SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kezeletlen betegek

Családinet [cikkei] - 2007-04-24
Öt asztmás gyermek közül négy marad szakszerű orvosi ellátás nélkül, olvasható egy frissen közölt vizsgálat értékelésében.
Kezeletlen betegek

A University of Rochester kutatói által készült vizsgálat során 975 asztmás gyermek állapotát figyelték meg. Az eredmények alapján világosan látható, hogy több, mint három betegből egy nem rendelkezik a kezeléséhez szükséges gyógyszerekkel. A résztvevők 43 százalékának van ugyan gyógyszere, mégsem használja azt. A gyermekek csupán 20 százaléka képes megfelelően kontrollálni betegségét.

Az asztmás gyermekek állapotának javulásához elengedhetetlenül fontos, hogy a felírt gyógyszereket megfelelően alkalmazzák, ellenkező esetben azok nem fejthetik ki hatásukat teljesen.

Az Ambulatory Pediatrics folyóiratban közzétett kutatásból az is kiderül, hogy az asztmás gyermekek állapotuk ellenére is ki vannak téve a passzív dohányzás veszélyének. Az elmondások alapján ez a a szülők 15 százalékára igaz, vagyis ők azok, akik otthonukban is dohányoznak. Az arány feltehetően még ennél is magasabb, tekintve, hogy a szülők többsége érthető okokból ezt a tényt inkább eltitkolja a vizsgálatot végzők előtt.

Azonban nem a dohányzás az egyetlen dolog, mely megnehezíti a betegek életét. Az eredmények alapján négyből három gyermek él együtt olyan környezeti tényezővel, mely rohamokat okozhat nála. Ilyenek például a kandalló, vagy fatüzelésű kályha, csótány, poratka, penész, vagy háziállat.

Bizonyos esetekben ezért célszerű lehet a háziállat tartásának mellőzése, különösen, amennyiben a beteg állapotának egyértelmű romlását okozza. Átmeneti megoldás lehet lehet, ha kedvencünket a kertben tartjuk, így elkerülhető a beteggel való közvetlen kontaktus.

Az asztmás gyermekek megfelelő kezelése nem valósulhat meg a beteg, a szülők és a kezelőorvos együttműködése nélkül. Az első és legfontosabb, hogy a szülők kellő részletességgel számoljanak be a gyermek állapotáról. Az orvos ezután összeállítja a kezelési tervet, az alkalmazott gyógyszerek listáját, amely felügyelete szintén a szülők dolga.

Az asztma igen változékony betegség. Megjelenhetnek újabb és újabb triggerek, vagyis rohamot előidéző tényezők. A beteg állapotát is rendkívül sok jelenség - akár az időjárási változások, újabb környezeti hatások - befolyásolja. Éppen ezért 2-3 évenként az alkalmazott gyógyszerek felülvizsgálata indokolt, bizonyos szerek elhagyására, esetleg újabbak bevezetésére lehet szükség.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja