SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A természet patikája

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-09
A több ezer évvel ezelőtt élt emberek szervezete nem szokott rá a mesterségesen előállított szerek használatára, így a régi időkben sokkal hatékonyabb gyógyszerként működtek a gyógynövények.
A természet patikája

Napjainkban sem elhanyagolható hatásuk; a nyugati orvoslás kiegészítőjeként, vagy kisebb problémák esetén önmagában is nagyszerű gyógymód. A gyógynövényekből készült teák legnagyobb része a kemikáliákkal szemben még túladagolás esetén sem okoz nem kívánt mellékhatásokat.

Az egyiptomiak és a görögök már az ókorban is felhasználták a természet patikájának minden szereplőjét. Mivel a korai időkben nem rendelkeztek a növények vizsgálatához megfelelő eszközökkel, tapasztalat útján tanulták meg az egyes gyógynövények hatását. Az egyiptomiak "rossz szagú rózsája", vagyis a fokhagyma hatalmas érték volt, szinte minden probléma orvoslására használták, általános antibiotikumként működött. A fehér fűzfa mind a görög, mind az egyiptomi orvoslásban hatékony orvosságnak bizonyult, az általunk aszpirinként ismert gyógyszer megfelelője. A legtöbb mai orvosság ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, melyek a természetben is fellelhetők, a benne fellelhető színezékek, hordozók, tartósítószerek azonban káros anyagok lehetnek.

A gyógynövények néhány esetben akár veszélyt is jelenthetnek. A természetből gyűjtött növényekre könnyen kerülhet vegyszer, permetező anyag, vagy más, az egészségre káros szer, ezért érdemes otthonunkban termeszteni, vagy patikában megvásárolni. A gyógynövényekből készített főzetet, krémet, vagy olajat minden esetben a recept pontos betartásával kell elkészíteni, ellenkező esetben akár mérgező is lehet. A kulcsszó az elkészítés szabályainak betartása, és a mértékletesség. Fel kell ismerni azokat a helyzeteket is, amikor a természetes szerek önmagukban már nem elegendők egy-egy probléma kezelésére.

Betegségek és kezelési módjuk

Alacsony vérnyomás: a rozmaringtea emeli a vérnyomást. Készíthetünk rozmaringbort is (1 liter fehérborba egy rozmaringot áztatunk, egy hét után leszűrjük), melyből napi 1-2 evőkanál fogyasztása elegendő.

Álmatlanság: az alvást elősegíti a komlótoboz, orbáncfű, levendulavirág, citromfű, macskagyökér és cickafark. A gyógynövényből készült teából egy-két csészével kortyolgassunk el nem sokkal elalvás előtt.

Gyomorégés: hatékonyan kezelhető kamilla tea és citromfű tea egyenlő arányú keverékével. Napi egy-két csésze tea megszűnteti a gyomorégést.

Hasmenés: kezelése egyszerű. Széntabletta és kamillatea fogyasztásával hamar megszűntethető. Gyermekek esetében szárított áfonyát használhatunk.

Magas vérnyomás: napi egy-két csésze galagonya, vagy fehér fagyöngy tea normalizálja a vérnyomást, segíti a szívműködést.

Menstruációs panaszok: a menstruáció idején számtalan nő küzd különböző panaszokkal; derék- vagy hátfájással, mellfeszüléssel, hasi fájdalmakkal. Ezek könnyen leküzdhetők a menstruációt megelőző héten minden nap fogyasztott csalán- és cickafark teával.

Rekedtség: rekedtség ellen hasznos lehet a nyers burgonyaszeletekből készült pakolás. A kamilla- és izlandi zuzmó tea fogyasztása egymás hatását kiegészítve mulasztja el a rekedtséget. Célszerű egész nap, lassan kortyolgatva inni, így hosszabban fejti ki hatását.

Reumatikus panaszok kezelése: az alábbi gyógynövények keverékét fogyasszuk egy hónapon át kúraszerűen, naponta 2-3 csészével: csalánlevél (28,5 g), gyermekláncfűgyökér(27,5 g), nyírfalevél(16 g), málnalevél(14 g), fűzfakéreg(8 g), hibiszkuszvirág(6 g).

Stressz okozta panaszok: rohanó világunkban számtalan panaszt okoz a stressz. Legyen szó álmatlanságról, étvágytalanságról vagy gyomorpanaszokról, a gyógynövények hatékony segítséget nyújtanak. A kamillatea, citromfű tea és a komló egyaránt hatékonya segítséget nyújtanak.

Száraz köhögés: egyenlő arányban keverjünk el lándzsás útifüvet, mályvavirágot, citromfüvet és málnalevelet, majd készítsünk belőle meleg teát. Naponta 3-5 csészényit kortyolgassunk el.

Székrekedés: elengedhetetlen a bélműködés javításához a rostdús táplálkozás. Emellett naponta fogyasszunk egy evőkanál darált, vízben megdagasztott lenmagot. Egy teáskanál mustármag (vízzel és teával is bevehető) szintén serkenti az emésztést, emellett tisztító hatású.

Torokfájás: naponta 2-3 csésze meleg fehérmályva tea regenerálja a garat nyálkahártyáját, és elmulasztja a kaparó érzést.

Váladékos köhögés: A váladék könnyebb távozását segíthetjük egy bevált gyógytea keverékkel. Keverjünk egy egyenlő arányban kankalin gyökeret, hársvirágot, kamillát és citromfüvet, majd a belőle készült teából naponta három csészével fogyasszunk.

Gyógyító fűszernövények

Ánizs: fő hatóanyaga az illóolaj. Váladékoldó, köptető, fokozza a tejelválasztást.
Bazsalikom: serkenti az agyműködést, enyhíti a migrént és fejfájást.
Borókabogyó: szélhajtó, étvágyjavító, epekőoldó.
Borsmenta: elősegíti az emésztés, megöli a herpesz vírust.
Borsikafű: gyomorerősítő, kiirtja a bélférgeket, köhögéscsillapító.
Citromfű: nyugtató, étvágyjavító, olaja vírus és gombaölő hatású.
Kerti izsóp: étvágy javító hatású, segíti az emésztést.
Kerti kakukkfű: csillapítja a köhögést. Fertőtlenítő hatású, nyálkaoldó.
Kerti majoranna: étvágygerjesztő, szélhajtó, nyugtató hatású.
Levendula: nyugtató, vérnyomáscsökkentő.
Lestyán: gyomorerősítő, emésztést serkentő hatású.
Rozmaring: antioxidáns.
Tárkony: vese- és epekőoldó, étvágyjavító hatású növény.

A gyógynövényteákkal körültekintően kell bánni. Fontos, hogy mindig csak a meglévő problémára fogyasszunk ellenszert, s azt is mértékkel, az előírásoknak megfelelően. Ugyan a forgalomban lévő gyógyteák nem rendelkeznek igazolt mellékhatással, túlzott fogyasztásuk kerülendő.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja