SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyás testkontrollal

Kókai Kata [cikkei] - 2007-01-29
A táplálkozástudomány berkeiben rendszerint állandó vitatéma, hogy mely táplálkozási forma nevezhető egészségesnek. Egyetlen tápanyag sem elhanyagolható, minden egyes étel a szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz.
Fogyás testkontrollal

A kérdés csupán az, hogyan lehet megfelelő egyensúlyt teremteni a szükséges tápanyagok között. A diétás módszerek többsége a súlyfelesleg eltávolítását helyezi előtérbe, s nincs tekintettel a naponta szükséges vitaminok, ásványi anyagok pótlására, sem pedig a szervezet méregtelenítésére.

A testkontroll azonban olyan, a megszokott diétáktól eltérő étkezési forma, melynek segítségével a szervezetben lerakódott zsírfölösleg minden kockázat nélkül leadható.Bár a kezdetekben még nem, mint fogyókúrás módszer tartották számon, de később kiderült, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a plusz kilóktól is segít megszabadulni. Első ízben Harvey és Marilin Diamond, amerikai táplálkozástudományi szakemberek Testkontroll című könyve ismertette a világgal ezt az újszerű módszert.

Fogyás testkontrollal

A testkontroll az élettani folyamatok működésén alapuló étkezési elv. Az átlagos diétáktól eltérően nem az egyes tápanyagok teljes kizárásán alapszik, inkább a különböző ételek együttes fogyasztását tiltja. Számtalan elvet foglal magában; elősegíti a fölösleges zsírok eltávolítását, a szervezet méregtelenítését, illetve az élettani folyamatok helyes működését. A testkontroll alapvető szabályainak betartása segít elérni az ideális testsúlyt, illetve energetizál.

Az emberi szervezet működési elve

A táplálkozáshoz számtalan élettani funkció kapcsolódik, melyek kiegyensúlyozott, helyes étrend esetén segítenek megtartani az ideális egyensúlyt, s meggátolják a szervezet legyengülését. Ha azonban a folyamatok bármelyike (pl. az emésztés) helytelenül funkcionál, az könnyen elhízáshoz, illetve az immunrendszere legyengüléséhez vezethet. Minden nap ugyanaz a folyamat ismétlődik a szervezetben, így ehhez kell igazítani az egyes tápanyagok bevitelét.

¡ A szervezet déltől este nyolc óráig veszi fel az elfogyasztott táplálékból kinyert tápanyagokat.
¡ Este nyolc órától reggel négy óráig történik meg a beépülés, vagyis a tápanyagok (vitaminok, szénhidrátok, zsírok) hasznosítása.
¡ Reggel négy órától délig történik a kiválasztás, ekkor igyekszik a szervezet "megszabadulni" a számára fölösleges anyagoktól.

A szervezet méregtelenítése

A fogyáshoz vezető út hosszú, és nehéz. Az első és legfontosabb lépés a méregtelenítési folyamatok elősegítése, ezáltal a betegségek megelőzése, a szervezet megerősítése, ugyanis a gyenge, beteges szervezet számára a fogyókúra káros lehet. Ahhoz, hogy a méregtelenítés folyamata sikeres legyen, ügyelni kell a kiválasztás megfelelő működésére.
Ha az anyagcsere folyamat a helytelen táplálkozás miatt felborul, a szervezet mérgekkel telítődik, s ez könnyen elhízáshoz, betegséghez vezethet. Ebben a rendszerben jut fontos szerephez az életet adó víz, s általában a folyadék. A méreganyagok többsége a nyirokrendszeren keresztül távozik, ehhez azonban szükségessé válik a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Fontos, hogy az elfogyasztott folyadék ne üdítőital legyen, hanem a szervezet számára hasznos ásványvíz, vagy zöldség- és gyümölcslé.

A diéta alapelvei

¡ Étrendünk legalább 70 százalékban magas víztartalmú ételekből, vagyis zöldségből, gyümölcsből álljon.
¡ A maradék 30 százalékban fogyasszunk gabonaféléket, húsokat, tejtermékeket.
¡ Soha ne párosítsunk olyan ételeket, melyek "közömbösítik" egymást, mert ez rontja az emésztési folyamatokat.
¡ A szénhidrátokat nem szabad fehérjével együtt fogyasztani (pl. tilos húsokhoz burgonyát fogyasztani).
¡ A különböző tésztafélék, húsok mellé fogyasszunk zöldségféléket, így megkönnyítjük a test emésztési folyamatát.
¡ A pasztörizálás során a tej számtalan értékes tápanyagok elveszít, helyette célszerű leveles zöldségek fogyasztásával pótolni a kalciumot.

Az emberi szervezet mindent megtesz azért, hogy fenntartsa helyes egyensúlyát. Ha azonban a helytelen táplálkozás felborítja azt, önmagától (a csontoktól, vagy szervektől) vonja el a korrigáláshoz szükséges, értékes tápanyagokat. A testkontroll diéta segít az emésztési és kiválasztási folyamatok kiegyensúlyozásában, így elősegíti a fogyókúra eredményességét. Mindamellett nem csupán néhány hetes kúra, hanem egyfajta életmód, mely segít az egészség, és az ideális testsúly megtartásában.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja