SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Németh Béla [cikkei] - 2007-10-04
Ami nagyon fontos egy fiatal dohányos számára is: a krónikus légzési nehézségek már nagyon korán, a dohányzás elkezdése után egy-két évvel kimutathatók! A káros folyamat hamar megindul, de szerencsére megállítható.
Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

A leszokás folyamata:

Azok a dohányzók, akik eldöntötték, hogy leszoknak a dohányzásról, céljuk elérése érdekében eredményesen használhatnak elektronikus cigarettát, melynek cserélhető patronja négy erősségben kapható: magas, közepes, alacsony illetve nulla nikotin erősségben. A WHO által támogatott 4 lépéses nikotinelvonó terápia arra szolgál, hogy a dohányzó kvázi észrevétlenül csökkentse nikotinéhségét a nullára, azzal, hogy folyamatosan kevesebb nikotin kerüljön a szervezetébe, így kerülve el a belsőelválasztású mirigyrendszer megbetegedését és az elvonási tünetek jelentkezését, melyet a hirtelen nikotinelvonás eredményez. Így a leszokás nem jár szenvedéssel,és súlyos elhízással, mely eredmény a cigaretta egyetlen más helyettesítőjével sem érhető el.(pl.:nikotinos rágó,nikotin tapasz,nikotin orrspray,egyéb füstnélküli nikotin inhalátor)

Négy lépés:

1. lépés: Magas nikotin tartalmú patronnal kezdünk, melyet max.6 hétig használunk az átlagos dohányzási szokást követve

2. lépés: Ezután közepes nikotin tartalmú patronra váltunk, melyet max.12 hétig használunk, szintén a megszokott szokás szerint

3. lépés: Majd max.4 hétig felváltva használjuk a közepes és nulla nikotin tartalmú patront.

4. lépés: Végül még max.3 hétig alkalmazzuk a nulla nikotin tartalmú nikotin patront, mellyel teljesen leszokhatunk a dohányzásról.



Ami nagyon fontos egy fiatal dohányos számára is: a krónikus légzési nehézségek már nagyon korán, a dohányzás elkezdése után egy-két évvel kimutathatók! A káros folyamat hamar megindul, de szerencsére megállítható. Az igen gyakori szív- és érrendszeri betegségek, valamint a fekélybetegség gyakori haláloknak számít az idősek körében. A dohányosoknál a tüdőrák 10-15-ször, a gégerák 20-30-szor gyakrabban fordulnak elő, mint a nemdohányzóknál.

Egy cigarettában általában 1 gr. dohány van. Ez a mennyiség egyszázalékos nikotintartalom esetében 10 miligramm nikotint tartalmaz. Ha a dohányos a füstöt leszívja a tüdejére, akkor a nikotintartalomnak 80-90 százaléka, ha csak pöfékel, akkor körülbelül 10 százaléka szívódik fel a szervezetbe. Egy rendszeres dohányos egy óra alatt 20 mg nikotint visel el, míg a nem dohányosokra már néhány mg is mérgező hatással lehet.

Másik összetevője a kátrány, mely anyagból egy átlagos dohányos tüdejébe 10 év alatt 1 kg jut be.

Harmadik összetevő: a szénmonoxid. A cigarettát szívó ember vérének jelentős része nem oxigént, hanem szénmonoxidot juttat el a szervekhez. Az oxigén tartós hiánya megzavarhatja a növekedést és a sebgyógyulást, valamint a tápanyagok felvételét. A szénmonoxid befolyásolja a szívműködést, és a vér összetételében a dohányzás hatására bekövetkező egyéb változásokkal együtt elősegíti zsírszerű anyagok lerakódását az érfalakban. A folyamat a verőerek elzáródásához vezethet, és szívkárosodást vagy más jelentős keringési zavart okoz.

A LESZOKÁS FŐ ELŐNYEI

Amint letette az utolsó cigarettát, a szervezete szinte azonnal nekilát helyrehozni a nikotin okozta károkat.

20 perc múlva A vérnyomás és a pulzusszám visszaláll a normál értékre

8 óra múlva A vér nikotin- és szénmonoxid szintje a felére csökken

24 óra múlva A szervezetből kiürül a szénmonoxid, tisztul a tüdő



2 nap múlva A szervezetből kiürül a nikotin, javul a szagok, ízek érzékelése

3 nap múlva Könnyebbé válik a légzés, ellazulnak a tüdőhörgők

2-12 hét múlva Jelentősen javul a keringés

3-9 hónap múlva Enyhülnek a légzési gondok, akár 10%-kal is javulnak a légzésfunkciók

5 év múlva Az infarktus kialakulásának kockázata felére csökken

10 év múlva A tüdőrák kialakulásának kockázata felére csökken, az infarktus kockázata nem nagyobb, mint egy nemdohányos ember esetében.

A dohányzás több mint káros. Hazai legális (!) cigarettaforgalom: 1960- 15,3 milliárd szál 2002- 20,8 milliárd szál. Dohányzás miatt 20 percenként meghal egy ember Magyarországon. A dohányzás 25 halálos betegség forrása. A világ felnőtt lakosságának harmada dohányzik. A dohányzás az emberiség legkárosabb szokása, amelynek az elmúlt században 100 millió áldozata volt, ennyien haltak meg a cigarettával összefüggésbe hozható betegségekben - rákban, krónikus légzőszervi betegségekben, agyvérzésben, keringési betegségekben. A rendszeres dohányzók fele e szokásának lesz az áldozata, a dohányzók egynegyede korábban hal meg, mint a statisztikailag kiszámított, születéskor várható életkor.


Azokban az országokban, ahol a legtöbb a dohányos, a tüdőrákos esetek 90 százaléka írható a füstölés számlájára. A hólyagrákos esetek fele ugyancsak erre vezethető vissza. Kisebb arányban, de bizonyítottan rosszindulatú elváltozást okozhat a dohányzás a vesében, a májban, a szájüregben és a garatban. A passzív dohányzás 20 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát.

Különösen aggasztónak ítéli meg a helyzetet e tekintetben a WHO Közép- és Kelet-Európában és a fejlődő országok egy részében. Ezekben a térségekben rövid idő alatt nagyon gyorsan emelkedett a cigarettafogyasztás, különösen a fiatalok és a nők körében. A WHO jelentése részletesen foglalkozik a leszokás egészségügyi előnyeivel is. Természetesen az a legjobb, ha valaki el sem kezdi a cigarettázást, de ha legkésőbb a harmincas évei elején abbahagyja, akkor a statisztikai rákkockázat az élete további részére nézve még aránylag alacsony lesz. Akik az ötvenes éveik elején hagynak fel a dohányzással, azok még mindig jelentősen, 60 százalékkal mérsékelhetik a rákbetegség statisztikailag becsülhető kockázatát.

A fejlesztés(?)

A JP Morgan befektetési bank szerint 2015-re 20 milliárd dollárt kasszírozhatnak azok a dohánygyárak, amelyek egészségesebb(???) cigarettákat állítanak elő. Jelenleg az USA-ban 50 milliárd dollár értékben adnak el dohánytermékeket, és a dohányipar folyamatosan kutatásokat végez arról, hogyan lehetne kevésbé kártékony, úgynevezett Preps (potentially reduced exposure products) termékeket előállítani. Az elmúlt öt évben 3 milliárd dollárt fordítottak erre a célra a JP Morgan becslése szerint. A kutatásban a Marlboro gyártója, a Philip Morris (PM) és a British American Tobacco jár az élen. A fejlesztésekre mind az amerikai kormány nyomása, mind a lakossági igények miatt nagy szükség van. /Financial Times/

Az új lehetőség az egyik legkeresettebb szó az Interneten. Egy nagy dohánygyár weboldala szól a dohányfüst kiemelten káros hatásáról:"... betegséget okoz, felnőtteknél többek között a tüdőrák és szívbetegség kialakulásának veszélyét idéz elő. Az új elektromos cigaretta már az első nap érezteti hatását. Több oxigén jut a tüdőbe, szénmonoxid viszont egyáltalán nem. Az első héten javul a szaglás és az ízlelés. 1 hónap múlva elindul a csontok, a fogágy, a nyálkahártya és az immunrendszer regenerálódása. Az elektromos cigaretta tehát hamarosan betör a milliárdos dohánypiacra!

Mostantól következmények nélkül hódolhat szenvedélyének étteremben, tömegközlekedési járműveken, repülőn, vonaton, moziban, színházban, kórházban, bárhol, ahol eddig tiltva volt!

Megszűnik a passzív dohányzás!

Szeretnénk a folyamatot azok számára leegyszerűsíteni, akik vagy azonnali, egészséges megoldást keresnek (pl.: terhes kismamák, szoptató anyukák), vagy akiket komoly megbetegedésük miatt, drasztikus dohányzásmegvonásra "ítélt" orvosuk.
Nekik kínáljuk a Kati-Vital Egészségszalonban a biorezonanciás kezelés és a nikotinmentes elektronikus cigaretta együttes alkalmazását. Előnye, hogy semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetükbe, mégis élvezhetik régi szenvedélyük minden élvezetét.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja