy vajon örökletesen hajlamos vagyok-e erre, vagy csak egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetem.
Megismerkedve a sportgenetikával és a géntérképezéssel tapasztalatot szereztem abban, hogy melyek azok a területek, ahol a géntérképezés segítségemre lehet.

Személyes tapasztalat:

Megismerve a bennünk rejlő egyedi tulajdonságokat, lehetőség nyílik egyénre szabott vitaminok szedésére, hiszen nem vagyunk egyformák, a sportolók sem egyformák, mindegyikünk szervezetének egyénre szabott igényei vannak.
Sokszor fáztam meg edzések között. Ma már tudom, vannak olyan genetikai vizsgálatok és otthon elvégezhető gyorstesztek, amelyekkel például az influenza vírusa kimutatható. Ezt azért tartom fontosnak, mert nem mindegy, hogy influenzás vagyok és így megyek edzésre, vagy csak meghűltem hazafele az utcán. Hiszen influenzásan nem vállalja az ember a hosszabb lebetegedés és szövődmények kockázatát.
Mint édesapa szeretném megőrizni családom egészségét. Ha bizonyos betegségek elkerülhetőek a géntérképezésnek köszönhetően, akkor szeretném megadni a gyermekeimnek a lehetőséget, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. Az őssejt terápia mellett a géntérképezést tartom alkalmasnak arra, hogy hosszú távra tehessek valamit a gyermekeim egészségéért.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja