SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Daganatos megbetegedések genetikai háttere a modell és anyuka, Epres Panni látószögéből

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2009-08-19
Első találkozásunkkor Epres Panni sok kérdést tett fel nekem. Mint sok más ember esetében, neki is volt számos, egymással kevéssé összefüggő, ámde valós információ a fejében a genetikáról. Várta, hogy megválaszolásra kerüljenek kérdései, hogy élet közelibe kerüljön mindaz, amiről eddig csak tévében vagy újságcikkek keretében hallott. Az Ő esetében is igazolódik, hogy a genetika tudománya napjainkban még igen sok ember számára idegenként csengő fogalom.
Daganatos megbetegedések genetikai háttere a modell és anyuka, Epres Panni látószögéből

A XXI. század mindennapjaiban egyre elterjedtebb és sajnos szinte már-már „természetes” megbetegedésnek számít a rák. Legtöbbünk családja átélte már azt a kellemetlen pillanatot, amikor családtagjánál, vagy éppen nála, daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Ilyenkor az elsők között fogalmazódik meg a kérdés: Miért? És miért pont én? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg most a géndiagnosztikával válaszolni és rámutatni, hogy milyen komoly szerepe lehet a genetika tudományának a tudatos életmód és egészségvédelem kialakításában, illetve, mennyit jelenthet a megelőzés, a prevenció ezekben a szomorú esetekben.

Hiszen erre jó a genetikai diagnosztika.

A daganat kialakulás előtt megválaszolja a Miért? és a Miért pont én? típusú kérdéseket. Megmondja, hajlamosak vagyunk-e a daganatos megbetegedésekre, génállományunk magában hordozza-e a lehetőséget, hogy rákos sejtek burjánzanak el szervezetünkben. A hajlam szó jelentőségét szeretném kiemelni, ugyanis a genetikai diagnosztika nem azt mondja meg, hogy miben fogunk biztosan megbetegedni, hanem mire van esélyünk. Ha ezt tudjuk, a szűrővizsgálatokra épülő megelőzéssel sokat tudunk tenni a betegség kialakulása ellen.
A vizsgálat éppúgy ajánlatos a fiatal tini lányoknak, mint az anyaság előtt álló fiatal nőknek, vagy a kritikus, általában veszélyeztetett korosztálynak kikiáltott 50-60-as éveiben lévő asszonyoknak. Hiszen mind a három időszakban elsősorban nőkről beszélünk, akiknek életkori sajátosságaik egyrészről különböznek, másrészről a rizikó faktor mindhárom esetben jelen van.
Epres Panni modellt és lassan kétszeres anyukát kérdeztem a témával kapcsolatban. Az érdekelt élt-e már át a fentiekhez hasonló helyzetet és mit gondol a témáról általában, figyelembe véve önmagát és születendő kislányát:

Előfordult már, hogy közvetlen környezetében vagy közeli hozzátartozói között daganatos megbetegedést diagnosztizáltak?
Szerencsére a családunkban nem nagyon fordult elő rákos megbetegedés,de sajnos a környezetünkben sokszor találkoztam mindenféle formájával és egyre gyakoribb az,hogy ismerősök ezzel a betegséggel küzdenek.

Milyen érzéseket váltott ki ez Önből?
Minden alkalommal megrázó élmény,amikor hallom,hogy valaki ezzel a betegséggel küzd, főleg amikor fiatalokról hallom. Ha gyerekekről van szó az a legmegdöbbentőbb,hiszen rögtön az én családom jut eszembe és a szülő tehetetlenségére gondolok.


Mit szólt akkor, amikor megismerte a géndiagnosztika kínálta lehetőséget, mely a betegségek kialakulása előtt diagnosztizálni tudja a betegség feltűnésének lehetőségét?
Pontosan ezt a tehetetlenséget gondoltam, hogy némileg megszűntetheti az, ha elvégeztetünk ilyen géndiagnosztikai vizsgálatokat. Azt gondoltam, hogy ezzel védhetem a családomat, hiszen tehetek afelől, hogy ne érjen váratlanul, ha valamilyen betegségre hajlamosak vagyunk.

Ön hogyan él a géndiagnosztika által nyújtott lehetőséggel?
Készíttettem saját géntérképet, ami alapján megváltoztathattam a táplálkozásomat és pl a folsav és más vitaminok adagolását.

Mennyire befolyásolja Önt/kialakított-e Önben egy tudatos és felelős egészséggondozási hozzáállást ezen új szolgáltatás ismerete születendő kislányára tekintettel?
Mivel a gyerekeim egészsége és biztonsága a legfontosabb dolog számomra, ezért nyilvánvalóan sok olyan genetikai vizsgálatot el fogok végeztetni a kislányomon is, amelyek megvédhetik betegségek kialakulásától, pl. emlőrák genetikai szűrése...

www.genetikaegeszseg.hu


Időközben megszületett a baba: Epres Panni másodszor is anya lett!

Kép: alfoldtelevizio/youtube
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja