SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor és mit tegyünk azért, hogy gyermekünknek egészséges fogai legyenek?

Dr. Tóth György M. Sc. [cikkei] - 2009-09-01
Minden család életében nagy esemény, végre megpillantjuk a várva-várt fehér pontocskát, majd az első tejfogacskát. A helyes fogápolás elsajátítása ettől a pillanattól kezdődik.
Mikor és mit tegyünk azért, hogy gyermekünknek egészséges fogai legyenek?

Fogakért már a fogantatás pillanatától

A gyermek fogainak épségéért már a várandósság időszakában is sokat tehetünk. A terhesség  8-12 hete között kezdenek kifejlődni az állcsontok, és a fogcsírák. Ebben az időszakban a kismama egészséges táplálkozása és életmódja tehát nagymértékben segíti a magzat fogainak és állcsontjának megfelelő fejlődését.

Gyakran találkozom még azokkal a téves elképzelésekkel is, miszerint a terhesség alatti, illetve az időskori fogvesztés természetes folyamat. A várandósság alatt nem törvényszerű a fogazat romlása. Ehhez azonban tudni kell, hogy a terhességre való felkészülésnek része a fogazat rendbetétele is. A gyermekvárás hormonális változásai miatt ugyan kialakulhat úgynevezett terhességi ínygyulladás, de ez a baba megszületése után elmúlik. A mai technikai lehetőségek mellett a fogak akár az életünk végégig kitarthatnának.

A gyermek megszületése után a fogak és az állcsont megfelelő fejlődéséért legtöbbet a szoptatással tehetünk. Ez nemcsak az anyatej ideális összetételével magyarázható, hanem a szopás mint aktív tevékenység jótékonyan hat az arckoponya fejlődésére.

Gyermekkorban a tejfogak áttörése rendszerint 6 hónapos kortól 2-2,5 éves korig tart. Ebben az időszakban fejlődik ki a 20 tejfog, majd általában 6 éves kortól kezdődően a maradó fogak jelennek meg (fogváltás). A maradó fogazat általában 32 fogból áll: alul és felül 4-4 metsző, 2-2 szemfog, 4-4 kisőrlő, 6-6 nagyőrlő fog.

Fogzás
A tejfogak előtörésének átlagos ideje:

Felső fogak  
Középső metszőfogak: 8-12 hónap
Oldalsó metszőfogak: 9-13 hónap
Szemfogak: 16-22 hónap
Első tejőrlő: 13-19 hónap
Második tejőrlő: 25-33 hónap
   
Alsó fogak  
Középső metszőfogak: 6-10 hónap
Oldalsó metszőfogak: 10-16 hónap
Szemfogak: 17-23 hónap
Első tejőrlő: 14-18 hónap
Második tejőrlő: 23-31 hónap


A helyes fogápolás lépései

1. Fogkrém
A fogkrémek főbb összetevői a mechanikai tisztításért felelős dörzsanyagok, fertőtlenítő anyagok és fluoridok. Fogmosáshoz mindig a gyermek életkorának megfelelő fogkrémet használjuk, ügyeljünk rá, hogy ne nyelje le, már a kezdetektől tanítsuk meg helyesen öblíteni.
A fluorid tartalmú fogkrém lenyelése, a fluoridok túladagolása foltos zománc megjelenését is okozhatja. A jelenség nem csak esztétikailag zavaró, de egyben a zománc gyengülésével is jár. Az Európai Gyermekfogorvosok Akadémiája  (EAPD)  2000 januárjában megjelentette a gyermekeknél alkalmazott fluoridokkal kapcsolatos legújabb hivatalos állásfoglalását. Ennek megfelelően a fogkrémek használata mindig szülői felügyelettel történik, a következő adagolásban.

Életkor

Fluorid koncentráció (ppm)

Fogmosás gyakorisága naponta

Fogkrém mennyiség
6 hónap- 2év alacsony F tartalmú fogkrémmel egyszer kevés filmszerű
2-6év max. 500 kétszer

kis borsószemnyi, vagy kis körömnyi

6 év felett 1000-1450 kétszer 1/3 - fogkefényi

 

2. Fogkefe
A fogkefék különböző méretekben kaphatóak, itt is válasszuk az életkornak megfelelő nagyságú, kis fejű, lekerekített sörtevégekkel rendelkező terméket. Napjainkban igen népszerűek az elektromos fogkefék, melyek segítségével valóban gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt, azonban a rendszerességet és az alaposságot nem pótolja. A gyermeknek először meg kell tanulnia kézi fogkefével alaposan fogat mosnia. Ne feledkezzünk meg a fogkefék rendszeres időközönként – 3-4 havonként – történő váltásáról, de fertőző betegségek után is ajánlott cserélnünk.

3. Fogmosás
A helyes fogápolás elsajátításához rendszeresség, alaposság, példamutatás és ellenőrzés szükséges. A baba első „fogmosása” pár hetes korában, még a fogak áttörését megelőző időszakban történik. Etetés után egy gézdarab segítségével dörzsölhetjük finoman át az íny felszínét. A fogak áttörésének időszakában ezzel kellemesen enyhíthetjük a baba fájdalmát. Fogzási fájdalom esetén: nedves gézlappal masszírozhatjuk az adott ínyrészt, hűtött rágókát alkalmazhatunk, emellett segíthet a fájdalomcsillapító zselé. Vásárolhatunk speciálisan erre a célra kifejlesztett baba-fogkefét is, így már az egészen pici babáknál, az első fogak áttörését követően elkezdhetjük a játékos fogmosást, a kezébe tökéletesen illeszkedő, színes fogkefével a csöppségek boldogan dörzsölgetik a fogacskákat, duzzadt, viszkető íny felületet. A későbbiekben is fontos, hogy a fogmosás szülői felügyelettel és segítséggel történjen.

A következő állomás, már az első fogak megjelenését követően a fogkefével végzett rendszeres fogmosás. 1 éves korig fogkrém használatára még nincs szükség, később bevezethetjük az életkorának megfelelő – csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémet, egészen kis mennyiségben.
Az alapos fogmosás 3-5 percig tart. A fogmosás műveletében - már a szokás kialakítása érdekében - is érdemes mindig ugyanazt a sorrendet betartani.. Ez idő alatt minden fog mindegyik elérhető felszínét alaposan mossuk át. Az ínnyel határos felületeken a fog és az íny határához a fogkefét 45 fokban illesztve, körkörös mozgással kívül és belül egyaránt. A vízszintes irányú, oda-vissza mozgás a fog károsodását okozza, úgynevezett fognyaki kopáshoz vezet, amit csak fogorvos tud helyreállítani. Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell mosni! Fogmosás végén fontos a nyelvhát óvatos tisztítását is elvégezni.

Fogmosás minden étkezést követően ajánlott, de legalább naponta kétszer, hiszen így biztosíthatjuk az ételmaradékok és lepedékek eltávolítását, és meggátolhatjuk a fogakat és fogágyat károsító baktériumok elszaporodását. A rendszeres és alapos fogápolás csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, ezen kívül lassítja a fogkőképződést. A fogkő ugyanis a nyálban található ásványi anyagok foglepedékbe való lerakódásával jön létre. A lepedék rendszeres és alapos eltávolításával nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő. A kialakult fogkövet már csak fogorvos tudja eltávolítani.

A fogmosás végén ne feledkezzünk meg a fogselyem használatáról, melynek célja, eltávolítani a fogak közül az ételmaradékokat és lepedéket, amit fogkefével már nem ér el.
Alapszabályok:
• körülbelül 40-50 cm-es darabot szakítsunk le!
• a fogselymet mindig feszesen tartva vezesse be a fogközbe!
• ne vágjon bele a fogínybe!
• minden fogköz tisztításához friss, tiszta darabját használja a fogselyemnek!

Fogváltás-fogszabályozás

Felső fogak (maradó fogak előtörése)
Középső metszőfog: 7-8 év
Oldalsó metszőfog: 8-9 év
Szemfog: 11-12 év
Első kisőrlő: 10-11 év
Második kisőrlő: 10-12 év
Első nagyőrlő: 6-7 év
Második nagyőrlő: 12-13 év
Harmadik nagyőrlő (bölcsességfog): 17-  év
   
Alsó fogak  
Középső metszőfog: 6-7 év
Oldalsó metszőfog: 7-8 év
Szemfog: 9-10 év
Első kisőrlő: 10-12 év
Második kisőrlő: 11-12 év
Első nagyőrlő: 6-7 év
Második nagyőrlő: 11-13 év
Harmadik nagyőrlő (bölcsességfog): 17-  év

A fogszabályozást leggyakrabban a fogváltás időszakában érdemes elkezdeni, ilyenkor még viszonylag könnyű befolyásolni az állcsont növekedését, így könnyebb megteremteni a kívánt archarmóniát. A korai tejfog eltávolítás miatt gyakran kevés hely marad ahhoz, hogy a maradó fog elférjen, ekkor komoly torlódást figyelhetünk meg a fogazatban, amit csak fogszabályozással lehet megnyugtatóan orvosolni.

4. Rendszeres kontroll
A helyes fogápolásra szoktatás részeként 2-3 éves kortól ne mulasszuk el a félévenként ajánlott fogorvosi ellenőrzést sem. Gyermekkorban fő szempont a bizalom kiépítése, a rendszerességre szoktatás, a korai felismeréssel megelőzhetjük a súlyosabb problémák kialakulását. Nem helyes, ha először kellemetlen, fájdalmas dologgal keressük fel a gyermekünkkel a fogorvost, mert ez a negatív élmény rögzül a fogászattal kapcsolatban, így nehezebb lesz később rendszeres fogászati ellenőrzésre vinnünk.
Hasznos, ha hozzászoktatjuk a gyermeket a fogorvosi ellenőrzéshez: nem szabad fogorvossal fenyegetni a fogat mosni nem akaró gyermeket!

A fél -1 évenként javasolt orvosi kontroll mellett az otthoni fogápolás helyes elsajátítása és rendszeres gyakorlása meghatározó a fogak megtartásának: a fog, íny és fogágybetegségek megelőzésének érdekében. A helyes fogápolással kapcsolatban kérjük fogszakorvos segítségét.
A professzionális szájhigiénés kezelés során a fogkő eltávolítása után, a fogfelszín polírozását követően elsajátíthatjuk az otthoni szájhigiéne alapjait, melynek egyaránt része az alapos és szakszerű fogmosás, nyelvtisztítás, fogselymezés és szájzuhany használat.

5. Helyes szokások, egészséges táplálkozás
A fogak épségének megőrzéséhez nagymértékben hozzájárul az egészséges táplálkozás is. Csecsemőkorban a szoptatás fontos inger az állcsontok megfelelő fejlődéséhez, valamint biztosítja a kívánatos vitamin és ásványi anyag bevitelt a fejlődő fogak számára, ezért javasolt legalább fél éves korig. A fogakkal rendelkező gyermeknek azonban hiba hosszú távon pépes ételeket adni, a rágás ugyanis fontos a fogak és az állcsont fejlődése szempontjából. Táplálkozásnál fontos a rágás örömének megismertetése: répa, kemény sajtok, barna kenyér fogyasztásával. Kerülendő az egész nap szájban lógó cumisüveg szénhidrát tartalmú itallal: pl. cukros vagy mézes tea, gyümölcslé, a mézes cumi, nassolás, szénhidrátokban gazdag, pépes táplálékok. Főétkezések között, fogmosás után, lehetőleg kerüljük cukros, ragacsos ételeket.

A fogazat megfelelő fejlődésének érdekében igyekezzünk 4 éves korig leszoktatni a gyermeket az ujjszopásról.

Rajtunk múlik gyermekeink fogainak épsége
Léteznek ugyan bizonyos elváltozások, melyek valóban örökölhetők, ilyen például a zománcfejlődés rendellenességei, ezek azonban ritkák. Kutatások azt is kimutatták, hogy van bizonyos genetikai hajlam pl. a fogágybetegségekre, mégsem mondhatjuk, hogy a népbetegségnek számító fogszuvasodást csupán a hajlam okozza.
A valóságban nem a gének, sokkal inkább a helytelen szokások bírnak döntő jelentőséggel. A gyermekek a szülők szájhigiénés szokásait viszik tovább, ami pici gyerekkortól meghatározza a szuvasodások és az íny és fogágybetegségek gyakoriságát. A szülői hatásra további érdekes adalék, hogy aki nem ügyel arra, hogy a gyermekének ne adja át a saját szájflóráját (pl. kanál, cumi lenyalása), az átadja a saját - sokszor kóros - szájflóráját és fog és ínybetegségre hajlamosító kórokozóit a gyermekének.

Dr. Tóth György esztétikai fogorvos
TriDent Esztétikai és Családi Fogászat
www.trident.hu

Dr. Tóth György M. Sc.


Dr. Tóth György M. Sc.
Esztétikai fogorvos, implantológus

Elérhetőségeim:
Rendelő:
TriDent Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ
1048 Budapest
Nádasdy Kálmán utca 17. I. em.
Telefon: +36 1 230-80-67
               +36-20/945-87-97
E-mail: fogorvos@trident.hu
Honlapok:
  • www.trident.hu
  • a TriDent Esztétikai és Családi Fogászat központi honlapja
  • www.feherites.hu
  • amit a professzionális fogfehérítésről tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.femmentes.hu
  • amit a fémmentes koronákról, fogpótlásokról tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.fogimplant.hu
  • amit a fogbeültetésről (fogászati implantációról és implantátumokról) tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.mosolytervezes.hu
  • itt megtudhatja, hogy mi a mosolytervezés, és hogyan készül

    Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
    A szerkesztő ajánlja