SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tapadó ellenségeink: a kullancsok

Singola Edit [cikkei] - 2008-06-03
A kullancsok pókszabású vérszívó állatok, és többféle súlyos betegséget terjesztenek: leginkább elterjedt a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, és a baktérium okozta Lyme-borreliosis (Lyme-kór). A betegségektől és a kullancsoktól való félelmeink miatt azonban nem kell bezárkóznunk a négy fal közé, hanem ajánlatos informálódnunk a védekezés és megelőzés lehetőségeiről. A kullancsokkal kapcsolatban számtalan tévhit terjedt el a köztudatban, ezeket le kell rombolni.
Tapadó ellenségeink: a kullancsok

A kullancsok bőséges aljnövényzettel borított helyeket kedvelik, főként a tölgyerdőket. Legnagyobb ellenségük a tűző nap és a hideg tél, tehát enyhe tél után tömegesen fordulnak elő. Egy kullancs több ezer petét rak, élettartamuk 2-6 év, de „csak” háromszor szívnak vért ez idő alatt. Aktivitási időszakuk kora tavasztól késő őszig tart.

Az első tévhit, hogy a kullancsok a fáról esnek az emberre. Ez nem igaz, vagy igen ritka, mivel a kullancs a földhöz közeli nedves élőhelyet kedveli, onnan mászik fölfelé a fűszálakon és jut el a bokrokra, maximum másfél-két méter magasságig merészkedik. A levelek szélén kapaszkodik meg és várja áldozatát, amely lehet kisállat, valamilyen nagyobb vad, és persze az ember. Az emberre kerülve órákig keresgéli a megfelelő helyet, ahol szúrni fog, de előtte érzésteleníti a bőrt, majd addig fúrja szívókáját a bőrbe, amíg el nem talál egy hajszáleret, és egy cementszerű váladékkal beragasztja magát, sőt gyulladásgátló anyagot is használ, hogy megakadályozza a gazdaszervezet védekező reakcióját, továbbá ne keltsen fájdalmat és  viszketést. Tehát ezért nem vesszük észre, mikor kerül testünkbe a rafinált kullancs. Nem tehetünk mást, mint megpróbálunk védekezni ellenük, valamint szabadban töltött idő után alaposan átvizsgáljuk magunkat. A kullancsok a rejtett helyeken, hajlatokban, hajas fejbőrön szeretnek befúródni.

A második tévhit a kullancs eltávolításával kapcsolatban merül fel. Miután megszívta magát a kullancs akár többszörösére duzzadhat, ha kellő mennyiségű vért szívott, magától kiesik. Viszont, ha észrevesszük, hogy kullancsot szedtünk össze, érdemes mielőbb eltávolítani. Régi rossz szokás, hogy bekenik a bőrt zsírral, krémmel, irritálják különféle szerekkel, ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancsok potrohában ugyanis kórokozók lehetnek, olyanok, mint a Lyme-kór vagy agyvelőgyulladás előidézői, és azzal, hogy nyomkodjuk, vagy elzárjuk a levegőt a kullancstól, azt érjük el, hogy az említett baktériumokat és vírusokat beleöklendezik a véráramba. A megoldás az, hogy kiszedjük a kullancsot. Külön erre a célra kapható a gyógyszertárakban csipesz is.

A harmadik tévhit, ami szinte kisöpörhetetlen az emberek tudatából, hogy a beleszakadt fej okozza a legnagyobb bajt. Szó sincs róla. A kórokozók a kullancs potrohában vannak, ha beleszakadt a feje, magától ki fog lökődni, nem kell pánikba esni. Ha eltávolítottuk a kullancsot ajánlatos fertőtleníteni a helyét, és néhány napig figyelemmel kísérni, nem alakul-e ki valamilyen bőrelváltozás. A kiszedett kullancsokat is meg lehet vizsgáltatni, hogy hordoztak-e betegséget előidéző mikroorganizmust.

A Lyme-borreliosis egy baktérium okozta betegség, jellemző tünetei: a csípés helyén jellegzetes bőrpír, szabálytalan szívverés, szívizomgyulladás, idegrendszeri tünetek, arcidegbénulás, ízületi gyulladás, legfőbb velejárója a nagyfokú fáradtság. Az egész szervezetre kiható súlyos betegséget produkálhat, a tünetek hullámzóak és összetettek lehetnek, emiatt sokszor nem is ismerik fel, de idejében adott nagy dózisú antibiotikumokkal kezelhető.



A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást vírus okozza. A betegség két fázisban zajlik, először influenzaszerű tüneteket mutat, majd egy hét tünetmentes időszak után heveny szakasz jelentkezik: magas láz, fejfájás, kötött tarkó, szédülés, hányás, kettős látás, eszméletvesztés, bénulás. Mielőbbi beavatkozással ma már jól kordában tartható.

Azt a hiedelmet is el kell oszlatni, hogy csak egyszer betegedhet meg az ember kullancstól. Aki agyvelőgyulladáson esett át, az egy életre szóló védettséget szerzett, de Lyme-kórt még kaphat, amellett  Lyme-borreliosisban többször is megbetegedhet valaki.
Újabb tévhit, hogy mindegyik kullancs fertőz. Nem hordoz minden kullancs bacilust. 

A kullancscsípés megelőzésének legegyszerűbb módja, ha úgy öltözködünk, hogy ne tudja a vérszívó megközelíteni a bőrt, tehát húzzuk be a nadrág szárát a zokniba, viseljünk világos színű ruhadarabokat, mert a kullancs fénykerülő. A másik óvintézkedés, hogy befújjuk magunkat és a ruhánkat kullancsriasztó szerrel, de ügyelnünk kell arra, hogy pár óra múlva megismételjük a műveletet. Szokták javasolni B-vitaminok szedését, mielőtt az erdőbe megyünk, mert a szaga elriasztja a kullancsokat. Ez az állítás nem bizonyított, de lehet alkalmazni. Még egy megelőzési módszer létezik, mégpedig a védőoltás. Fontos tudni, hogy a Lyme-kór ellen még nincs védőoltás, viszont az agyvelőgyulladás ellen kétféle oltóanyag is létezik. Az egyik a csípés után adható, a kész ellenanyagot juttatja a szervezetbe, a másik pedig a csípés előtti, amikor az ellenanyagot a beoltott személy szervezete hozza létre. De ezek a vakcinák a betegség kialakulásától védenek, és nem a kullancsoktól!

Forrás: www.ezoedo.eoldal.hu
Kép: google.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja